/Видео/ Развълнувани на българска земя: В Благоевград посрещнаха 37 контингент на Българската армия, участвал в мисията на НАТО – „Решителна подкрепа в Афганистан“

31 май 2019 13:39   4 коментара   9986 прочита


Силно вълнение в близки и сълзи в очите на 37 контингент на Българската армия, участвал в мисията на НАТО „Решителна подкрепа в Афганистан“ беляза днешното им посрещане на пл. „Македония“ в Благоевград.

С химна на Република България започна награждаването на 158 военнослужещи, изпълнявали своите задачи в Афганистан от декември 2018г. до 28 май 2019г. На събитието присъстваха зам. -началникът на отбраната генерал лейтенант Димитър Илиев, командващият на съвместното командване на силите- генерал лейтенант Любчо Тодоров, зам. -командирът на Сухопътните войски, бригаден генерал Валери Томов, Областният управител Бисер Михайлов.

37 контингент на Българската армия участвал в мисията на НАТО „Решителна подкрепа в Афганистан“ е в състав 158 военнослужещи в III механизиран батальон в Благоевград и 10-механизиран батальон във Враца от състава на бригадно командване и представители от военните формирования на военните сили на Република България. По време на мисията, военнослужещите са извършвали задачи, подготовка, съветване и подпомагане на военнослужещите от Афганистанската национална армия, охраната, сигурността и пропускателния режим на база „Кандахар“.

Награди бяха връчени от заместник- началникът на отбраната генерал лейтенант Димитър Илиев. Заповедта на министъра на отбраната бе прочетена от началникът на щаба на бригадно командване- полк. Георги Крайнов. Наградите се връчват със заповед за изпълнение на поставените задачи на военнослужещите, които са проявили висок професионализъм, отговорност и издръжливост, както и за успешното им приключване на мисията.

Генерал лейтенант Димитър Илиев поздрави завърналите се военнослужещи на родна земя. „Ние сме тук, за да ви кажем „Добре дошли“. Радвам се, че ви виждам живи и здрави, което е най- важното за вас и вашите семейства“, каза ген. -лейтенант Димитър Илиев и изказа благодарност към участниците в 37 контингент. „Вашата мисия и подготовката ви имат пряко отношение към изпълнението на Националното задължение за защита на териториалната цялост и защита на нашата държава. Опитът, който нашите контингенти придобиват и авторитета, който завоюват в коалиционна среда е незаменима подготовка“, подчерта ген. Лейтенант Димитър Илиев. Той пожела здраве и щастливи мигове със семейства и близките на военнослужещите.

Вълнуващата церемония продължи с награждаването на участниците в 37 контингент, поздрав от присъстващите официални лица, както и водосвет за здравето на българската армия и техния успех. При получаване на отличията си, военнослужещите гордо отговаряха „Служа на Република България! “

Най-ценната награда за благоевградските военни, освен медалите и грамотите, е това, че са се върнали живи и здрави и вече са заедно с близките и семействата си.

К. Тодоров


Още за: контингент   армия   мисия   Още от: Общество

Принтирай статия
4 коментара
31 Май 2019 19:54 | Жк.спартак
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

Браво на момчетата.. Евала Марио нацист


31 Май 2019 20:47 | 123
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Стига сте ги изпращали и посрещали и стига харчите грешни пари за тоя фарс. Отиват на гурбет. Най доходния гурбет и не всеки може да се уреди. Ходилите на мисия какви пенсии ще получават ? Я кажете и колко пари получават за тези месеци? Колко пари получават тук съпругите им, или по левовите им сметки ? Колко е допълнителното стимулиране


01 Юни 2019 10:27 | Дън Сяо Пин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Хубаво е, че имаме армия и част от нея е в нашият град, т. е. има работа и се издържат семейства. Бойците придобиват рутина, която ще им бъде полезна след време и у нас. От друга страна, мисията в Афганистан отдавна е комрометирана и това го знаят и в България.


01 Декември 2020 16:11 | 456
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

До 123.... Ей мишок, като, не знаеш за какви пари се ходи там, не говори! Ходи и ти да видиш, колко дават! Злобата е голяма!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар