/Видео/ Заседанието на Епизоотичната комисия и решението за Кресна, връхлетяна от Африканска чума, подробностите

15 август 2019 13:28   8 коментара   10402 прочита


Кметът на Кресна Николай Георгиев с обръщение към хората в града

Както вече Struma.com съобщи лоша е новината за жителите на град Кресна. На приключилата епизоотична комисия, бе взето решение, че домашните прасета в града, ще се умъртвяват принудително от понеделник., а дотогава стопаните имат възможност да заколят прасетата си доброволно. Това съобщи директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Михаил Бащавелов. Общо в града има 135 прасета. Мерките са взети във връзка с намереното прасе в река Струма, в началото на град Кресна, чийто проби се оказаха положителни на болестта Африканска чума.

„Прасето бе намерено в района на Община Кресна, домашно прасе, от заден двор. Резултатът от пробите на прасето е потвърден двукратно. Все още не може да се каже от чий двор е животното, попаднало в реката. Тече разследване в момента“, обясни д-р Бащавелов. „Пристъпваме към спешни мерки. Започва подготовка за мястото, на което ще бъдат умъртвявани прасетата с ток. В град Кресна е огнището. Съветвам и стопаните в 10 км. зона да пристъпят към умъртвяване лично на животните с цел превенция“, каза още д-р Бащавелов.

По думите на заместник- кмета на Кресна Валентин Стоичков, няма да бъде много лесно да се убедят жителите да умъртвят животните си, но мерките са наложителни. На комисията, водена от заместник- областният управител на Иван Стоянов, специалистите още веднъж апелираха към хората сами да заколят прасетата си, за да могат да използват месото, преди да е станало късно.

Всички стопани, независимо дали са заклали животните си или тези, на които, принудително са умъртвени, ще получат обезщетение. Фермите ще бъдат подпомогнати за осигуряване на биосигурност- фермата да е оградена, фуражът да е покрит, да няма достъп на животни до него, трябва да има яма, да се ограничи влизането във фермата и да не се изхранват животните с кухненски отпадъци.

В Благоевградска област има около 5000 прасета, като половината са в заден двор, а другата половина са във ферми, които са около 10 за областта.

Директорът на ОБДХ съобщи още, че по време на изследването на намереното прасе в река Струма, специалистите са изследвали и диво прасе, намерено в Симитли, при което пробите за Африканска чума са били отрицателни.

Минути, след края на заседанието на епозоотичната комисия, кметът на Кресна Николай Георгиев направи официално изявление

„Информация от заседанието на ОЕК: Областната епизоотична комисия на свое заседание днес, 15. 08. 2019 г., призна гр. Кресна за огнище на АЧС с всички произтичащи от това негативни последствия за стопаните на домашни прасета и разпореди хората в града (без селата в общината) до понеделник да изколят животните!?! След 18. 09. 2019 г. ще се влиза в двора на всеки стопанин в гр. Кресна, който не е изпълнил разпореждането с полиция, за да се пристъпи към умъртвяване! Обещано е всяко стопанство, независимо от броя на прасета в него, да получи 300 лв.

Уважаеми съграждани,

Повече от две години африканската чума по свинете (съкр. АЧС) е тема, която занимава общественото внимание. За толкова голям период от време българската държава и нейните контролни органи не направиха почти нищо, за да защитят българското свиневъдство. Бяха предприети абсурдни мерки за ограничаване на разпространението на заразата с телена ограда по границата!, когато на всеки ветеринарен специалист е известно, че АЧС се предава и по въздуха.

Обратно на нормалната логика, не беше предприето абсолютно нищо, за да се разясни на стопаните от така наречения от държавата "заден двор" какви мерки да предприемат, за да не допускат заразата.

Обратно на нормалната логика, дори когато заразата достигна Северна България не се предприеха никакви карантинни и заградителни мерки, а епизоотичните комисии се занимаваха преимуществено с издаването на нареждания за описване на свинете на дребните стопани и тяхната регистрация, сякаш това има някакво отношение към ограничаването на заразата.

Обратно на нормалната логика, вместо да се позволи масов отстрел на дива свиня, точно както го искаха ловците преди година, държавата не предприе нищо.

Нищо, нищо!

Само преди десетина дни, на официална пресконференция, българските едри свиневъди поискаха законодателни мерки за тотална забрана на отглеждането на свине в лични стопанства, а един от тях дори заяви, че отглеждането е криминално деяние!!! Хилядолетия животновъдството е било основен поминък и средство за препитание на българина, но ето, че дойде време шепа самозабравили се "бизнесмени" да ни го забранят и отнемат!

Вероятно си спомняте, че с първите протести в Пазарджишко, Премиерът на Република България, г-н Бойко Борисов, пое съвършено конкретни ангажименти към протестиращите. В резюме, обещанията бяха:

- Всички стопани, независимо дали са регистрирани да получат компенсация от 300 лв.;

- Догодина бизнесът да предостави малки прасенца на засегнатите, за да могат да не загубят поминъка си.

Ето точните му думи: "С тези 300 лв., които ще дадем на двор, ще направят дезинфекции, ще им остане, ще им дадат и други прасета. Чума е, не ни е споходило нещо хубаво, чума е дошла. По-малко зло е, ще се измъкнем, дай Боже сравнително… да компенсираме хората. "

Дни по-късно в играта на думи се включи и хорът на проспалата задълженията си администрация на Министерството на земеделието и храните и Българската агенция за безопасност на храните, за да уточнят, че пари за заклани животни ще получат само регистрираните собственици, а на другите държавата ще отпусне средства единствено за дезинфекция на опразнените помещения, в които са отглеждани закланите животни.

За да стане безпощадно ясно, че отново потърпевш ще бъде "малкият" човек, към това "дребно" отклонение следва да добавим и крещящото противоречие на премиерското обещание за малки прасенца с искането на едрите свиневъди за криминализиране на отглеждането на свине в "заден двор".

Защо нито веднъж не дойдоха при нас, когато му беше времето и не ни казаха: "Имаме такъв проблем. Държавата може да направи това и това, защото това са мерки, които само държавата може да вземе, а вие направете това и това и заедно ще се справим с надвисналата опасност? "

Уважаеми съграждани,

Ние искаме категорични доказателства за наличието на АЧС в Кресна! Настояваме да се вземат проби от домашни прасета в различни точки на общината и да се изследват за заболяването, а ако пробовземането изисква умъртвяване на животните, те да бъдат предварително заплатени на собствениците по пазарни цени.

Приложено представям на вниманието на всички граждани на община Кресна копие от протокола, който удостоверява вируса на АЧС в намереното животно. Вие имате право на достъп до този протокол, включително правото да се запознаете с неговото съдържание. Нали той е единственото основание държавата да настоява да си избием животните?

Гражданите на община Кресна имат право да попитат своето правителство и за:

Държавните гаранции, че ако сега изколим свинете без време, догодина ще можем отново да ги отглеждаме?

Как ще ни защити държавата от АЧС в годините напред?

Къде е планът на държавата за обезщетения на дребните, нерегистрирани собственици?

Как ще си получат парите засегнатите стопани?

Кога ще стане това?

Кой държавен орган ще се ангажира да проведе крайно закъснялата и абсолютно необходима информационна кампания, за да ни разясни как да се борим с АЧС?

Кой ще осигури последващия контрол на приложените мерки, за да се гарантира оцеляването на свиневъдството в община Кресна?

Уважаеми съграждани,

Никога през последните четири години не си позволих да се скрия зад неизбежната необходимост, както обичат да представят нещата управляващите и да ви оставя сами с проблемите. Не го направих, когато отказваха да вземат мерки за обезопасяване на главен път Е-79. Не го направих, когато искаха да строят в Кресна бежански лагер. Не го направих, когато искаха да ни вземат водата. Нека не очакват от мен да го направя и сега.

Мястото на кмета е при неговите съграждани!

Ако някой ще вземе решение за унищожаване на поминъка ни, това ще бъдем само ние и ако трябва да го направим, нашата държавата е длъжна да ни предостави убедителни доказателства, за да сме сигурни, че това се налага, включително да ни гарантира, че:

Стопаните в община Кресна ще получат необходимата времева отсрочка, за да могат да проведат неотложните мероприятия в спокойна обстановка и при стриктно спазване на съответните хигиенни норми;

Всички засегнати ще получат парично обезщетение, независимо дали са регистрирали животните си;

Свиневъдството в "заден двор" в България, включително в община Кресна, ще продължи да съществува и занапред и няма да бъдат предприемани законодателни мерки срещу него;

Държавата ще встъпи в своите функции и чрез своите компетентни органи ще информира абсолютно всички стопани в общината как да предпазват прасетата си от АЧС в бъдеще;

В борбата с африканската чума по свинете граждани и държава ще работим в екип, а не с принуда и от позицията на силния.

Ако не получим поисканите отговори и се сблъскаме с непропорционален и прекомерен силов подход ще ни остане конституционното право на граждански протест.

Да ни закриля и пази Божията майка от всякакви беди и напаст!

Кмет на община Кресна

Николай Георгиев

8 коментара
15 Август 2019 15:00 | Пфф
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Не им вярвайте. Чума нямааа.


15 Август 2019 15:07 | kmet
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Перо Йочето/бивш затворник, дребен измамник и комарджия/, сега шеф на общинска полиция и длъжник с 39 000 лева на община Кресна са били капацитетите представляващи хората от Кресна. Пиарът на кмета пак е разпространил до медиите написано от него писмо призоваващо за бунтове. Кметът къде се намира в цялата тази история, освен, че ще яхне вълната? Четири години едни и същи глупости не ви ли омръзна да ни повтаряте другар-пиар-пом-р? Всички познаваме Ники Чаушо и му знаеме на изуст 100 думи речник. Измислихте, че ще правят бежански лагер и използвахте страха на хората. Какви мерки направи за Е-79, като след това си отидоха от този свят още двама души и пак използва страха на хората за политическа пропаганда. Лесно се промиват мозъци когато виждаш страха, негодованието и отчаянието в очите на хората. За четири години само негативна кампания срещу държавата, за да може кака Кури да дойде на власт. Нищо положително не сътвори. Нямате нито морал, нито страх от Бога. Лесно се руши, тр


15 Август 2019 15:48 | svinarq
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

Искам като дойде да протестира с нас другарката Нинова, да се снима за спомен с моят нерез Крънчо. Тя обича да се снима със стоката. Чувах го за разплод, но ще трябва да го ликвидиам


15 Август 2019 15:55 | Захари
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Тъпчо, вярвяй на бившия член на БКП и охранител на другаря Живков.


16 Август 2019 07:40 | Неут
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Тъпанарска, престани да се буташ у секи коментар, готов е и твоя екарисаж, иде ти времето.


16 Август 2019 07:42 | Неут
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

И си хвърли дипломите ма, Тъпанарска, ни грамотност, ни смисъл като драскаш тука.


16 Август 2019 07:44 | Неут
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ке те нагласи и Перо Йочето, той поне задръжки нема. Давай Митак, ке станеш герой.


16 Август 2019 09:01 | до Неут
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Коя е каква е тая Тапанска, има ли мъж, деца и какво толко ви е направила
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар