Влизат в сила нова крути мерки! МВР ще отнема повече точки за нарушения на пътя 

24 март 2023 13:15   3 коментара   7588 прочита


МВР ще отнема повече точки за нарушения  на пътя, включително и за такива, за които до момента не се предвиждаше подобна санкция. Това следва от обнародваните днес в „Държавен вестник“ промени в Наредба № Із-2539 от 17 декември 2012 г. за определяне максималния размер на контролните точки, условията и реда за отнемането и възстановяването им, списъка на нарушенията, при извършването на които от наличните контролни точки на водача, извършил нарушението, се отнемат точки съобразно допуснатото нарушение, както и условията и реда за издаване на разрешение за провеждане на допълнително обучение  

Те ще влязат в сила три дни след обнародването им, т. е. от 28 март 2023 г. вече ще се отнемат повече контролни точки на шофьорите. 

Общият им брой остава 39 (а за водачите с под 2 години опит зад волана – 26) и могат да се възстановяват след преминаване на допълнително обучение. Отнемането на всички контролни точки обаче води до загуба на правоспособността за най-малко 6 месеца. 

МВР вече залага на диференциран подход при отнемането на точки на употребилите алкохол. В момента на всеки, за когото е установена концентрация на алкохол в кръвта от 0, 5 на хиляда до 1, 2 на хиляда се вземат 10 точки. Сега за концентрация от 0, 5 на хиляда до 0, 8 на хиляда ще се отнемат 8 точки, а за от 0, 8 до 1, 2 промила – 12 точки. Освен това от 15 на 20 т. скача санкцията, ако водачът бъде заловен повторно да шофира след употреба на алкохол. 

За отказ да бъде тестван за алкохол или наркотици, на шофьора вече ще се отнемат 15, а не 12 контролни точки. 

За превишаване на разрешената скорост с над 50 км/час ще се вземат 18 точки (в момента 12 т.), но за първи път се регламентират и санкции при повторност и системност на нарушението – ще се отнемат съответно по 21 т. и по 26 т. 

За първи път в наредбата се предвижда лишаване от точки за движение в аварийната лента – 10 т. и за движение в насрещното платно на магистрала или скоростен път – 15 т. А ако някое от тези две нарушения бъде извършено повторно, ще се отнемат 20 точки. Новост е и отнемането на точки за управление на автомобил с опасни неизправности – 10 т. 

Ще се отнемат повече точки и за неправилно изпреварване, което е създало опасност за движението – 13 т. (в момента се отнемат 10 т.). И за първи ще се налага санкция – от 10 точки, за неправилно изпреварване, което не е създало опасност за движението. 

За нарушаване на правилата за преминаване през железопътен прелез ще се отнемат двойно повече точки – 10. 

За неспиране на знак „Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство! “, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението, вече ще се вземат 10 контролни точки (сега 8 т.), за използване на мобилен телефон без хендсфри – 8 т. (сега 6 т.), за шофиране без колан – 10 т. (сега 6 т.), за превозване на деца без да са спазени изискванията на закона – 12 т. (сега 6 т.), за преминаване на червено – 10 т. (сега 8 т.) и за неосигурено предимство на пешеходна пътека – 10 т. (сега 8 т.). Ако последните две нарушения са извършени повторно, ще се вземат 12 т. 

Следва да се има предвид, че броят на отнетите контролни точки до влизането в сила на промените в наредбата се запазва. А по административнонаказателните производства, образувани преди промените, отнемането на точки ще се извършва по досегашния ред. 
 


Още от: Общество

Принтирай статия
3 коментара
24 Март 2023 13:24 | mvr
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

Мвр са мърши ше взимат на хората книжките а уни на ношните смени се подрусват и прават рекети


24 Март 2023 14:15 | Милиция 1989
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

А кога фуражките ще спазват закона? Кога?
Хубаво че вкараха електронните винетки и гражданската, че нямаше фуражка да е изрядна!
И това може е да се докаже, но ако има прокурор с топки


24 Март 2023 22:30 | Гоцева-Мустаклиева
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

А за дупките по републиканските пътища и вълните от три бала по магистралите, липсата на мантинели и хоризонтална маркировка които убиват хора на кого ще отнемат точки? Не точки трябва да се отнемат а години от свободния живот на хората които са го причинили! КОЛКО СТРУВА ЕДИН ЧОВЕШКИ ЖИВОТ БЕ ДЕБИЛИ?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар