/Видео/ "Ялова сесия" на ОБС-Благоевград! Уволнени от Камерна опера се ожалиха на съветниците - опозиционери! Сетиха се, че Операта е кауза след години летаргия, празни зали, никакви постановки и 1350 лв. приходи!

14 декември 2018 11:02   24 коментара   26187 прочита


Очаквано днес в залата на ОБС -Благоевград се събраха 15 съветници от опозицията, инициирали извънредна сесия на местния парламент по казуса с Камерна опера и съкратените от работа 6-тима души. Заедно с тях в залата бяха и освободените от работа 3-ма солисти, художник и 2-ма технически сътрудници в културната институция.

По закон на сесията бе длъжен да се яви председателят на ОБС Радослав Тасков, който пристигна пръв и зае безмълвно своето място. Останалите съветници от ПП ГЕРБ и група "Заедно за Благоевград", декларираха отсъствието си от извънредната сесия с мотив, че другата седмица има редовна сесия, на която въпросите около операта ще бъдат обсъдени и, че няма да присъстват на сесия, на която шепа съветници търсят показност, популизъм и си правят пиар..

Въпреки липсата на кворум присъстващите решиха да изслушат от трибуната на парламента уволнените, като думата бе дадена най-напред на Лина Ангелова, която с прочувствено слово, обясни, колко "некомпететно и неграмотно" е било управлението на ексдиректора, който непрекъснато обяснявал, че работодателя т. е. общината не е доволна от работата на културната институция и не се грижил за операта, не работил като мениджър и т. н..

След нея на трибуната се качи художникът Манол Стоянов, който е най-разпознаваемото лице, сред освободените от работа. културтрегери. Стоянов обяви казуса с уволненията им като "Кауза за спасение на Камерна Опера", в която той е работил 35 години! Стоянов бе категоричен, че кметът им направил "най-голямото добро за Коледа". / вижте видеа/

Аплодираме усилията на съветниците - опозиционери да привлекат внимание с действията си, защитавайки уволнените и Камерна опера. Сетиха се, че операта е кауза, обаче с голямо закъснение.. Години наред никой от присъстващите на днешната "ялова сесия " /, тъй като няма да се роди някакво законно решение, поради липсата на кворум/, не призна, че операта като институция отдавна линее. Няма постановки, няма изяви на солистите, няма приходи, няма почти никаква активност.. Благоевград свързва Камерна опера с оркестъра и неговите изяви по празници.

Припомняме, че през 2017 година, с цел показване на работата на камерна опера на площад "Македония" солистите изпълняваха откъси от опери на открито, но за съжаление привлякоха вниманието на шепа благоевградчани, дошли да пият кафе на площада, или баби, разхождащи внучетата си. Тогава гледката бе тъжна, тъжна за културата на благоевградчани и за безплодните усилия на солистите да съберат много хора на едно място, фенове на този вид изкуство. В основата си това е огромният проблем около съществуването на Камерна опера. Не успяха местните културтрегери да привлекат жителите на града в залата на Операта.

Със сигурност и днешните защитници на уволнените не са посещавали нито едно от малкото представления на Камерна опера и трудно биха отговорили, коя е последната изява на съкратените солисти. Но съкращението на 6-имата им дойде добре като трамплин за изява и нещо, за което да се закачат, заявявайки се като радетели на културата. Истината е, че случилото се е поредният им опит да "яхнат " кмета Камбитов и на негов гръб да си правят пиар.

Популистките опити да се внуши, че са силно възмутени от съкращението на 6-тимата, са меко казано обидни за мислещите хора в Благоевград. Затова и колегите им от ОБС отказаха да влязат на днешната сесия. Политическото лицемерие в случая е факт, а когато Културата започне да се политизира настъпва истински културен катарзис. Така, че проблемът на съкратените няма да бъде решен от 15-те опозиционери, тъй като решението не е е тяхно, нито пък имат правомощия да предприемат каквито и да е действия в посока "връщането им на работа".

Намираме случилото се за висша форма на политическо лицемерие, а казусът с "Камерна опера" обречен. Защото: Уволнените имат договори с други опери. Защото при направени проверки -не са били на работното си място. Защото някои от тях са били с месеци в неплатен отпуск. Защото за три години имат 2 постановки. Изхарчили са 380 000 лева за година за заплати, а са донесли за бюджета 1350 лева и защото няма Община, която да търпи така губещи институции. Вярно е, че Културата няма възвращаемост, тъй като зависи и от културната нагласа на обществото, но все пак Камерна Опера Благоевград има и златни периоди през годините..

Следващата седмица има сесия. Редовна. На нея двете точки, които трябваше да бъдат разгледани днес, ще влязат в дневния ред. А именно какво е финансовото и правно състояние на Камерна опера и втората свързана с правомощията на кмета Атанас Камбитов като работодател на служителите в нея.

Ивон Иванова


Още за: опера   кауза   ОбС   зала   Още от: Общество

Принтирай статия
24 коментара
14 Декември 2018 11:09 | Делев
Оценка:
12
 (
22
 гласа)

Ивон, хем си неграмотна, хем от култура не разбираш, камо ли от опера, а най-вече от камерна опера. Шпаклите са ти в кръвта. Но не се опитвай пишейки да ги правиш. Струма. ком евтини журналя.


14 Декември 2018 11:10 | Зарзавата
Оценка:
3
 (
17
 гласа)

Предлагам сградата на операта да бъде превърната в чалга кръчма която да се управлява от общината. Хем ще носи приходи, хем посещаемост ще има.


14 Декември 2018 11:16 | стивчо
Оценка:
-4
 (
8
 гласа)

Делев, иска ти се


14 Декември 2018 11:18 | MIL
Оценка:
3
 (
17
 гласа)

Боже, Лино, я кажи колко пъти Паскалев те наказва, я кажи за договорчетата имате къса памет, обаче Ние не !


14 Декември 2018 11:27 | Миле Китич
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

Зарзавата написа:Зарзавата

Дончо, кажи бре. Чакаме да ти излязат материалчетата във фалшивите ти сайтчета


14 Декември 2018 11:30 | мама кажа
Оценка:
5
 (
17
 гласа)

аз питам, що не сте снимали и показали злата, то нали затова е целата работа, кулутурата си е друго нещо, а не пушеци и комини, то не хвана дикиш, ама виш операта е нещо друго, а злате..... па то ибалито и калата и др. културтрегери да кажат кога са били на опера в Благоевград----- дали ама надали..... и що стана пак си вкараха адтогол, аме що не слушате старило патило..... не се прави така.....


14 Декември 2018 11:33 | КОЛЕГА
Оценка:
5
 (
17
 гласа)

съжалявам че на гърба на тази институция някои си правят ялов пиар, как са се напънали може да изкарат и некоя песен, ами ако требе и това помага за имиджо..... е е е обиждате хората.....


14 Декември 2018 11:39 | МУНЧО
Оценка:
0
 (
16
 гласа)

Айся тия опозицията си ударете по един шамар, ама шамар такъв, че да ви се отрезвеят чуторите, а седнете на кочинките е пиинете по една студена вода от Кмето..


14 Декември 2018 11:41 | Лили
Оценка:
5
 (
17
 гласа)

Яко се изложиха Дончо и компания,


14 Декември 2018 11:42 | старогражданин
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Държавна опера Благоевград.


14 Декември 2018 11:49 | Миле Китич
Оценка:
5
 (
15
 гласа)

И каква стана тя сега, чалгарите се събраха и камерния им състав се изложи, заучени фрази, всеки път ги слушаме. Сега чакаме пушеци отвсякъде. Видяхме смешниците на града и на околията. Сега да пият по една студена вода от дистрибутора


14 Декември 2018 11:54 | Димитър
Оценка:
4
 (
18
 гласа)

спекулации само. Не се връзайте на най-некултурните Андон, Злата и сие... Елементарен пиар се опитват да си правят


14 Декември 2018 12:07 | Радост
Оценка:
8
 (
16
 гласа)

Много сте култивирани, бре. Члагарите се надигнаха да пазят културата.


14 Декември 2018 12:10 | Миле Китич
Оценка:
7
 (
15
 гласа)

Чалгариииии, пак се изложихте


14 Декември 2018 12:33 | Халтура
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

Гледах "представлението" на т. н. опозиционери. Тези са много зле. Видя се обаче истинското им лице- дончо го играе сив кардинал, албинка на амразурата ехидничко се присмива на всичко. калоян "десния" с леви наклонности се огледа нещо да боядиса, но най смешен беше валката смиленов- на въпрос нали ти назначи предишния директор с думите, че уво; нената лина ангелова не е вършила нищо отговори нещо от сорта че от него нищо никога не е зависело. Пълен смях и срам са тези, жалко за хората избрали ги и за тези които чакат помощ от тези недоразумения


14 Декември 2018 12:35 | АЙДЕ ЧАКАМЕ
Оценка:
2
 (
10
 гласа)

АЙДЕ ЧАКАМЕ ДА ИЗПЕЕТЕ ЕДНА ДЕКЛАРАЦИЯ КОЛКО ВСИЧКИ ДРУГИ СА НЕЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЗА КУЛТУРАТА И КОЛКО СА РАЗОЧАРОВАНИ ГРАЖДАНИТЕ, ТО ПЪК И ЧАК СА СЕ ОБАЖДАЛИ ТЕЗИ РАЗОЧАРОВАНИТЕ ДЕ, АМА АКО РЕШИМ ДА СЕ ОБАДИМ РАЗОЧАРОВАНИТЕ ОТ ОПОЗИЦИЯТА, ТО НЯМА ДА ИМА МЯСТО ЗА НИЩО ДРУГО..... АЙДЕ ЧАКАМЕ ДЕКЛАРАЦИЯ ИЛИ ДА СЛЕДИМ ФЕЙСА, ЩОТО ТАМ ВИ Е "СИЛАТА"


14 Декември 2018 15:09 | чичко паричко
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

ЧУДИТЕ СЕ ЗАЩО НА СЕНИЯТА НЕ СА ДОШЛИ ДВАМА ОТ ПОДПИСАЛИТЕ СЕ СЪВЕТНИЦИ- ДАСКАЛИЦАТА ОТ 6-ТО И ДАВИД СУКАЛИНСКИ, ОТГОВОРА Е ПОРОСТ- И ДВАМАТА СА НА ДЪРЖАВНИ СЛУЖБИЧКИ, И КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ АКО ГИ МАХНАТ. Сукалински в момента не е адвокат на свободна практика а заема доходоносна и топла държавна служба в София, ПРОСТО СИ ПАЗЯТ ХЛЯБА, А ЗАЩО СА СЪВЕТНИЦИ- ПИТАЙТЕ ТЯХ.....


14 Декември 2018 16:14 | Питанка
Оценка:
7
 (
13
 гласа)

А къде е Дончовата Шейтанска и тя ли е натисната а Керина кой й звънна да дойде на сесия. А кой ще отговаря за напразно похарчените ток и парно. Ако съм на кмета на местото ще ги накарам да си платят масрафа


14 Декември 2018 16:20 | чичко паричко
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Дончовата Шейтанска не е ли даскалица в 6-то,


14 Декември 2018 16:24 | а
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

"операта като институция отдавна линее. Няма постановки, няма изяви на солистите, няма приходи, няма почти никаква активност ..."

1. Защо Камбитов и сектата му не взеха навременни мерки, смени в ръководството на операта, по-силен контрол, след като от години "линее"? Те защо спаха досега?

2. Защо се закрива културната институция чрез съкращения без нови назначения? Ако не работи както трябва се търси кой е отговорен и се назначават нови служители, а не се затваря. Кметът и съветниците като са некадърници да ги уволним и да закрием Общината ли? Ясно е че си търсят оправдание, просто Операта им пречи.

3. Ако гражданите не се интересуват и не се запознати с културния афиш на Общината, кой е пряко отговорен за това? В 21 век има нещо което се нарича маркетинг и без него си за никъде, защото средата е конкурентна, не може да разсъждаваш като при социализма. Кой в Общината отговаря за културата и защо не си върши работата?


14 Декември 2018 16:24 | АДВОКАТ
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Г-ЖА КЕРИНА дали Е ВЛИЗАЛА В СЪДЕБНА ЗАЛА, ХУБАВО ЧЕ НАЦЕЛИ ЗАЛАТА НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ.....


14 Декември 2018 17:17 | Ивана
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Смиленов, нали бе зам- кмет и назначи Лина Ангелова, защо тогава не линееше за културата/ и тогава не те видяхме в театъра, в ансамбъла и ..операта/ Защо за всичко Ви е виновен кмета??? Няколко години се слагаха директори на операта с идеята нещо да се случва, и..... ?,???
Защо през тези години нито един директор не направи детски оперни постановки, за да възпита бъдещите си зрители???? Запознаване с музикални инструменти от 4- 5 години по дг и едно и също ??? Атрактивно и забавно да се представя продукцията! Ансамбъл, Куклен театър са винаги с нови концерти и спектакли- това е труд и разходи, но и нови неща, които да се представят на публиката!
И, да, културата не е търговско дружество за печалба, а за духовно развитие, но нито продукция, нито концерти и някакви смешни приходи, а в същото време толкова много бюджет! И когато общината решава след толкова време все пак да оптимизира културния институт, едни съветници, които не знаят къде са залите на културните институти,


14 Декември 2018 17:24 | Ивана
Оценка:
-2
 (
10
 гласа)

Решават да обвинят кмета???!!!!
Манол, прословутият художник, след като няма постановки, как си уплътнява работното време??? Или сега, когато не са на държавна работа, а в същото време работят и на други места, кмета им е виновен,
И дали е честно спрямо другите културни дейци, които работят усилено, без да имат възможност, като колегите си от операта, да работят и на друго места????
Или пак кмета е виновен????


14 Декември 2018 20:29 | Паола
Оценка:
-2
 (
8
 гласа)

Ханджийски, Калояне,
не разбра ли? Няма как да стане,
кмет ще бъдеш, ама във мечтите,
ако не вярваш, ходи и другите попитай.

За тая работа, не трябва да си бояджия,
акъл си трябва и тапия.
Я, по-добре седни си, поплачи си,
ако това не ти помогне, на село ти иди си!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар