Въздушната линейка кацна в Пирин

10 юли 2024 16:22   1 коментар   4872 прочита


Хеликоптерът за спешна медицинска помощ по въздуха днес кацна в Пирин планина, но не заради пострадал турист, а за среща между екипа на въздушната линейка, кмета на община Банско Стойчо Баненски и представители на ПСС.

Ето какво съобщи кметът Баненски: 

Днес посрещнахме екипа на първия хеликоптер за спешна помощ в България.

Макар и засега само с една машина, планинското спасяване става част от спешната медицинска помощ по въздух. Спасителите ще могат по-бързо да стигат до пострадалите в планината и повече туристи ще имат шанса да получат помощ в т.н. „златен час“ - непосредствено след претърпяното произшествие.

Впечатлен съм от подготовката и мотивацията на пилотите Огнян Янков и Юлиан Богоев и медиците – д-р Вера Иванова и медицинската сестра Поля Маркова. Вярвам, че техният професионализъм, в съчетание с подготовката и опита на планинските спасители от отрядите на ПСС в Банско, Добринище и Разлог, ще помогнат на претърпелите инциденти в планината за спасяване на живота им и минимизиране на последиците от травмите. Благодарение на хеликоптера ще бъде намален също риска за живота и здравето на самите спасители.

Използвам повода да апелирам към всички туристи и любители на планината да спазват стриктно препоръките на Планинската спасителна служба за поведение сред природата, за да могат да се насладят пълноценно на красотата на Пирин и да запазят само хубави спомени.


Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
11 Юли 2024 10:23 | Разбрахме!
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Включил се е в издирването на Шкумбата.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар