/Видео/ Репортерски рейд преди Никулден: Благоевградчани не изневеряват на шарана за празничната трапеза, цените на рибата от 5 до над 30 лева за килограм

03 декември 2019 13:09   1 коментар   8698 прочита


"Сьомгата ще я гледаме от далече, а за вкуса ѝ само ще мечтаем", казват клиенти на магазин за риба

В навечерието на Никулден, репортери на Struma.com направиха рейд из търговски обекти, предлагащи риба в Благоевград, задължително, присъстваща на празничната никулденска трапеза. Според търговците изкуствено увеличение на цените преди празника тази година няма. На кооперативния пазар има голямо разнообразие, като цените започват от около 5 лв и стигат до 30 и нагоре. Малка част от предлаганата риба е прясна.

Традиционно, на трапезата на българина най-често присъства шаран. Това си остава и една от най-търсените риби в магазините в Благоевград. Големите търговски вериги предлагат пресен шаран на цена под 5 лв. за килограм, а паметливи клиенти споделят, че цената е с около 1 лв по-надолу в сравнение с миналогодишната. В топ 3 на най-предпочитаните от благоевградчани риби влизат още пъстървата, която се търгува за около 10лв/кг и скумрията, чиято цена започва от 5. 50лв и достига до 10лв.

На пазара има и богат избор за любителите на морски дарове и по-редки риби, които обичайно са и доста по-скъпи. "Сьомгата ще я гледаме от далеч, а за вкуса ѝ само можем да мечтаем", споделя жена, която е решила и тази година да не изневери на традицията и да сготви шаран за семейството си. Сьомгата не е по джоба на всеки и държи цена между 30-35лв. Въпреки това, търсене има.

За празника някои търговци пуснаха различни промоции, а на щандовете за риба дори се образуват опашки от желаещи да си купят или просто да видят цената на рибата.

В дните преди Никулден, за качеството на предлаганата риба се грижат инспектори от Агенция по безопасност на храните. Извършват се засилени проверки на обектите, предлагащи риба и рибни деликатеси. Експерти дават и някои съвети при купуването на прясна риба:

Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

П. Пенева


Още за: Никулден   трапеза   шаран   риба   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
03 Декември 2019 15:12 | Благоевградски аристократ
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

Е как ще гледаме сьомгата отдалеч? Нали сме с висок стандарт всички в мегаполиса Бл-град...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар