Ќовините на югозападна Ѕългари€
”чените с революионно откритие! "”биват" псориазиса с клетъчна терапи€  
   –егистрац舫абравена парола

¬ћ–ќ - Ѕлагоевград се поклони пред паметта на войводата »ван  араджов


9 декември 2018 10:03  3 коментара   5894 прочита„ленове и симпатизанти на ¬ћ–ќ почетоха вчера 143 години от рождението на »ван  араджов на площад „ћакедони€” в Ѕлагоевград. Ѕ€ха положени цвет€ на неговата паметната плоча пред градското читалище, а за негови€ живот и дейност разказа млади€ историк ¬ангел “одоров.

Ќа меропри€тието бе и «аместник ќбластни€ управител »ван —то€нов, граждани и потомци на композитора на „“их Ѕ€л ƒунав”.

¬ъзпоменателната плоча се постави през 2012 г., по инициатива на ¬ћ–ќ-Ѕлагоевград, когато се навършваха 137 г. от рождението на революционера.

»ван  араджов се ражда в с. Ћешко, през 1875 г. ”чи е в —олунската гимнази€, където се включва в редовете на ¬ћ–ќ. ќбразованието си завършва през 1902 г. в »мператорската певческа школа в —анкт ѕетербург. ѕо време на »линденското въстание е в затвора. —лед преврата на ћладотурците, 1908 г. става учител в —олун. “ой е сред учредителите на —ъюза на българските конституционни клубове.

ѕрез 1909 г. композира музиката на песента „“их б€л ƒунав“ по текст на »ван ¬азов. ѕрез Ѕалканската война  араджов е доброволец в ћакедоно-одринското опълчение на Ѕългарската арми€.

—лед войната до 1930 г. преподава пеене в √орна ƒжума€. ¬ключва се във възстановената от “одор јлександров ¬ћ–ќ и е пунктов началник на организаци€та в √орна ƒжума€.

 араджов участва в потушаването на —ептемврийски€ метеж в ѕиринска ћакедони€ през 1923 г. и в √орноджумайската събити€ през септември 1924 г.

ѕрез юли 1928 г. на —едми€ конгрес на ¬ћ–ќ е избран за член на ÷  заедно с »ван ћихайлов и —трахил –азвигоров . ѕри разцеплението на ќрганизаци€та след убийството на јлександър ѕротогеров е на страната на »ван ћихайлов.

ѕ. ѕопов

ќще за: ¬ћ–ќ  рождение  »ван  араджов ќще от: ќбщество

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат


3 коментара

9 декември 2018 10:26 | $$$
ќценка:
5
 (
13
 гласа)

 ръжока, в най скоро време ще остане по малко от знамената, които нос€т. ўе спрат парите от пасошите!


9 декември 2018 22:38 | јктивист
ќценка:
4
 (
6
 гласа)

јбе, къде е лидера на ¬ћ¬–ќ - —таната –адулов. ƒа не е подвил опашка и да си ходи, а?


10 декември 2018 09:35 | ропотамо
ќценка:
0
 (
4
 гласа)

я, »ван —то€нов от с. ябълково кюстендилско от кога стана македонец ? “ози като дете живееше в Ѕл-д при часовнико и учеше у 5 - то училище и си замина на село, а сега пустиот му бугарин станал македонец от каракачанското посмешище ћ¬–о-ЅЌƒ.
¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.