За 8 месеца при 20 жени открихме рак на гърдата в напреднал стадий

18 август 2011 00:10   6 коментара   31609 прочита
д-р Андрей Янакиев
д-р Андрей Янакиев


д-р Андрей Янакиев

Изказване на управителя на Медицинския център към МБАЛ - Благоевград д-р Андрей Янакиев

2011 жени от Благоевград и региона са изследвани на мамограф от началото на годината в образна диагностика към благоевградската държавна болница. За съжаление новооткрити случаи със злокачествено заболяване на гърдата са 20 пациентки, при тях болестта е в напреднал стадий, съобщи управителят на Медицинския център д-р Андрей Янакиев. Той обясни, че при всеки 100 изследвани жени по показател възраст от 50 до 69-годишни се открива злокачествено образование /рак на млечна жлеза/.

Тревожната статистиката сочи, че сред новооткритите случаи на злокачествени тумори са и млади жени. Д-р Янакиев съобщи:

При две 45-годишни благоевградчанки коварното заболяване бе открито в напреднал стадий. При едната пациента оплакванията са били за болка отзад в гърба, нямала е болка в гърдата, не е напипвала и бучка. При нас бе насочена за диагностициране от специалист невролог, за съжаление при нея открихме метастази в костите.

Другата пациентка постъпи с направление от личния лекар за рентгенова снимка на бял дроб, тъй като оплакванията са й от дихателните пътища, задух. Тази жена в активна работоспособна възраст е с метастази в белия дроб.

От тази година мамографията е задължителна при жени от 50 до 69-годишни, те се изследват с направление от личния лекар. Тази възрастова група е рискова и трябва да се изследва профилактично в рамките на 2 години, посочи д-р Янакиев.

Той уточни, че най-доброто лечение на злокачествените заболяване на гърдата е ранното им откриване. Тогава болестта е лечима. Днес има голям набор от лечебни методи, но профилактиката запазва първостепенно значение. Ето какво препоръча д-р Ан. Янакиев, който е специалист с над 20-годишен опит:

Всеки месец проверявайте сами гърдите си. Редовният самопреглед се прави 3 до 5 дни след края на менструацията. Вие сами познавате състоянието на гърдите си и ще откриете и най-малката промяна. При необичайни промени и оплаквания от тежест, дискомфорт и напрежение, бучка или киста в гърдите, подутина под мишницата, спонтанно отделяне на секрет от зърната, придръпване на зърното, зачервяване и набръчкване е задължително да се консултирате със специалист. Трябва да знаете, че гърдите нормално имат зърнест строеж, не всички бучки и кисти на гърдата са злокачествени, но изискват специализирано диагностично уточняване. При всяка 3-та изследвана жена се откриват патологични промени - кисти, доброкачествени образувания и мастопатични промени.

Достъпът за мамография е лесен, няма списъци от чакащи и след 30-годишна възраст е желателно профилактичните прегледи да се извършват един път годишно. При девойки и млади, нераждали жени при съмнения се извършва ехография.

В Медицинския център към МБАЛ - Благоевград мамографски изследвания се извършват от трима специалисти: д-р Андрей Янакиев, д-р Ивайло Зашев и д-р Атанас Костадинов, в екипа е и специализантът д-р Валентин Тодоров.

6 коментара
18 Август 2011 09:33 | 0106
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

ЖАЛКО, ЧЕ ЗА ТОЛКОВА СЕРИОЗНА ТЕМА НЯМА НИКАКЪВ КОМЕНТАР!?


18 Август 2011 12:24 | Аз
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

То на българина дай му простотия и чалга. Ако имаш статия, че някой се напил в механа "трите пъна! " да видите колко коментара ще ше да има.


18 Август 2011 14:09 | I az
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Тук няма какво толкова да се коментира, освен това, че сами нехаем за собственото си здраве, като не ходим на профилактични прегледи! Уж все няма време, ама май е от мързел!!!


18 Август 2011 14:42 | 0107
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

.....или по-скоро от безотговорност към себе си и към близките си хора...


18 Август 2011 18:06 | kalinka doneva
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Всички сме така, като ни заболи тогава отиваме, но тежко му който се е разболял, защото после не им обръщат внимание. Оставиха го човека 4 месеца да се мъчи в болки, че нямало смисал, това ли им е хуманноста, тежко на болния и близките около тях дето ги гледат в мъки и не могат да им помогнат защото имаме златна медицина.


22 Август 2011 10:24 | Неврокопчанка
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Обръщам се към всички жени да се иследват поне веднъж годишно след 35 год. възраст!
Преди 11 год. аз самата едва 37 годишна не се чуствах добре и се оказа карцином в дясната гърда, но в начален стадий. Благодарение на ранната диагностика и хирурзите от ІІ-ра хирургия към "Александровска болница" се радвам на семейство си, приятелите и колегите си! Благослявам ги всеки ден!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар