/ВИДЕО/ Светофарът на ул. "Славянска" отново на дневен ред: Общински съветник иска той да бъде премахнат

24 април 2019 15:28   9 коментара   11998 прочита


Общинският съветник Кирил Ваклинов отново повдигна темата за светофара на ул. "Славянска" в Благоевград и поиска той да бъде премахнат. Проблемът, според него, се състои в това, че звуковата уредба е на много високи честоти и пречи на гражданите, които живеят в близост до него.

"Силата на звука е непоносима и се чува на поне 250м, а високата честота и вибрации оказват влияние върху здравето на живеещите в района", коментира Ваклинов. Той нарече ситуацията "звуков терор" и предложи от колегите си на заседанието на общински съвет, което се проведе в понеделник, мерки за справяне с проблема. Предложението му в краткосрочен план бе светофара да не работи след 22 часа вечер. А в дългосрочен план - да се преустанови ползването му, докато напълно не се отстрани звуковата сигнализация.

Припомняме, че светофарната уредба беше изградена по искане на жители на квартала, след като камион блъсна и уби младо момиче на кръстовището. Над 1000 подписа с искане за монтиране на светофар събраха тогава хората от района.

Оказа се, че оторизирана лаборатория вече е направила необходимите замервания на звука и резултатът е, че светофарната уредба отговаря на всички изисквания, увери кметът на Благоевград Атанас Камбитов. Усещането за по-силен звук идва от близостта на сградите и денивелацията, която се получава. В момента се работи по препрограмиране на софтуера на светофара, така че през нощта той да работи само на режим жълта светлина. По този начин няма да има звуков сигнал, който да пречи на хората.

Проверка на Struma.com на място установи, че хората нямат проблем със звука. Според тях, той вече е намален и не им пречи. Никой от хората, с които разговаряхме, не пожела светофарът да бъде отстранен. Напротив, хората са много по-спокойни за себе си и децата си. Като единствен недостатък на светофара отчитат, че много време се чака, за да се пресече улицата. Категорични са, обаче, че искат той да остане.

П. Пенева


Още за: съветник   тема   светофар   Още от: Общество

Принтирай статия
9 коментара
24 Април 2019 15:33 | Олег
Оценка:
17
 (
17
 гласа)

Направете и там кръгово, Кенеди ще го направи, за кмета-комисионна ще има.


24 Април 2019 15:34 | Щерев
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

Сградите са виновни, че са близо до светофара, Насето усеща ли какво говори?


24 Април 2019 16:11 | само пирин
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

Тоя наркоман още ли го слуша някой?.... Срам и позор за града


24 Април 2019 18:58 | срам
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

на младежкия е същата работа


24 Април 2019 20:24 | Ана
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Много дълго време са минутите на светофара! Прекалено много време е отделено да чакаш, за да пресечеш или да потеглиш с кола. Все пак не сме в Сф и не е толкова натоварено кръстовище за толкова дълго време/мин/


24 Април 2019 20:25 | Ана
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

А на младежкия поне е с бутон. Екстра си е там.


24 Април 2019 20:37 | Боби
Оценка:
-4
 (
4
 гласа)

Доста се чака, но е по-сигурно пресичането. И преди се чакаше да пресечеш, защото никой шофьор не даваше път на пешеходците. Някои претичваха набързо и късмет, че не е станала и друга беля.


24 Април 2019 22:34 | Пълен член
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

А някой знае ли кога се използва пълният член. Или само когато членът запълва кухи дупки. Ограмотявайте се, общинари. Сган неграмотна.


02 Август 2019 07:28 | Мария
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

госпожо, която сте списвала статията. Имам апартамент на 150 етра от сфетофара. Лично съм се подписала в полза на това, да се премахне звука на сфетофара. Само човек, който не живее в района, не може да разбере за какво става въпрос. Не разбирам защо се опитвате умаловажите въпроса и на кого скулите с преиначеното си заглавие и изопачена статия.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар