Юнус Омарже в Сандански: За ЕК автомагистрала "Струма" е приоритет и строителството й трябва да продължи възможно най-бързо

14 май 2022 19:38   8 коментара   11452 прочита


За Европейската комисия автомагистрала "Струма" е приоритет и строителството й трябва да продължи възможно най-бързо, иначе това ще представлява икономически удар върху обществото на Европа. Това заяви Юнус Омарже, председател на комисията по регионално развитие в Европейския парламент на конференция в Сандански, организирана от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

Той е на работното посещение у нас, което включваше оглед на строителството на автомагистрала "Струма", тунел "Шипка", както и срещи с представители на местната власт в Благоевград и Габрово.  

Омарже посочи, че България има геостратегическо положение и като порта към Азия на Европейския съюз, трябва да има ясна пътна стратегия. „Видях пътища, които не са завършени и това дава лош имидж за кохезионната политика. Изненадан съм, че пътищата в строеж са празни, няма хора и техника”, каза Омарже.

По думите му в интерес на България, а и на ЕС, е да бъдат завършени инфраструктурни и транспортни проекти, които са започнали преди автоматичната отмяна на бюджетни кредити от предишен програмен период. „Работата по широките консултации с всички заинтересовани страни трябва да продължи по възможно най-прозрачен начин, както беше поискано от Европейската комисия.

Това ще даде възможност за финализиране на договора за партньорство и оперативните програми в регионите. Като неотложен въпрос в целия Европейски съюз призоваваме държавите да работят в съответствие с разпоредбите, договорени и гласувани от EП”, каза още Омарже.

По думите му в последните години България се е възползвала от глобален пакет от 11 млрд. евро., като част от средствата са помогнали за развитие на инфраструктурата. Ако България не се справя справя, значи и ЕС не се справя. Има започнати проекти в предишния програмен период и те не бива да бъдат поставяни под риск”, посочи председателят на комисията по регионално развитие в Европейския парламент.

Евродепутатът Андрей Новаков, член на комисията по регионално развитие, заяви, че през последната година често говори с Омаржи и е бил поставен в позиция да обяснява защо е връщан Планът за възстановяване и защо България не е сред страните с одобрени проекти. Има угроза, ако тези проекти не се приключат в срок, да трябва да върнем пари, каза Новаков.

Пред общинските съветници от Благоевградска област Омерже подчерта, че е нужна повече комуникация между правителството и местната власт, за да се завършат започнатите проекти.


 

8 коментара
14 Май 2022 20:03 | Sss
Оценка:
3
 (
11
 гласа)

Само платени проститутки Бибив, Савеклиева Давид


14 Май 2022 20:48 | ���. K������� ������
Оценка:
4
 (
18
 гласа)

КЪДЕ Е ДАНС И ПРОКУРАТУРАТА???
ИЗВЪРШВА СЕ ЯВЕН САБОТАЖ НА РАЗВИТИЕТО НА СТРАНАТА!!! ВСИЧКИ ПУТИНОФИЛИ ТРЯБВА ВЕДНАГА ДА СЕ ОТСТРАНЯВАТ ОТ РЪКОВОДНИ ДЛЪЖНОСТИ И ДА СЕ ЕЛИМИНИРАТ ОТ НАШЕТО ОБЩЕСТВО!!!


14 Май 2022 20:54 | Сандански
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

Само крадци


14 Май 2022 22:27 | преминащ от тук
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Брей взеха да се появят по това време вече "умни"геостратегически коментатори на тази статията.
Лягайте си деца защото стана късно.


15 Май 2022 12:57 | Гражданин
Оценка:
1
 (
9
 гласа)

Абе тоя е от групата на Тиквун в Европа що не дойдоха по времето на Гроб ами сега. Парите вече са присвоени от някой изпрани и узаконени сега и Ерменския поп да дойде пари нема.


15 Май 2022 13:10 | До Гражданин
Оценка:
0
 (
12
 гласа)

Ей помио селска, ако беше Бойко сега щеше да е готова вече Струма. А сега при тия недоразумения НИКОГА


16 Май 2022 13:01 | Гражданин
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Слушай бе глупако ти си тъп селянин и прост помияр такива като тебе които лижеха задника на Тиквата и му пълниха мекмеджетата я докараха до тук . А това че си за Гроб е достатъчно да разбера че си прост селски цървул.


16 Май 2022 19:53 | Didi najdenova
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

За мен спонсор и сводник нема ли да се намери
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар