Все още има надежда за АМ "Струма" през Кресненското дефиле! Може да се изгради, ако се спазват екологичните правила

26 януари 2020 12:23   6 коментара   9408 прочита


Независимо дали България ще поиска финансиране на Лот 3.2. на автомагистрала „Струма“ от Европейската комисия или ще мине на вариант национално финансиране на 100%, това няма да отмени контрола по спазването на екологичното законодателство. „ЕК не може да си затвори очите за екологични нарушения, ако финансирането не е от европейските фондове, напротив, тя ще действа с еднаква сила и ако установи нарушения, България ще се окаже в лошото положение хем да плати магистралата, хем да плати и глоби“.

За тази опасност предупреди Петко Ковачев от Институт за зелена политика на пресконференция в БТА за възможните сценарии за АМ „Струма“ след отказа на българските власти от европейското финансиране на спорния участък през Кресненското дефиле „Дори АПИ и правителството да се откажат от европейско финансиране, контролът от страна на ЕК върху изпълнението на строителството с изцяло национални средства не отпада. Контролът си е контрол, нарушението на екологичните директиви си е нарушение, подлежащо на санкции“, отбеляза екологът.

Той поясни, че важното за ЕК в случая с трансевропейските магистрали, е не само да има завършен коридор, какъвто се явява АМ „Струма“, но и да се спазват екологичните правила, така че България, иска или не - подлежи на контрол, още повече, че 20 години темата е на вниманието на ЕК,съобщава Актуално . Според Ковачев, все още има шанс проектът да бъде спасен и наказателните процедури да бъдат избегнати.

Най-добрите варианти са два - единият е прословутият дълъг тунел, а другият е пълният източен вариант, при който и двете трасета са на платовидните терени на Пирин, убеден е той. „През 2014 г. АПИ решиха да си измислят трети вариант и стигнаха дотук, като сега не знаят какво да правят“, коментира той.

„АПИ трябва да спрат процедурите за избор на изпълнители на строителството на Лот 3.2 през Кресненското дефиле, после да направят нова оценка на въздействието на околната среда (ОВОС), която да отговаря на изискванията и забележките на ЕК и след това да преминат процедура по ОВОС, да изберат един от вариантите за участъка и наново да попълнят апликационната форма и да я предадат“, категоричен е експертът.

Ако АПИ не се съобразят, вероятно ще последва наказателна процедура, смята той. „И сега две наказателни процедури чакат и ЕК ги обсъжда, но ако АПИ изберат този вариант, който сега предлагат – участък през Кресненското дефиле, тогава ще имаме процедура за директно нарушаване на цялата зона, което означава, че ЕК ще бъде принудена да поиска и връщане на пари, освен възстановяване на щетите“, посочи Ковачев.


Още за: Струма   дефиле   магистрала   Още от: Общество

Принтирай статия
6 коментара
26 Януари 2020 15:06 | Понката
Оценка:
-1
 (
11
 гласа)

Ръбъла е специалист по магистрали и водопроводи. Да даде акъл как да стане. В това най-много го бива. Да дава акъл.


26 Януари 2020 15:35 | agent08
Оценка:
4
 (
18
 гласа)

Докато байхуй е на власт нема никакви надежди за тая държава!


26 Януари 2020 18:24 | Стефанов
Оценка:
-7
 (
13
 гласа)

Абе какво се чудите - направете магистрала през Маказа. Много ме грее, че ще има по Струма. Хем по-малко гърчуля, хем по-малко други от Европата. За обикновения човек няма значение.


26 Януари 2020 18:25 | кро
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Нема го Понката да се изкаже


26 Януари 2020 18:37 | димо
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Е то Стоянчо едно дръвче не е засадил в Кресна, но наистина само акъли дава.


27 Януари 2020 08:55 | тиквата боеко
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

надежда тука всяка оставете, каква магистала има бг, краде се като на магистрала високо скоростно, ай живи и здрави да сме да харчим откраднатото




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар