/Видео/ Все повече мъже търсят помощ от домашно насилие в Пиринско

10 декември 2019 12:26   1 коментар   6122 прочита


Зачестяват случаите, в които мъжете търсят помощ от домашно насилие, но 91 % от случаите, на убийства на жени, са извършени от мъже. Това стана ясно по време на конференция „Не на насилието!“, която се проведе в сградата на Община Благоевград. Лектор на събитието бе председателят на Сдружение „Знание, успех, промяна“ Силвия Димитрова.

По време на срещата присъстваха представители на Районна прокуратура и Първо Районно полицейско управление - Благоевград, училища, детски градини и психолози. Идеята на срещата бе да се фокусира вниманието върху съвместната работа между институциите и специалистите- съд, прокуратура, социални грижи и други, за да се предотвратят случаи на домашно насилие.

Статистиката, показана по време на конференцията, бе показателна от нуждата за съвместна работа между различните по вид институции с цел превенция. Според Силвия Димитрова и нейния 16-годишен опит по темата с насилие, е важно да се говори за проблема, защото много често той не е разпознаваем от жертвата. „Домашното насилие, извършено в присъствието на дете, се счита за психическо и емоционално насилие върху него.

Според организациите, които работим по тази тема, това е много важен момент, тъй като емоционалната травма, която се нанася на детето, независимо дали се нанася на детето или то е свидетел, е много голяма и затова е нужно то да бъде защитено“, обясни още Силвия Димитрова. Във връзка със защитата на децата, в Благоевград, Дупница, се провеждат срещи в училища с деца 3-4 клас, както и в детските градини и се говори с най- уязвимата група за това какво е насилие.

Според стряскащата статистика, която бе показана 91% от случаите на убийства на жени са извършени от мъже, само 2 % от жени. При 35 % от случаите, са извършени от настоящ или бивш интимен партньор, а 31 % от друг познат мъж, 9 % от убийствата са извършени от непознат. „Жертвата не може да разпознае насилника си – психически или физически, защото й се вменява вина и там ние сме тези, които трябва да защитят потенциалната жертва на насилие“, каза още Силвия Димитрова, която допълни, че все чести напоследък стават случаите, в които мъже търсят помощ от домашно насилие.

По време на срещата бяха начертани и основните параметри за определяне на жертва и насилник, както и начините за предотвратяване на насилие.

Цвети Иванова

1 коментар
11 Декември 2019 11:22 | гражданин
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Кой ги насилва? Другите мъже.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар