ВМРО - Благоевград се поклони пред паметта на войводата Иван Караджов

09 декември 2018 10:03   3 коментара   6542 прочита


Членове и симпатизанти на ВМРО почетоха вчера 143 години от рождението на Иван Караджов на площад „Македония” в Благоевград. Бяха положени цветя на неговата паметната плоча пред градското читалище, а за неговия живот и дейност разказа младия историк Вангел Тодоров.

На мероприятието бе и Заместник Областния управител Иван Стоянов, граждани и потомци на композитора на „Тих Бял Дунав”.

Възпоменателната плоча се постави през 2012 г., по инициатива на ВМРО-Благоевград, когато се навършваха 137 г. от рождението на революционера.

Иван Караджов се ражда в с. Лешко, през 1875 г. Учи е в Солунската гимназия, където се включва в редовете на ВМРО. Образованието си завършва през 1902 г. в Императорската певческа школа в Санкт Петербург. По време на Илинденското въстание е в затвора. След преврата на Младотурците, 1908 г. става учител в Солун. Той е сред учредителите на Съюза на българските конституционни клубове.

През 1909 г. композира музиката на песента „Тих бял Дунав“ по текст на Иван Вазов. През Балканската война Караджов е доброволец в Македоно-одринското опълчение на Българската армия.

След войната до 1930 г. преподава пеене в Горна Джумая. Включва се във възстановената от Тодор Александров ВМРО и е пунктов началник на организацията в Горна Джумая.

Караджов участва в потушаването на Септемврийския метеж в Пиринска Македония през 1923 г. и в Горноджумайската събития през септември 1924 г.

През юли 1928 г. на Седмия конгрес на ВМРО е избран за член на ЦК заедно с Иван Михайлов и Страхил Развигоров . При разцеплението на Организацията след убийството на Александър Протогеров е на страната на Иван Михайлов.

П. Попов

3 коментара
09 Декември 2018 10:26 | $$$
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

Кръжока, в най скоро време ще остане по малко от знамената, които носят. Ще спрат парите от пасошите!


09 Декември 2018 22:38 | Активист
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Абе, къде е лидера на ВМВРО - Станата Радулов. Да не е подвил опашка и да си ходи, а?


10 Декември 2018 09:35 | ропотамо
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Я, Иван Стоянов от с. Ябълково кюстендилско от кога стана македонец ? Този като дете живееше в Бл-д при часовнико и учеше у 5 - то училище и си замина на село, а сега пустиот му бугарин станал македонец от каракачанското посмешище МВРо-БНД.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар