ЮЗДП възстанови три баража край с. Стоб на територията на ДГС "Рилски Манастир"

26 октомври 2020 18:01   1 коментар   3101 прочита


Приключи основният ремонт на 3 баража в землището на село Стоб, община Кочериново, в горски територии на „ДГС Рилски манастир”. И трите баража са построени преди повече от 50-60 години в дерето „Буковец”, водите от което се вливат в река Рилска, и оттогава не са ремонтирани. 

Поради силно поройния характер на водното течение два от тях бяха напълно разрушени, а третият с частично нарушена цялост. За да могат да изпълняват защитните си функции срещу наводнения, свлачища и ерозия и да предпазват населените места oт cepиoзни пpиливни вълни пpи oбилни вaлeжи, ремонтът им беше наложителен.

Общо 9 са възстановените за последните четири години технико-укрепителни съоръжения, изградени в горски територии, стопанисвани от ЮЗДП. Три от тях са в „ДГС Благоевград”, три – в поройни водосбори в „ДГС Петрич” и три – в „ДГС Рилски манастир”. Предстои строителство на нов криволинеен бараж в землището на с. Долна Рибница, община Петрич.


Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
27 Октомври 2020 14:07 | Поздравления!
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Това възстановяване беше много навременно и належащо. Тези баражи се намират непосредствено до последните къщи на селото и водите на потока от планината ерозират почвата. Ако вали проливен дъжд всички тези къщи са заплашени от завличане от водната стихия. Това горско стопанство е един добър стопанин!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар