Новините на югозападна България
Воля! Жени е в инвалидна количка, но продължава да покорява върхове със силата на духа си   
   РегистрацияЗабравена парола

Впечатляващи резултати от проучванията на тракийските светилища в Западните Родопи


2 декември 2010 00:09  3 коментара   21165 прочита

В. Марков
В. Марков


В. Марков

Вчера в ЮЗУ "Неофит Рилски" бяха представени резултатите от научните изследвания по проекта "Тракийски светилища от Западните Родопи" на Университетския научноизследователски център за древни европейски и източносредиземноморски култури. Бе открита и фотоизложба. При откриването ръководителят на проекта доц. днк Васил Марков, преподавател по древни култури в Катедрата по културология на Факултета по изкуствата, представи най-новите резултати на изследователския екип в региона на Западните Родопи.

Акцентът бе поставен върху мегалитното тракийско светилище "Салъков бук" - локализирано в западното подножие на връх Беслет, Пирин планина. Импозантните скални изсичания върху скалната гъба, мегалитната арка и каменната "пчелна пита" във вътрешността й свидетелстват за следи от култ към Великата богиня майка, чиито най-ранен зооморфен образ е пчелата в Балкано-Анатолийския регион, каза при откриването доц. Марков.

Според него астрономическите изследвания са установили, че скалната арка на това светилище е насочена към изгрева на слънцето в деня на лятното слънцестоене, което я свързва с арките в мегалитните светилища "Каялийски скали" и "Цареви порти" от Западните Родопи и трилита на импозантното мегалитно светилище "Царев връх" в Южна Рила. Тези научни резултати ни карат да предполагаме, че "Празникът на възмъжалото слънце" бил особено популярен в най-големите тракийски мегалитни светилища от Рило-Родопския масив, подчерта още ръководителят на проекта.

Още за: ЮЗУ  изследване  проект Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


3 коментара

2 декември 2010 12:37 | Тракиец
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Кога ли най-после ще си опознаем историята, дявол да го вземе.
Уж все бързаме, бързаме, а не поглеждаме назад, затриваме всичко в пепелта на
забравата. Добре, че има хора да ни отварят очите, да погледнем и назад...


2 декември 2010 19:24 | Още
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

http://satrae.swu.bg


27 декември 2010 19:58 | впечатлен
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

свят ме се вие от впечатления!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.