/Видео/ Пореден решен проблем в Благоевград! Кметът Камбитов даде старт на изграждането на дългоочаквания подлез в кв. "Грамада"

24 септември 2019 12:38   10 коментара   13167 прочита


Пореден решен проблем, след повече от 50 години чакане и тормоз на жителите в един от най-хубавите квартали на областния център, кв. Грамада. Кметът на Благоевград Атанас Камбитов и председателят на ОбС Радослав Тасков, хванаха кирките и направиха първа копка днес, с което дадоха старт на изграждането на дългоочаквания подлез в кв. "Грамада".

"Проблемът с преминаването на ЖП линията е може би 50 - 60-годишен. Аз съм израсъл на 200 м. от другата страна на линията. Грамаждани имат един израз - „половината живот ни мина на бариерата“.

С изграждането на подлеза решаваме този проблем. Чрез него ще се регулира трафика, но по-важното е, че осигуряваме сигурност и безопасност на движението, защото ако се върнем години назад, тук са се случили десетки пътнотранспортни произшествия, някои от тях с фатален край“, каза кметът Атанас Камбитов след като обяви началото на строителните дейности. Проектът се изпълнява по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“. Срокът за изпълнение е 30 месеца за целия проект.

„Съоръжението е много трудно за изпълнение като технически проект. Подлезът е част от проекта „Интегриран градски транспорт“, който включва и изграждането на електронна система за контролиране на движението. Ще има 80 електронни табла, които да показват как се движат автобусите, след колко минути ще пристигнат, ще има и пункт за наблюдение и други“, допълни градоначалникът.

Свещеници от храм „Въведение Богородично“ благословиха обекта и работата на екипа по изграждане на подлеза. На събитието присъстваха още депутатът Даниела Савеклиева, омбудсманът доц. д-р Валентин Василев, заместник-кметовете на града Иво Николов, Христина Шопова, инж. Емилия Тунева, Зорница Кралева, жители в благоевградския кв. „Грамада“, гости. По традиция, зам.-кметът по европейски проекти и програми Зорница Кралева лисна менче с вода, за успешната работа на строителите.

Първа копка на подлеза в кв. „Грамада“ е само началото от предстоящите събития през днешния ден. Кметът Камбитов и екипът му се отправиха към кв. „Струмско“, където днес ще бъде пусната светофарната уредба в квартала.

„През следващите 10-15 дни ще следим трафика, така че да не се получи обратния ефект с режима на светофара - да имаме тапи. Искаме да анализираме потока от автомобили и да го съобразим с времето. Например сутрин, повечето хора излизат от „Струмско“ към центъра, а следобед е обратно. Всичко това ще се проследи, за да може да работи ефективно светофарната уредба“, подчерта кметът Камбитов.

Отново днес ще бъдат открити и детски площадки, заложени от гражданите по време на инициативата „Ти предложи, кмете направи“. Те са част от общо 17 детски площадки, а в момента тече изграждането и на четири спортни такива в града и малките населени места. „Ще направим и първа копка на ул. „Стара планина“ за подмяна на ВиК.

Хората недоволстваха, а ние заедно с ВиК – Благоевград, за което има благодаря, поехме ангажимента към тях и сега го изпълняваме. Ще ремонтираме и водопроводната мрежа на ул. „Мелник“, допълни кметът Атанас Камбитов, като подчерта, че ще бъде решен проблемът с ВиК мрежата в централна градска част.

„Затрудни ни това, че Кресна не влезе в Асоциацията по ВиК, не изпълнихме условията и на практика не можем да използваме средства по оперативни програми“, подчерта кметът Камбитов.

Пред днешния ден кметът Камбитов ще представи и Система за видеонаблюдение.

Очаквайте подробности.

Цвети Иванова

10 коментара
24 Септември 2019 12:51 | 2020
Оценка:
13
 (
21
 гласа)

първо проблема не е решен, а тепърва предстоят проблемите пир строежа и разбира се след това като се направи и втора това измислено село грамада никога не е било най- добрия квартал на града. и нещо много джендъри на снимката.....


24 Септември 2019 13:06 | Сашо Диков
Оценка:
15
 (
23
 гласа)

А защо 8 години лъжеше грамаждани за този прелез, а сега предизборно се разбърза?


24 Септември 2019 13:22 | Тото
Оценка:
7
 (
13
 гласа)

Смешни сте! Нямате нормален проект за подлеза пък копки ми правите!


24 Септември 2019 13:45 | добре де
Оценка:
8
 (
16
 гласа)

Нали камбата и тасков са регистрирани за участие в изборите, не трябва ли да вече в отпуск или тия потурковци законите не нважат, а?


24 Септември 2019 14:40 | Грамада
Оценка:
12
 (
16
 гласа)

Какви глупости плещи този?
Как 30 месеца се прави подлез от 20 метра и къде ще сложи 80 електронни табла?
Тунел от 15км при Кресна се планираше за 2 години. Всички изкукуригаха предизборно.


24 Септември 2019 14:53 | s
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

За толкова време, турците изградиха 2200м мост над Босфора, а ние 20м асфалтирана дупка ще изкопаем. Това не е решен а създаден проблем, сега с дронове ли ще се прибират грамаждани.


24 Септември 2019 15:00 | ДС
Оценка:
9
 (
13
 гласа)

Тасков, поздрави от Росен ХРИСТОВ!!! Преди 16г. той те ка4и на сцената, ама сега май други са му намеренията!!!!


24 Септември 2019 16:14 | 555
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

предизборни мурафети. хората не ви вярват. елата в блоковото пространство около зала скаптопара. няма осветление, сбирщина на кучета, по цяла нощ лаят, има едни игрушки, опасни за децата. пълна тъмнина пред хранителния магазин на БГ УЛ. МАРИЦА. а при новия блок и на караваната всичко свети.


24 Септември 2019 18:02 | КРУМ
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

ТОЯ ЛИЗНИДУПЕЦНА БОКО ПАК СЕ ПРАВИ НА ПАЛЯЧО ЗАЩО БЛ ГРАД СТИГНА ДЪНОТО С НАЙ НИСКИ ДОХОДИ И НАЙ МАЛКА ИНВЕСТИЦИЯ ГРАДА УМРЯ ВМЕСТО ПОДЛЕЗ ДА СИ ДАВА ОТСТАВКАТА И В ПАДЕЖ ПРИ ОВЦЕТЕ


25 Септември 2019 14:34 | Зоя
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Смешни сте. Осем години лъжи, кражби затваряне на фабрики заводи. Унищожихте красивия ни град, направихте го безлюден, пуст и мрачен. Засрамете се. Стига лъжи.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар