Внимание, шофьори! Нови знаци и нови глоби от днес

17 февруари 2020 07:27   1 коментар   19936 прочита


От днес камерите на толсистемата започват да следят в реално време и за валидна е-винетка. Те ще снимат всички превозни средства, които нямат регистриран стикер, напомниха от Агенция “Пътна инфраструктура”. 

Ако в същия ден, в който е установено нарушението, колата бъде спряна от мобилен екип на толконтрола, водачът ѝ може да плати компенсаторна такса. Тя 3 пъти по-ниска от глобата за това нарушение - 70 лв. за лека кола. Ако водачът откаже да плати, глобата с фиш, е вече 300 лв. за леките коли. 

Камерите на толсистемата обхващат около 10 800 км магистрали, първокласни и второкласни пътища в страната. Такъв беше първоначално предвиденият обхват на толсистемата, но бе намален на малко над 3000 км. Въпреки това монтираните толкамери ще действат и ще снимат колите без винетки. 

В България пътищата, за които се дължи винетка, са към 20 хиляди км, но по останалата част от тях, където няма толкамери, контролът е с мобилни екипи на Националното толуправление. 

Нови знаци за задръстване и катастрофа 

От днес влизат в действие нови пътни знаци - предупреждаващи задръствания или катастрофи, както и ще указват местата за зареждане на електрически коли или автомобили на водород. Това пише в “Държавен вестник”, който публикува поправки на наредбата за пътните знаци. 

Има и нов знак, който ще указва, че мястото е предвидено за паркиране само на електрически коли. В знаците за пътища с винетка ще бъдат добавени символи, че за пътя се дължи толтакса от товарните коли над 3, 5 т и от автобусите. Толсистемата се въвежда от 1 март т. г. и дотогава по пътищата, които са включени в обхвата на системата, в знаците ще бъде добавен и новият символ: надпис на български и английски и изображение на товарен камион и автобус. Глас.бг

1 коментар
17 Февруари 2020 16:00 | Николай Илиев
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Ами тези мърши от Тол полицията каква ще им е работата
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар