/Видео/ Тържествена сесия, посветена на 107-годишнината от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония

06 октомври 2019 11:16   2 коментара   4340 прочита


Тържествена сесия, посветена на 107 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония се проведе вчера. Заседанието на Общински съвет традиционно започна с химна на Република България и химна на Европейския съюз.

Сред официалните гости бяха областният управител Бисер Михайлов, кметът на хърватския град Чаковец - Степан Ковач, депутатът Даниела Савеклиева и много други видни общественици и гости, които изпълниха залата на ДТ "Никола Вапцаров". Събитието уважи и кандидатът за кмет на Благоевград Атанас Камбитов.

"Нека ценим 5 октомври, както ценим собствената си осъзнатост на свободни, мислещи и търсещи най-доброто в живота. Тази дата е онзи миг в календара на Пиринска Македония, заради който днес сме горди българи. Нека я пазим и помним заветите и идеалите на онези, които я извоюваха за нас с кръвта си и живота си, за да бъдем днес ние горди и свободни българи, а България да е пълноправен и надежден партньор на държавите, не само в Европа, а и по света.

Живеем във време, в което приемаме свободата за даденост, без да се замисляме, че тя е отвоювана с кръвта на нашите славни предци. Забравяме, че свободата е крехка в този динамичен и напрегнат свят. Свободата е право да мечтаем и да градим нашето бъдеще.

Свободата е правото да пазим нашите ценности, тя е солта на живота ни. Паметта ни трябва да е вечна. Тази връзка с историята и с героичното ни минало няма да позволи на никой да изтръгне дълбоките ни корени като народ. Само така ще можем да устоим и да преодолеем предизвикателствата на времето.

Една от нашите задачи е да предадем на децата си историческата памет и да ги научим да пазят свободата - този най-важен, но и крехък човешки избор. Нека бъдем обединени, да вярваме в собствените си сили. Пожелавам на всички да бъдем свободни като дух и като мисъл. Така ще успеем като нация и като държава. Поклон пред святото дело на героите и нека бъдем достойни за него! Вечна им памет и нека Бог да пази Благоевград!" заяви в част от емоционалната си реч д-р Камбитов.

"Горд съм, че създадохме този празник и година след година го превръщаме в традиция", допълни още той и изказа своите специални благодарности към Красимир Узунов - "умът, сърцето, душата, моторът и двигателят на тази инициатива".

По време на сесията се проведе церемонията "Личност на годината", в която бяха отличени видни общественици в категориите култура, здравеопазване, бизнес, правосъдие, спорт, образование, медии и др. Всички отличени бяха наградени със специални грамоти от председателят на Общински съвет Радослав Тасков.

Стипендия "5 октомври" получиха изявени деца на Благоевград. Стипендиите се връчват за седма поредна година на деца, които са награждавани в национални и международни конкурси и олимпиади. Тържествената сесия завърши с богата музикална програма.

П. Пенева

2 коментара
06 Октомври 2019 11:58 | грамада
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

От търците се освободихме, но от Мутрите още НЕ : (


06 Октомври 2019 12:50 | тамерланд
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

ОТ КАКВО СЕ ОСВОБОДИ ПЛЯМПАТЕ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ САМО ДАСЕ НАМИРАТЕ НА РАБОТА
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар