/Видео/ Вълнуващо ехо от протеста "Полицаите не са убийци" в Благоевград! Сълзите на един баща! Бившият шеф на КАТ - В. Спасов: Загубих съпругата си докато вървяха делата, на път съм да загубя невинния си син!

08 май 2019 10:53   47 коментара   33898 прочита


На най-светлия празник преобърнаха живота ни! Не е ли това някакъв сценарий?

Бащата на един от петимата задържани полицаи- бившият началник на КАТ Благоевград Ванчо Спасов,, чийто син Иво е сред осъдените на по 7 години лишаване от свобода заради смъртта на А. Димитров - Чората полицаи на протеста вчера направи покъртително изявление през сълзи. Уважаваният благоевградчанин посветил целия си съзнателен живот на работа в полицията, възпитал и предал обичта си към родината и работата и на своя син Иво Иванов събра сили и изрази категоричното си мнение по произнесената присъда и случилото се с полицаите. "На най-светлия празник ги вкараха в затвора. Това не ви ли води до някакъв сценарий?“, попита Спасов журналисти.

„Искаме да се преразгледа делото, да се излезе с ясна и справедлива присъда, не да се базираме само на определели абзаци от присъдите, които са дали. Затова днес настояваме. Експертите дават заключение, че действията на полицаите не са повлияли за смъртта на починалия. А те точно обратно-умишлено. Как може? Изпълняваш служебните си задължения, а умишлено да се …. С една дума, тогава трябва да започнем от министъра, който е издал заповедта, надолу всички трябва да са подсъдими и те по този начин“, споделя задавен през сълзи Ванчо Спасов. Той категорично заяви, че няма умисъл в действията на полицаите, които изпълняват служебните си задължения.

„И това е написано във всички експертизи, че те са си изпълнявали задълженията, съгласно заповедите и разпоредбите на МВР. И това е записано, не случайно го казвам това нещо. Записано е, че е издадена правомерна заповед, че полицаите са действали съгласно разпорежданията, полицаите не са превишили правата си, но ето, вижте крайния резултат. Всички се базира на присъдата, която е издадена 2008 г. Тази присъда е отменена от ВКС, техните колеги, които са. След това на базата на преписка на прокурора или не мога точно да ви кажа какво е, възобновяват делото, но на базата на Страсбургските решения, а там има една клауза, в която те имат само финансови претенции.

Относно наказателната част няма никакви претенции. Те отменят ВКС наказателното и сега наново започват. И сега издават присъдата, която не подлежи на обжалване“, продължава изповедта си Спасов. Категоричен е “Ние искаме да се преразгледа случая и справедлива присъда! Ако действително да превишили правата си-нека, но в случай, че ти нямаш допир или другия поне да няма допит и при действия, които за задържането на потърпевшия, при едни действия, които са регламентирани по Наредба, по Закон и накрая ти да си виновен…Не може да бъде това!

Една държава трябва да защитава своите служители, защото всичките сме родители“. Той не дели момчетата едно от друго. За него, всяко едно от тях е невинно. “Нямат вина, но виждате какво става?“, казва Ванчо Спасов и продължава, „Искам да ви кажа само едно-Това е сценарий като съдопроизводство. Има 30 души, които разписват – свидетели, които казват, как се е развило всичко. Единствено двете свидетелки-едната е по време на самото дело е непълнолетна и те двете, наркозависими от него…Той е пласирал дрогата на тях, той е интимен приятел на едната.

Как искате вие сега на базата на тези показания да взимате решения? Аз не бих могъл да си представя такова нещо.. Аз съм служил 34 години в системата. И съм излязъл от тази система удовлетворен за това, което съм свършил. А накрая какво става? За моята отплата, получих….. /сълзи/ нещо, което не трябва…. Ето виждате ли? …. “И допълва, че това не е единствената загуба в живота му. Той губи и съпругата си, / докато вървяха делата / а сега е на път да загуби детето си, ако не се вземат действия. „Нека да се произнесе съда, да каже за еди какво си, еди какво си…Самото съдопроизводство го пишат-предполагаме, че те…. в съда не можеш да имаш предположения. Или е така, или не е така. Когато наказваш един нарушител му казваш, ти си извършил еди какво си. За което те наказваме“, казва още Ванчо Спасов.

Припомняйки си посещенията в затвора да види сина си, той продължава: „Да отидеш да се редиш, щото и те са хора, тези, които са в затвора, криминално проявени и те са там заедно- всички са в клетката. На най - светлия празник ги вкараха. Това не ви ли води до някакъв сценарий? Точно преди Великден, петък, когато започват почивните дни и ги арестуват. Просто се учудвам, но такава ни е съдбата…., с която ще се борим.“

„Обществеността иска една справедлива присъда, да се преразгледа. Но са ми казали, че главния прокурор може да прекъсне изпълнение на присъдата….. “ с надежда завършва Спасов.

Цв. Иванова


Още за: КАТ   протест   присъда   Още от: Общество

Принтирай статия
47 коментара
08 Май 2019 11:02 | Иво
Оценка:
29
 (
35
 гласа)

Естествено, че полицаите не са убийци, както докторите не са, както шофьорите, но това не пречи от всякакви професии да има и.... хора причинили смърт.


08 Май 2019 11:47 | Грамада
Оценка:
27
 (
49
 гласа)

Полицаите не са убийци, но тези самозабравили се ченгета са


08 Май 2019 15:10 | струмско
Оценка:
10
 (
50
 гласа)

А сина на Ангел Чората загуби баща си а твоят Иво е бил свидетел, очевидвц и участник в групата извършила убийството. Така че какво ревеш след като сина ти прикрива непосредствените извършители и споделя солидарно отговорността. Хайде избърши сълзите и за да свършат циркаджилъците ви сина ти да си отвори устата. Пък може за лъжесвидетелстване да му дадат по-малка присъда.


08 Май 2019 16:21 | Гошко
Оценка:
19
 (
33
 гласа)

Единствения шанс е Иво и Боби да проговорят или Писов и Калинката да си признаят.


08 Май 2019 16:23 | Потресен съм
Оценка:
13
 (
27
 гласа)

Ще си раздрънча пуловера, Ами да вземат да пуснат всички убийци.


08 Май 2019 16:44 | Един от града
Оценка:
30
 (
36
 гласа)

Тия момчета ги лъжат, че са мускетари, ама всички за един. Защо този един не си признае и да поеме като мъж вината? И още един "мъж" има в групата. А този баща от една страна се гордее с мъжкото поведение на сина си, ама не иска да ги вижда в затвора. Не всички са мъже и в МВР, господине. И там има тарикати, които дават интервюта за невинността си. И много са вярващите им...


08 Май 2019 17:16 | 11
Оценка:
17
 (
35
 гласа)

ВАНЧО СПАСОВ Е НАРОШИЛ ЗАКОНА ЧЕ Е НАЗНАЧИЛ СИНА МУ В СИСТЕМАТА ДОКАТО ТОИ Е БИЛ ТАМ МВР НЕ ИМЕ ДАР НАСЛЕДСТВО СИГОРНО СА ПРЕКАЛИЛИ САМОЗАБРАВИЛИ СА СЕ УЛЕЛИ СА СЕ


08 Май 2019 17:33 | До 11
Оценка:
13
 (
27
 гласа)

Няма такава неграмотност! УЖАС!


08 Май 2019 17:36 | 1
Оценка:
10
 (
30
 гласа)

ТОВА Е ПРОБЛЕМА НА КОМОНИСТИТЕ ВСИЧКИ В МВР ШЕФОВЕТЕ СЕ УРЕЖДАТ ДО ДЕВЕТО ПОКОЛЕНИЕ КЬОРАВО И САКАТО Е ТАМ ЗА ТЕХ НЕМА ЗАКОНИ СИН НА ВАНЧО СПАСОВ


08 Май 2019 17:41 | до 11
Оценка:
-11
 (
39
 гласа)

Ей неграмотник, Спасов беше шеф на КАТ, а синът му полицай в криминална полиция! Правиш ли разлика?!?!


08 Май 2019 17:46 | 11 и 1 по-горе
Оценка:
-2
 (
26
 гласа)

Това е един и същ човек, който нарочно пише неграмотно... сигурно е някой колега на Спасов и /или сина му и пред тях се мазни и прави мили очи, а зад гърба им завижда и злобее! Е аз като съм лекар, дъщеря ми също, а и работим в една и съща болница в различни отделения - това корупция ли е бе злобар?!


08 Май 2019 17:54 | БРАВО
Оценка:
21
 (
33
 гласа)

Е ТОВА Е ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ СПАСОВ ШЕВ НА КАТ СИНА КРИМИНАЛЕН ДАВАИ НИЕ СМЕ МАЧКАИ НАРЕД


08 Май 2019 19:45 | Чингис хан
Оценка:
8
 (
20
 гласа)

вътре и по тихо кога тепаа траяаа---са реват, мишки


08 Май 2019 19:48 | до горните
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

1, 11 и БРАВО е един и същ човек! Само той е писал с големи букви и страшно неграмотно... и завистливо злобно!


08 Май 2019 20:12 | Настрадин Ходжа
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

БРАВО написа:ШЕВ НА КАТ

Какъв ШЕВ е - машинен или ръчен?


08 Май 2019 20:48 | Елена Спасова
Оценка:
21
 (
31
 гласа)

Спасов, съветвам те да не излизаш пред медиите и да говориш за право, защото си гола вода. Как си бил шеф на КАТ, единият Господ само знае. В съдебното решение има доста изнесени факти, които не са в полза на сина ти, така че..... истината преди всичко, обективизъм и справедливо наказание. Всичко останало е само празно говорене, не водещо до никъде.


08 Май 2019 21:08 | Емигрант
Оценка:
19
 (
31
 гласа)

Писов и Калинката бачкаха против президента, натискаха хората да гласуват за Цецка Цачева, а сега искат помилване. Звъннете на Цветанов, който ви прикриваше дълги години или на Бойко, който ви даде курбан, може и на кмета или кучката. Жалко, че заради вас двамата, страдат още 3 семейства, но те пък 14 години мълчаха и прикриваха истината.


08 Май 2019 21:48 | Nepoznat
Оценка:
9
 (
25
 гласа)

А другия човек не се ли е съсипал че езгубил сина си.. Той също е съсипан баща му е майка му, какъв и да е бил чората нова не е нячиня да то убият сега да де поемат оттоворноста боклуциту.


08 Май 2019 21:59 | Никола Т.
Оценка:
10
 (
38
 гласа)

И цялата гнусна престъпническа Чоровска семка да измре все тая, на никого няма да липсват. Жалко, че заради един мръсен урод петима ще страдат, но те ще излязат от затвора. Може да е след две, три, четири години, но ще излязат. Сега трябва просто да си съхранят нервите и здравето. А онзи проклетник да гние! Баща му е тръгнал към затвора също. Брат му също. А оня професор дето все брани "паметта" на племенника си - изнасилвач, наркоман, сводник и дилър ще кажа едно: сигурен съм, че обичаш да чувстваш ДПС отзад! Вашият ред идва, господа Чорови!


08 Май 2019 22:04 | Много точно казано
Оценка:
5
 (
27
 гласа)

Чудесно се изрази, Никола! Точно така е и нямам какво да добавя! Понякога животът е брутално циничен. Искаш да свършиш нещо хубаво, но се получава нещо неочаквано и гадно, от което да страдаш. Това е! Лека нощ на Чорови и всичката нелицеприятна пасмина покрай тях!


08 Май 2019 22:08 | Живомир
Оценка:
8
 (
26
 гласа)

Чората и от оня свят прави мърсотии. Долна личност!


09 Май 2019 00:59 | Демокрация
Оценка:
13
 (
17
 гласа)

До 11 правим разлика да понеже сина на Спасов беше на работа във Сандански по времето на делото и това е извън закона вънка комунистическите подлоги 30 години беше на ясла и сина му стига ревахте


09 Май 2019 02:12 | от затвора
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

това са истински помияри навън докато плюваха и ругаеха вс затворници сега ги наричат барат и ги прегръщат молят за прошка и се оправдават как били накарани да наредят някой си и специално сина ти иво шефа на НТЛ В благоевград месец преди ареста му обиждаше и плюеше по затворник без да е имал контакт с него а сега му вика брат всичко ще ти кажа за случея ти свидетел ще стана знам как калпачка те нареди и колегите и. н вземи ме в тоята килия нещасници колелото се върти


09 Май 2019 06:09 | Асим
Оценка:
16
 (
24
 гласа)

УБИЛИ СА ЧОВЕК, КЪДЕ ДА ГИ ОТКАРАМЕ- на ресторант ли?


09 Май 2019 07:12 | МВД
Оценка:
-10
 (
24
 гласа)

Най достоен за шеф на КАТ за всички времена. Тия които го плюят са криминален контингент и е нормално да го правят.


09 Май 2019 07:15 | Треньорът
Оценка:
4
 (
12
 гласа)

Е много сте отворен ченгенца, аре сега на топло щото пипате в буркана с лютеница.


09 Май 2019 07:17 | до никола т
Оценка:
6
 (
14
 гласа)

много точен коментар.


09 Май 2019 09:09 | МВР
Оценка:
12
 (
18
 гласа)

Самата истина е, че през последните години от управлението на тиквата на милицонерите йм дадоха много свобода на действие. Нека сме реалисти кой от вас не ги е виждал как надменно стоят и очакват всеки да йм козирува??? Не виждам с какво едни ниско образовани едва грамотни хора имат такива претенции. Не трябва да толерираме техните грешки изобщо. Убили са човек ще лежат. Какво толкова сложно виждате, нима ако някой гражданин наорави подобно нещо ще се трогнете?!??? Тия са го млатили като куче и продължават да млатят хората. Нека се стреснат малко кухите лейки....


09 Май 2019 10:33 | Светослава
Оценка:
-3
 (
23
 гласа)

Два пъти си направих труда съвсем внимателно да прочета решението на ВКС по казуса "Чората". Трябва да призная, че аз като юрист съм потресена, просто потресена от явната предубеденост и необективност на съда. Видът на престъплението и формата на вина са определени само и единствено на базата на свидетелските показания на две лица, доказано свързани емоционално с пострадалия. С прости думи две момиченца, сестри, едната 16 годишна любовница на Чората, са твърдили, че са видели как неколцина бият техния любим. Казали, че ударите са продължили и след като той спрял да вика, което е само тяхно недоказано твърдение. обърнете внимание-едната, докато Чората викал, че се задушава, успяла да проведе разговор с него и да го пита какво се случвало. Той отговорил, че не знаел какво ставало и т. н. От това и само това съдийките извеждат довод, че полицаите са допускали настъпването на смъртта на задържания!!! Останах без думи! Тези съдии нямат място във ВКС.


09 Май 2019 10:42 | Демокрация
Оценка:
15
 (
23
 гласа)

Защо не ревахте г-н Спасов когато бехте на цицката 30 години и се възползвахте и до 6 то, колено цицахте а сега търсите справедливост защо не каза нищо вашия син 15 години


09 Май 2019 10:43 | Светослава
Оценка:
-2
 (
18
 гласа)

Позовават се на учебникарския постолат за евентуален умисъл: при евентуален умисъл субектът /извършителят/ е формирал представи за възможно, вероятното настъпване на конкретни общественоопасни последици; субектът е формирал представи за ООХ /общественоопасен характер/ на деянието. Позовават се, но не са дори направили опит да вникнат в същината на този наказателноправен институт, без да открия присъщите му признаци в поведението и действията на обвиняемите. Слаби аргументи и слабо съдебно решение. Доста много ми прилича на добре под/платено/ или повлияно решение на съд, каквото явление е характерно за административните и гражданските съдилища, кадето се решават дела да имоти, наследства и пари. Да, но тук става въпрос за съдбите и животите на пет човека, дами съдийки, а не за декари в елитен квартал на в Бояна! Мен ме е срам!


09 Май 2019 11:53 | до Демокрация
Оценка:
11
 (
15
 гласа)

И заради жена си дето сега плаче че я изгубил, Спасов беше пуснал в сградата на КАТ частна фирма за номерата на колите, та те я бяха назначили във фирмата си на добра заплата.


09 Май 2019 12:16 | Ох ох
Оценка:
3
 (
9
 гласа)

Мястото не име в затвора. А Спасив е бил шеф на откровени рекетьори 30 г. И е горд.


09 Май 2019 15:42 | Биби
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

а бе знам че в затвора не обичат много полицайте така че се гответе за 50 нюанса в розово и не трииете коментарите много ви се моля ама много


09 Май 2019 15:42 | до Светослава
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Пише се постУлат. Приемаш дипломата си за "постулат" за грамотност, а тя е просто един документ. Трябва повече да се чете. За да не те е срам.


09 Май 2019 16:02 | kurdokulenko
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

На дръвника


09 Май 2019 22:55 | Светослава
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Да, постУлат се пише. А изразът "приемаш дипломата си за постулат за грамотност" е неправилен, смислово неиздържан. Думата "постулат" има различно значение.


10 Май 2019 06:02 | До Светослава
Оценка:
-1
 (
7
 гласа)

Както ти е препоръчал някой вече- трябва да четеш повече. Ама зор да докажеш, че "чукча писател, не читател! "


10 Май 2019 10:08 | Бонев
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Ами много е права Светослава, но на накои хора не им харесва това, което казва. Нейните постове са най-издържаните, а и най-коректните по отношение на темата. Преди това има плачевни със своята неграмотност изказвания, но тях не ги коментирате.
10 Май 2019 18:40 | катето
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Колко пъти досега осъдените от ВКС сапротестирали и не са отишли в затвора? Колко пъти някой е бил помилван след като е бил осъден за убийство по особено жесток начин? Може ли протест ДА накара прокурора да извади осъдени за убийство хора от затвора и да каже да бе да.... значи.... ох.... да, направихте много протести в БЛАГОЕВГРАД, я чакай, хммммм.... да.... да. бе, ДА, сгреших. ДАЙ СЕГА ДА ГИ ИЗВАДИМ ОТ ЗАТВОРА. Ами тогава всеки осъден да организира кампания и с това да се измъкне от затвора.


10 Май 2019 19:57 | До катето
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Не прокурорът, а ВКС трябва да си преразгледат смехотворната присъда. На практика петимата полицаи са осъдени по думите на две държанки на Чората. Ами те са били в любовни отношения с него бе Катето! Какво да кажат?


10 Май 2019 20:03 | Kalcho
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Много хубаво ни отърваха, но нали сме сме скапана държава-сега в затвора ги пращат. Абе оня цял изедник и бандюга, ама имал права. Права имаш ако си изряден гражданин, ако си бараба надрусан какви права... Да се взима у ръце тия съдии дето са ги осъдили и да ги пускат тез момчета.


10 Май 2019 20:12 | Емил
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Тук съдиите били сгрешили, не ви ли е ясно, че Боко ги жертва бе хора, помислете малко а съда в Страсбург и той ли е сгрешил?


11 Май 2019 03:04 | До До Катето
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Не е ясно дали прокурора може да реши да преразгледа делото и отново да го шутне за преразглеждане до ВКС. Трябва да има нещо ново и съществено (доказателство - както вие казвате - че момичетата са били накарани да дават грешни свидетелства) за да има решение за съда да се събере отново. Но трябва да има внесени НОВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА (СЪЩЕСТВЕНИ) които да пресизвикате делото да се върне на тезгяха. А това няма. Така че прокурора трябва да "задвижи" нещата. Тогава те продължават да са в затвора и делото може да се проточи още 14 години. Това е. Вярное че ВКС може да ги измъкне с ново, преразгледано решение, но то трябва да се започне с решение на Прокурора -следовател - тоест - той трябва да каже че има грешка или има ново доказателство за да почне ново дело. Така че нещата не стават с протести а хора които са умни и знаят законите.


11 Май 2019 13:52 | Тома
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Някай по-горе пита дали и съдът в Страсбург е сгрешил. Отговорът е накратко ДА. Но по дългият отговор е, че Страсбург е разгледал едва една трета от събраните доказателства. Не е запознат с последващите експертизи, след Радановата. Т. е. взел е решение на основание на част от материалите. Има и друг отенък цялата работа - тя е чисто политическа. Имам предвид пак решението на Страсбург. То е такова и затова, че разглежданият смъртен случаи, както и голямата част от разследването са се случили преди Бг да стане част от ЕС. Т. е. по презумпция на такава държава не може да се има доверие, защото е "непроверена". Щом всичко е станало преди да сме в ЕС, то следователно органите на държавата едва ли са си свършили работата както трябва. И още повече, че по онова време страната се управляваше от комунистическо правителство. Никой не си е дал сметка, че точно такива като Чоровци са факторите за корупция, престъпност и недоверие към България. Петимата станаха жертви на конюнктура.


11 Май 2019 14:52 | катето
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

тоест жертви на втория преход

кой бегал бегал

галеви бегали у затвор не лежали


16 Май 2019 20:38 | Моята истина
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

С болка чета коментарите за и против. Моята истина е, че и престъпниците и институцията МВР са превърнали институцията в бащиния. И другите като мен плащат цялата цена. Конкретно за случая нямам мнение. В никоя нормална държава няма да се даде такава трибуна на семейство Димитрови. В никия нормална държава институцията не бяга отговорност, особено ако става въпрос за живот. Не уважавам институцията. Няма за какво. Е в моя случай става въпрос за живот. А как манипулират само мъжете с пагони и коклко нерегламентирани контакти имат .
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар