/ВИДЕО/ Социални работници от Благоевград и Сандански на протест, искат увеличение на заплатите

27 ноември 2019 12:08   3 коментара   12975 прочита


Социалните работници от дирекции "Социално подпомагане" в Благоевград и Сандански излязоха на едночасова предупредителна стачка днес между 10 и 11 часа. Те протестираха символично заради ниските заплати и мизерните условия, в които работят. Не напуснаха работните си места, но спряха обслужването на граждани в рамките на 1 час. Настояват възнагражденията им да се увеличат с 40%. Служителите ще спрат работа, ако исканията им не бъдат чути.

"Стачката е инициирана от КТ "Подкрепа". Такива синдикати имаме в дирекциите в Благоевград и Сандански, като те са подкрепени и от другите ни колеги. Стачката се проведе с разрешение на ръководството на Дирекция "Социално подпомагане" и е спазена цялата процедура", коментира гл. експерт Станка Михова от ДСП-Благоевград.

Общо 35 дирекции в цялата страна се включиха в днешния протест, а от Социалното министерство успокоиха, че в бюджета за следващата година е предвидено увеличение на заплатите в сферата с 10%. Поискани са и допълнителни 5млн. лв. и, ако те бъдат отпуснати, увеличението ще бъде с 15%.

Към момента стартовата заплата на социалните работници с висше образование е 650лв, което е и основната причина за недостиг на кадри в системата.

П. Пенева

3 коментара
27 Ноември 2019 13:08 | От запознат
Оценка:
3
 (
17
 гласа)

Ами толкова е. Ако искате - ако не- си търсете друга работа. Нали някой трябва да ги искара за да дадът на вас. Всички чиновници само искат. В тая държава всички чиновници само стачкуват и искат . Аз като работещ съм против - стига с тая демагогия. Крайно време е всички работещи да протестираме срещу поголовното вдигане на заплатите на Докторите - крадци- на учителите - на общинските и държавните служители


27 Ноември 2019 18:19 | Ивана
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Няма ли директор тая агенция за социално подпомагане, та все тази Станка Михова /??
А за заплатите са прави_ работят с хора а увреждания, с роми, с безработни, които нормално е да са изнервени. По повод заплати на общински служители не слагайте всички под един знаменател!


27 Ноември 2019 19:21 | Коно
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Директор си има, груб е когато поискаш нещо от него. Прави се, че не знае нищо за проблема ви, ми заплатаджия с хубава заплата. Част от служителите разпространяват слухове, всички са с връзки, е слава богу има и доста свестни. Добре е тези хора да се борят за правата на социално слаби и инвалиди. Общо взето социалната система липсва в България, но един проблем се решава по добре от съпричастни хора.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар