Война между институциите! Хвърлена ръкавица или протегната ръка?! Такса смет сблъска областна управа и общинска администрация-Благоевград!

30 ноември 2022 10:34   12 коментара   11403 прочита


Кметът Стоянов: Изходът е: Областният управител да оттегли жалбата си, за да не плащат по-висока такса благоевградчани! Шушков: Ние не обсъждаме размера на таксата, а нарушенията в процедурата при направеното предложение, гласувано в ОБС.

Такса смет за благоевградчани сблъска челно общинска и областна администрация. Защо благоевградчани плащат най-ниската такса смет в страната 1. 1 промила, защо общината губи милиони и кой е виновен за създалата се скандална ситуация?! Казусът е сложен за обяснение, поради спецификата на материята и правната каша, която забъркаха институциите, без да са в състояние да обяснят простичко, кой къде е сбъркал и какви последици ще имат решенията и обжалванията им за гражданите, които в момента плащат нереално ниска такса 1.1 промила.

Такса непроменяна с години, най-ниска в страната, а общината заради обжалванията на областните управители  е загубила над 2 000 000 лева  и ще продължава да губи, ако институциите не се споразумеят, загърбвайки политическите боричкания и говорения. Има ли тенденция в отношението на областна управа към решения на общински съвет Благоевград, и в частност към управата на община Благоевград, има ли политика в сблъсъка между институциите, къде е границата между морала и законността?!   

Хвърлена ръкавица или изход от създалата се ситуация е предложението на кмета Илко Стоянов, отправено вчера  към областния управител Николай Шушков, да оттегли жалбата си  срещу второто решение  на ОБС Благовеград, приел таксата да стане 2. 1 промила  Ето хронологията на развитието на казуса :  

По предложение на кмета Илко Стоянов на 17 декември 2021 година ОбС гласува такса смет да бъде увеличена от 1. 1 промила на 2. 9 промила. Мотивите на кметската администрация за това увеличение са, че Благоевград плаща най-ниска такса смет, която не е променяна с години и е крайно нереална, на фона на галопиращата инфлация.   

Дни по- късно протоколът от това решение е получен в областна администрация. Получили го в дните преди Коледа, когато хората се готвели да празнуват, но въпреки всичко юристите на Шушков успели да спазят 7 дневния срок, в който областна администрация да се произнесе, това твърди губернаторът. В последния работен ден на миналата година областният управител Николай Шушков се произнася и връща решението на ОБС за преразглеждане , с мотиви че има съществени нарушения на  процедурата преди гласуванането  в ОБС.

Увеличението не е публично обсъждано и не е било публично оповестено, смятат юристите на ОА. Срокът, в който общински съвет трябваше да преразгледа решението, върнато от областния бе 14 дни. В този период следва  смяната на Шушков с Валери Сарандев, поради смяна на управлението в страната.         
Върнатото от Шушков  решение не е преразгледано в рамките на 14 дни в ОБС Благоевград. Това стана на сесия на  20 януари 2022 година,. Същата дата е и крайният срок, в който областният управител може да обжалва решението на ОБС в съда.

И Сарандев пуска жалба в Административен съд Благоевград. Благоевградският  административен съд, не приема жалбата на Сарандев, поради неспазени изисквания при подаването и прекратява производството по делото.  Сарандев не се отказва и пуска    жалба във Върховния съд, откъдето излизат с решение, отменящо решението на благоевградския административен съд. Делото се връща отново в Благоевград и местният съд за втори път определя, че жалбата на Сарандев е неприемлива заради пропуски и нарушения, този път и ВАС потвърждава решението на благоевградския съд.

Производството е спряно, ход на делото не е даден по същество, а има само съдебно определение, съгласно което решението ОБС от 17 декември - таксата да е за 2, 9  е легитимно.  На   20 януари 2022 година във връзка с възникнало напрежение около размера на таксата от 2. 9 промиа  ОбС  изменя решението си от 17 декември и приема нов размер от на таксата  - 2. 1 промила. Последва ново обжалване от страна на областна управа  и на това решение, с мотив, че отново има нарушения на процедурата преди гласуване.

Това дело предстои да бъде разглеждано във ВАС,   а на база съдебното решение такса смет за гражданите  вече е 2. 9 промила 


След цялото това прехвърляне на казуса по съдилищата и растящите загуби за община Благоевград вчера на пресконференция кметът Илко Стоянов апелира областният управител да оттегли жалбата си и да бъде прието такса смет да остане 2. 1 промила.

Ако сагата продължи в съдилищата, докато вървят обжалванията , общината ще продължи да губи, но в края на сагата ще бъде задъжително да се изпълни съдебно решение, постановило таксата да бъде 2. 9 промила.

"Призовавам областния управител да се абстрахира от политическите си пристрастия, да загърбим егото си и да намерим общ език в полза на гражданите на Благоевград. Ако той оттегли жалбата, ще влезе в сила решението на ОбС за 2, 1 промила, в противен случай ще сме принудени да изпълним разпореждането на Върховния съд и да приложим размер от 2, 9 промила, какъвто не иска никой“, каза Илко Стоянов. Той съобщи още, че с писмо още днес ще изиска от губернатора да накаже лицата, отговорни за целия процес и сътворената правна каша.

„Ако не го направи и виновните лица не понесат персонална отговорност, ще приема, че действията са били умишлени с цел саботаж на работата на общината. В резултат на двете обжалвания бюджетът ни за сметоизвозване приключи още през август и сме принудени да го правим за сметка на други пера, като например изплащане на сумите за стимулиране на раждаемостта на майките с право на тази помощ.

Това, че общината е стабилна финансово, се дължи основно на направените реформи, една от които бе отделяне в две предприятия на „Чистота“ и „Озеленяване“, които регистрираха сериозни икономии по този начин“, обясни градоначалникът.   
Т. е всяка размотаване между институциите и съда ще навреди на гражданите, ако не се споразумеят община и областна администрация  и не заровят томахавките, това обясни вчера градоначалникът, който заяви, че е дал изход от създалата се ситуация, такъв че да не бъде в ущърб на гражданите и на община Благоевград и  заключи, че ако областният управител не оттегли жалбата си ще  дойде време, в което някой ще трябва да понесе отговорност за причинените загуби от няколко милиона лева. Не е изключено и прокуратурата да се намеси заради причинените вреди на общината, кагегоричен е Илко Стоянов.  

Областният управител отговори на апела на градоначалника, свиквайки спешна  пресконференция снощи, на която стана ясно, че няма да оттегли жалбата си.  

Загърбва  ли областният решение на съда , съгласно което няма нарушения в процедурата преди гласуването на предложение за такса смет и се приема тя да остане  2. 9 промила, или ще продължи да обжалва. Действие,което   създаде прецедент, непознат в работата на общинска администрация - размерът на таксата да не е заложен в общинския бюджет.   

Според областния управител Николай Шушков областна администрация не обсъжда размера на таксата, а процедурата при гласуването. 

Таксата ще бъде определена от ОБС, който да прецени дали има влязло решение  от ВАС за 2. 9 промила или ще приемат такса от 1. 1 промила., твърди областният управител. Изниква въпросът за каква преценка става въпрос и защо се подлага на коментар и  обсъждане   съдебно решение.?!

И докато институциите враждуват резултатът е над 2 000 000 загуба за община Благоевград и такса от 1. 1 промила, оценена и  от губернатора като крайно нереална... 
Война на политики ли е случващото се между община Благоевград и Областна администрация? Тенденциозно ли е отношението на областна управа към община Благоевград и нейния кмет?   Вярно ли е, че всички важни решения за общината се връщат от областния управител и не е ли това умишлено поставяне  на прът в работата на общинска администрация?! Тези въпроси зададохме на областния Н. Шушков , който отговори :

Нищо лично към кмета, уважавам го дълбоко, но има закони, които сме длъжни да спазим. Няма никаква тенденция, съжалявам, че използваме медиите за комуникация помежду ни, а не провеждаме конструктивен диалог, така както работи администрацията с другите кметове. Не е вярно, че връщаме почти всички  важни решения на  общинска администрация, напротив, има общини с по 40 върнати решения, заяви Николай Шушков., който определи действията си за правилни.   

"Не смятам, че е морално да обсъждам действията на предшественика ми Валери Сарандев, каза Шушков на извънреден брифинг, провокиран от изявлението на кмета Стоянов.

Какво следва?! Кметът е категоричен, че в този казус някой трябва да носи отговорност за загубите и вредите на община Благоевград, категоричен е, че има умисъл в действията на областна управа. Не подлага на съмнение и политическата неприязън, която изпитва губернатора към него и администрацията, която той ръководи. Съдът веднъж вече каза кой е прав в спора!

Прие, че общината няма пропуски при гласуването на новите параметри на таксата. Защо трябва да се чака ново решение, да се губи време и пари , при условие, че изходът  отново ще е същият, защо областният не оттегли жалбата си?!  , това попита вчера кметът Стоянов, който ни увери, че не хвърля ръкавица, а подава ръка за споразумение, в полза на Благоевград и общината.  Не е ли време губернатор и кмет да си стиснат ръцете в името на доброто на Благоевград и неговите жители?!

Ако това не се случи -виновни ще има, виновни пред закона и морала. И виновниците имат имена! Казусът не е приключил, очаквайте кой какво ще направи оттук нататък.  

Петя Колева     .    
  

12 коментара
30 Ноември 2022 11:55 | Ванката
Оценка:
-8
 (
18
 гласа)

Мачкаййй кметеееее!!!
Така се прави!
Ти си нашата гордост, всички сме зад теб!


30 Ноември 2022 13:20 | Зън - Зън - Зън
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

Предлагам общината да закупи и да върже по една каишка с чан на всички улични кучета които шетат по центъра и кварталите, за да се създаде истинско коледно настроение в Благоевград.


30 Ноември 2022 13:35 | рест
Оценка:
7
 (
13
 гласа)

Положението по улиците е отчайващо - разкопани, в ремонт по над 6 месеца но никой не работи по тях... Кмета се прави на ни чул ни видял.


30 Ноември 2022 14:20 | Стамен
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Благоевград е със затихващи функции защото е населен с тъпи парчета.
Горните постове са ярко доказателство - цакат ни с тройно увеличение на такса смет, а те за кучета и дупки ги е еня.
Като получат писмата с таксите, ще ревнат, но ще бъде късно.


30 Ноември 2022 15:40 | Благоевград днес ..
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Благоевград е обезлюден и е на последно место по доходи в България. Работа тук няма, освен за шивачки, сервитьорки и таксиметрови шофьори. Младите бягат с 200 км/ час по големите градове на България и в чужбина. Благоевград е мръсен и разкопан. В централна градска част е пълно с просяци и улични кучета, а по кварталите с наркодилъри.


30 Ноември 2022 16:07 | До Илко
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

За пореден път доказа, че за нищо не ставаш! Градът е развалина, нищо не се прави, обществените поръчки, които са пуснати са от времето на Томов. Такава излагация няма никъде


30 Ноември 2022 16:55 | Джулия
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

Тръчи лажи


30 Ноември 2022 17:14 | Зрител
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

СтруНа, д-р Петър Узунов ли блъсна човек във вторник, 22. 11. следобяд на пешеходната пътека при Радина-та в Благоевград?!? Нали всичко знаете?
Покрихте ли го? В бюлетина на РДВР-Благоевград нищо ли нямаше по въпроса?
Всъщност там пишеше само за блъснат човек от шофьор на 62 години.
Ама не пишеше, че Узунов и Узуновица са бутнали човека. Или грешно съм разбрал…?
Да пускаме джипчето с плевенска регистрация по медиите или да ви изчакаме още малко?
Сега ще питам в рубриката “Аз, репортерът” на БТВ, може те да знаят…


30 Ноември 2022 17:22 | Кюмур мала
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Този доктор Петър Узунов да не се крие, а да намери човека който е блъснал с колата си на булеварда, и то на пешеходна пътека. Цял град вече знае за случая.


01 Декември 2022 00:01 | пишман крадец
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

тоя МУХЛЬО е най-големия лизгар и подлогар, фамилията му правеше кинти от митницата и държавна гешефтарска търговия навремето-тоя му сметайте косъма щом тирада в защита на Якорудския сатрап Кафелов изнесе, дето когато и да беше умрел щеше да е късно-БОКЛУЦИ !!


01 Декември 2022 19:13 | Аз
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Кмете пеперудата къде я посади пред общината и се хвали пред всички медии за нея увехна ама нали арчиш държавна пара...


01 Декември 2022 21:12 | Лале
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Този кмет една процедура неможе да направи като хората, а ние чакаме града да оправи.
По- слабо управление Благоевград никога не е имал
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар