Възпитаник на ЮЗУ в основата на новия индустриален живот на Враца!

05 април 2019 13:26   7 коментара   10164 прочита


Враца започва новия си индустриален живот, благодарение и на своя кмет Калин Каменов. Следващата седмица ще бъде направена първа копка на най-големия завод в града след социализма: германската семейна компания MD Elektronik ще изгради нов завод за автомобилни кабели с инвестиция от 22 млн. лв. Ще я направи кмета на Враца Калин Каменов, който е възпитаник на ЮЗУ Неофит Рилски в Благоевград.

За строителството на предприятието е избрана плевенската компания "Хоризонт – Иванов", която вече има портфолио от заводи - на германската Leoni в Плевен, на индийската Varroc и на "Язаки" в Димитровград. В този случай моделът не е строителство по мярка, запазване на собственост и отдаване на лизинг на чуждия инвеститор, а класическо изграждане.

"Производствената сграда ще се строи на пълен инженеринг, а договорът за първия етап възлиза на почти 6 млн. евро", съобщи Светослав Богалински, директор бизнес развитие в "Хоризонт – Иванов".

"Сградата, която ще се използва за производство на кабели за данни и електронни компоненти за водещи производители на автомобили и доставчици на системи, ще е изцяло съобразена с нуждите на инвеститора, уточни Светослав Богалински. Стартът на изграждането й е с официална първа копка на 8 април.

"Строителството трябва да приключи преди края на тази година до началото на декември, което ще позволи монтажът на оборудването да се извърши в рамките на същия месец. Така, според предварително зададения график, в началото на следващата година трябва да въведем сградата в редовна експлоатация", каза още Богалински. Проектът е изготвен от екип на "Инт арх" с ръководител арх. Мария Попмаркова, а надзорът ще изпълнява SGS България.

Предприятието ще включва още административна част с площ от 1418 кв.м, технически помещения и съблекални от 1560 кв.м. Към сградата е предвиден паркинг за 138 автомобила. При проекта на сградата е отчетена възможността за разширение на производството и логистиката на втори етап.

"Инвеститорът поиска от нас да построим високотехнологична сграда от тип-а Smart - много по-висок клас от обичайно изискваното ниво от нас", обясни Богалински, което естествено означава по-скъпо строителство. Това ще е валидно за дограма, изолация, панели, бетони, покриви, фасади, осветление и т. н., като ще ползват водещи производители и брандове, уточниха от "Хоризонт – Иванов". Сградата е проектирана и ще се изпълни с BMS система (Building Management System - система за управление на сграда), която по всяка вероятност ще бъде изградена от Siemens, с която MD Elektronik работи.

Теренът за завода беше осигурен от община Враца. Справка в имотния регистър показва, че за 83 декара инвеститорът е платил 1.14 млн. лв.

Планът е производството в новия завода започне през 2020 г., като в средносрочен план ще бъдат открити около 300 работни места, съобщават от сайта на немската компания, която има заводи в Чехия, Китай и Мексико. "Местоположението в България, с което ще си осигурим по-голяма гъвкавост, особено за клиентите ни в Европа," съобщава от сайта на MD Elektronik Ралф Екерт, член на борда.

В завода във Враца е планирано производство на предимно коаксиални части и електронни приложения за автомобили. Производството ще включва процесите от отрязване на входния материал, през нагъване на вътрешните жици на пневматична полуавтоматична машина, пресоване на конектора, моделиране, сглобяване, визуалната проверка и пакетиране.

Проектът ще е на три фази на изпълнение, като очакванията са втората да е след две години, казаха източници на "Капитал". С достигането на пълен капацитет в завода общо в трите фази е планирано да работят 1000 души.

"Заводът на MD Elektronik във Враца ще е ключова инвестиция не само за града, но и за региона на Северна България и по-специално за Северозападния регион", коментира Богалински. "Първоначално от MD Elektronik имаха голям интерес към Плевен и настоящата локацията на изграждащия се завод на Leoni, но впоследствие избират Враца", споделя Богалински. Монтана, Враца, Ловеч, Плевен са били градовете, които е оглеждал инвеститорът, преди да направи избора си.

Марти Иванов


Още за: възпитаник   ЮЗУ   модел   Още от: Общество

Принтирай статия
7 коментара
05 Април 2019 13:43 | гражданин
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Добре бе защо при нас никой инвеститор не идва? Или ние не търсим и си мислим че не ни требват?! Във умрялата Враца инвестиции за милиони а във нъпредналия Благоевград безработица и мизерия


05 Април 2019 14:40 | гражданска
Оценка:
-7
 (
11
 гласа)

ти си мизерник, щото ти плащат пари да седиш в миша дупка и да пишеш хейтърки коментари, фани нещо работи, мързели


05 Април 2019 15:01 | Притеснен
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

Тролчета на НедЯлко, престанете да го защитавате защото един ден ще се обърнете и ще видите само мизерия и бедност останали в града.
Единствено кмета и неговия "екип" имат заслуга затова, че в Благоевград няма нито един инвеститор от доста години насам.
Как не ви е срам даже да пишете такива коментари с които не спирате да го защитавате, а само да излезете на улицата може да видите положението до което е докарал един от най-хубавите в миналото градове.


05 Април 2019 15:50 | 123
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

Благоевград. Най югозападния град. Западнал да да...


05 Април 2019 16:38 | Реалност
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Как може във Враца, Димитровград, Ст Загора, Пловдив да идват инвеститори, а в Благоевград не искат? Майсторлък е да докараш инвеститори в града, на който си кмет, дори в Симитли в последните години има 4-5 нови цеха, а някои благоевградски фирми прехвърлиха бизнеса си там.


05 Април 2019 16:50 | ИЛИЯ
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Ако Камбитов спечели наесен, направо сложете чертата на хубавия и пълен с млади хора някога Благоевград. Града ще заприлича на градчета като Радомир, Бобов Дол...


05 Април 2019 17:44 | Фен на Пирин
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Камбитов уби гордостта на хиляди джумалии - Пирин, на път е да направи същото с целия град.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар