За осми път Бернската конвенция отхвърли исканията на зелените за спиране на АМ Струма 

03 декември 2023 05:26   4 коментара   7539 прочита


За осми пореден път Бернската конвенция отхвърли искането на зелените от коалицията "За да остане природа в България" за спиране довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле. 
Решението да не се отваря досие по казуса е взето на заседание в Страсбург. Това означава, че може да продължат процедурите и изработване техническото задание за довършване на АМ Струма през Кресненското дефиле. 

Въпреки силния натиск на еколозите върху страните членки, представителите на държавата, участвали на заседанието, успешно са защитили обществения интерес. 

Те са докладвали, че при проектирането на трасето на АМ Струма са спазени всички национални и европейски екологични изисквания. От българската делегация са запознали Конвенцията и с подписката на 6000 човека от местното население в подкрепа изграждането на магистрала през Дефилето. 

От Секретариата на Бернската конвенция са отказали участие в заседанието на неправителствените сдружения, организирали въпросната подписка. Това е явно нарушение на Орхуската конвенция за участие на местните хора при вземане на решения, които ще влияят на живота и благосъстоянието им. 

Въпреки, че в този участък от 16 км за последните 15 години са загинали 74 човека и са ранени над 400, очаквано, в подкрепа на искането на нашите екологични неправителствени организации за спиране на АМ Струма, са били страни, в които зелените имат силни лобита и участват в управлението. 

Това са Швейцария, за която се знае, че техни компании от години натискат да строят тунел за 2 милиарда евро. Германия, където зелените са в правителството и заради натрапените от тях екополитики страната е в рецесия. Други против държавата са били Холандия и Австрия, които традиционно ни спират за Шенген, пише Еко Новини 

За отваряне на досие са били и Швеция, Дания, Финландия, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Монако, Латвия. Повечето от тях са северни страни с натрапчиво зелени политики, но и в които мрежите от магистрали са добре развити. За разлика от България, където имаме едва 800 км аутобани - най-нисък процент в цяла Европа, само 4 % от 20 000 км републикански пътища. 

Подкрепа за българската кауза за довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле категорично са дали Гърция, Сърбия, Северна Македония, Хърватия, Полша, Грузия, Албания, Азербайджан, Армения, Кипър и Молдова. 

Гласуването е типичен пример за европейските практики, които разделят Европа на две скорости и поделените сфери на влияние и интереси. 

Конвенция на Съвета на Европа за опазване на дивата европейска флора и фауна и природните местообитания, известна като Бернската конвенция, е приета в Берн на 19 септември 1979 година и има за цел да насърчи сътрудничеството между подписалите я страни с оглед опазване на дивата европейска флора и фауна и техните естествени местообитания, и да защити застрашените миграционни видове. Конвенцията има ежегодни заседания, състоящи се в Страсбург, Франция, на които се разглеждат различни теми, свързани с околната среда в Европа. 
 


Още от: Общество

Принтирай статия
4 коментара
03 Декември 2023 09:59 | Шесткостенурки
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

"За осми пореден път Бернската конвенция отхвърли искането на зелените" - колко ли грешни пари са потрошили? На зелените, мозъкът им е зелен!


03 Декември 2023 11:14 | Гошко
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Заради шепа хора с лични интереси страдат хиляди пътуващи всеки ден... ццц.. и това ако е държава


03 Декември 2023 11:21 | вини
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Абе тия нема ли кой да ги заколи мамата им мръсна. Що народ пукяса по тия пътища заради тях.


03 Декември 2023 17:37 | Чука
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Зелените сополи са точно толкова, колкото са паметниците на загиналите шофьори в Дефилето. Бая са си.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар