/Видео/ Съседи се „хванаха за гушата", търсят омбудсмана на Благоевград за арбитър

22 септември 2019 10:43   1 коментар   10941 прочита


Съседи не могат да си решат проблемите и търсят благоевградския омбудсман като арбитър. Все повече граждани използват социалните мрежи, за да разискват теми, да търсят помощ при разрешаване на проблеми. Търсят ли обаче гражданите помощта на институциите, знаят ли къде да подадат реално сигнал.

В тази връзка потърсихме за коментар обществения посредник на Благоевград, който се среща с граждани именно с цел да им помогне в опитите да разрешат своите проблеми. Знаят ли за него те и с какви проблеми идват?

Репортер на Struma.com зададе тези въпроси и се оказа, че междусъседски разпри и имотни спорове са сред най- честите теми, с които жители посещават Обществения посредник на Благоевград доц. Д-р Валентин Василев.

От началото на годината за консултация при него са били над 80 души. „Интересен е фактът, че продължават да идват хора и от съседните общини - Рила, Якоруда, Гоце Делчев, Петрич и други. Независимо, че не са в моите правомощия, се опитвам да бъда полезен. Като пример мога да дам, гражданка от Рила, която имаше дългогодишен личен и имотен проблем с общината.

Посъветвах я каква документация да приготви и след това да изпратя въпросът на госпожата към националния омбудсман, който има по- големи правомощия“, обясни доц. д-р Василев пред Struma.com. Той поясни, че събирайки проблемите на гражданите, се опитва да даде такова решение, че да бъде полезно и на други хора с подобни проблеми.

„Такъв е случая с проблемите, свързани с етажната собственост. Много хора не познават правата и задълженията си. Направихме един набор от документи, които са качени на сайта на Общината и те ще улесняват гражданите“, допълни доц. д-р Валентин Василев.

От над 80 граждани, преминали през кабинета на Обществения посредник, са заведени 67 от техните сигнали и са образувани над 38 проверки. Има много жалби на гражданите, свързани със социалната политика, устройство на територията, обществен ред, електроснабдяване, ВиК, но всички те са получили отговор.

„Сред темите за етажната собственост са избор на нов управител, несъгласие с изчисленията за дължими суми, шум през късните часове на денонощието и други. Продължават сигналите от хора в неравностойно положение, свързани с молби за отпускане на еднократна помощ, проблеми с ТЕЛК решения, молби за съдействие за настаняване в социални жилища“, допълни още доц. д-р Валентин Василев.

Другите най- чести въпроси, при които търсят неговото съдействие са проблеми с мобилните оператори. Работата на обществения посредник се е разпространила и по малките населени места, където периодично се провеждат приемни.

Доц. д-р Василев е категоричен, че целта на обществения посредник освен да съдейства при проблеми е, да мотивира младите хора, които да формират едно гражданско общество и да бъдат будни обществени личности. За целта, той осъществява и много срещи с младите благоевградчани.

Цвети Иванова

1 коментар
22 Септември 2019 14:39 | Сър Пичук
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

И тия чакат тази мка китка да им реши проблемите, които съдът не маже? Този бадева взема заплата и нищо не прави!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар