Ќовините на югозападна Ѕългари€
“ежки дни за ƒеси —лава! “€ огромна си стои вкъщи, Ѕлагой вилнее по кръчмите (‘ото)  
   –егистрац舫абравена парола

/¬»ƒ≈ќ/ —ветофарът на ул. "—лав€нска" отново на дневен ред: ќбщински съветник иска той да бъде премахнат


24 април 2019 15:28  8 коментара   11445 прочитаќбщински€т съветник  ирил ¬аклинов отново повдигна темата за светофара на ул. "—лав€нска" в Ѕлагоевград и поиска той да бъде премахнат. ѕроблемът, според него, се състои в това, че звуковата уредба е на много високи честоти и пречи на гражданите, които живе€т в близост до него.

"—илата на звука е непоносима и се чува на поне 250м, а високата честота и вибрации оказват вли€ние върху здравето на живеещите в района", коментира ¬аклинов. “ой нарече ситуаци€та "звуков терор" и предложи от колегите си на заседанието на общински съвет, което се проведе в понеделник, мерки за справ€не с проблема. ѕредложението му в краткосрочен план бе светофара да не работи след 22 часа вечер. ј в дългосрочен план - да се преустанови ползването му, докато напълно не се отстрани звуковата сигнализаци€.

ѕрипомн€ме, че светофарната уредба беше изградена по искане на жители на квартала, след като камион блъсна и уби младо момиче на кръстовището. Ќад 1000 подписа с искане за монтиране на светофар събраха тогава хората от района.

ќказа се, че оторизирана лаборатори€ вече е направила необходимите замервани€ на звука и резултатът е, че светофарната уредба отговар€ на всички изисквани€, увери кметът на Ѕлагоевград јтанас  амбитов. ”сещането за по-силен звук идва от близостта на сградите и денивелаци€та, ко€то се получава. ¬ момента се работи по препрограмиране на софтуера на светофара, така че през нощта той да работи само на режим жълта светлина. ѕо този начин н€ма да има звуков сигнал, който да пречи на хората.

ѕроверка на Struma.com на м€сто установи, че хората н€мат проблем със звука. —поред т€х, той вече е намален и не им пречи. Ќикой от хората, с които разговар€хме, не пожела светофарът да бъде отстранен. Ќапротив, хората са много по-спокойни за себе си и децата си.  ато единствен недостатък на светофара отчитат, че много време се чака, за да се пресече улицата.  атегорични са, обаче, че искат той да остане.

ѕ. ѕенева

ќще за: съветник  тема  светофар ќще от: ќбщество

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат


8 коментара

24 април 2019 15:33 | ќлег
ќценка:
17
 (
17
 гласа)

Ќаправете и там кръгово,  енеди ще го направи, за кмета-комисионна ще има.


24 април 2019 15:34 | ўерев
ќценка:
11
 (
11
 гласа)

—градите са виновни, че са близо до светофара, Ќасето усеща ли какво говори?


24 април 2019 16:11 | само пирин
ќценка:
7
 (
9
 гласа)

“о€ наркоман още ли го слуша н€кой?.... —рам и позор за града


24 април 2019 18:58 | срам
ќценка:
5
 (
5
 гласа)

на младежки€ е същата работа


24 април 2019 20:24 | јна
ќценка:
8
 (
8
 гласа)

ћного дълго време са минутите на светофара! ѕрекалено много време е отделено да чакаш, за да пресечеш или да потеглиш с кола. ¬се пак не сме в —ф и не е толкова натоварено кръстовище за толкова дълго време/мин/


24 април 2019 20:25 | јна
ќценка:
1
 (
1
 гласа)

ј на младежки€ поне е с бутон. ≈кстра си е там.


24 април 2019 20:37 | Ѕоби
ќценка:
-4
 (
4
 гласа)

ƒоста се чака, но е по-сигурно пресичането. » преди се чакаше да пресечеш, защото никой шофьор не даваше път на пешеходците. Ќ€кои претичваха набързо и късмет, че не е станала и друга бел€.


24 април 2019 22:34 | ѕълен член
ќценка:
4
 (
4
 гласа)

ј н€кой знае ли кога се използва пълни€т член. »ли само когато членът запълва кухи дупки. ќграмот€вайте се, общинари. —ган неграмотна.
¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.