/ВИДЕО/ ОД на МВР с важна информация на пресконференция: Палежите в Сандански и оценка на криминогенната обстановка в Пиринско

20 юни 2019 12:34   6 коментара   14095 прочита


Данни по отношение на криминогенната обстановка на територията на Благоевград изнесе днес на пресконференция заместник-директорът на ОД на МВР-Благоевград комисар Димитър Кръстев. "От началото на годината до момента има заведени 1911 престъпления, които са със 132 по-малко от миналата година. От тях регистрирани са 1408, т. е. с 309 по-малко от миналата година.

Веднага може да се направи извод, че се запазва положителната тенденция, която се наблюдава от началото на годината към намаляване на престъпленията, което е добър знак в работата. Разкрити са 571 престъпления, като процента разкриваемост към момента е 41,12%", заяви комисар Кръстев. Според данните, процента разкрити престъпления на територията на област Благоевград е по-висок от средния за страната.

От началото на юни са заведени 151 престъпления, а миналата година за същия период те са били 263, а 24,55% от тях са разкрити.

"Приоритет в краткосрочен план за тази седмица е охраната на музикалния фестивал Франкофоли. Традиционно, очакваме посещение на голям брой гости на града и наша основна задача ще бъде да пазим обществения ред и да не допуснем извършване на престъпления преди, по време и след провеждане на това тежко за охраняване мероприятие", заяви комисар Кръстев. Вътрешният периметър ще се охранява от охранителни фирми, а външният - от полицията. Към момента все още тече организация по охраната на събитието.

В дългосрочен план, полицията ще продължи съвместната си работа и операциите с жандармерията, както и работата по линия на битовата престъпност.

Друг приоритет за полицията ще бъде и осигуряване на пътната безопасност и намаляване на пътния травматизъм чрез засилено полицейско присъствие, особено през почивните дни, когато потока към Гърция е голям. От началото на годината до днес в Пиринско са станали 122 ПТП-та, 162 човека са ранени, а загиналите са 7.

Комисар Кръстев коментира и случаите на палежи от последните дни в Сандански и работата по тяхното разкриване. "Работата по тях е много трудна, тъй като практиката е показала, че за извършването на такива престъпления, не е нужно да участва специализиран криминален контингент. Това не са кражби на МПС-та и касоразбивания. Причините и мотивите за извършването на всеки палеж са различни. Обикновено не оставят следи на местопроизшествието, което изключително много затруднява нашата работа. Палежи стават навсякъде, не само на територията на Сандански, въпреки че в последните дни случаите там зачестиха", заяви той и гарантира, че мерки ще се вземат и се работи активно по всеки един случай.

Г. Георгиев

6 коментара
20 Юни 2019 13:08 | Nik
Оценка:
17
 (
19
 гласа)

След като с 41% разскриваемост на престъпленията се задоволявате, значи толкова ви е капацитета. Жалко!


20 Юни 2019 13:21 | Запознат
Оценка:
21
 (
23
 гласа)

Защо ли говорите глупости, всяка година престъпленията намаляват. Хората страдат от престъпността, защото не се регистрирате престъпленията, а отчитате алкохола и наркотиците како разкрити. Значи КАТ разкрива, криминална дреме.


20 Юни 2019 13:53 | 777
Оценка:
12
 (
14
 гласа)

Още в началото на годината, имаше страшен пожар при който по нечия вина пострада и едно младо момче, останало да се бори в България.... Помните ли пожара, при който дилърите си разчистваха сметките, помните ли, Ди МАРИО \"-изгоря 10 годишен труд на един младеж!!!? А най-интересното е, че покриха всичко и накрая се оказа повреда в климатика на бара!!!??? Това бе още на 05. 01. 19 ....няма полиция, има интереси!!! Докога разни бивши агенти ще диктуват събитията!? Сигурно са повече от 50 палежите в Сандански досега, и все не става ясно КОЙ И ЗАЩО? Както е казал народа -Господ не забравя, ще дойде и вашето време....


20 Юни 2019 15:32 | Ванко
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

Какво си взел да обясняваш колко ти е трудно, нали сте Комисари ....вземи и свърши нещо а не само да се надуваш, щото си смешен


20 Юни 2019 15:49 | Полицията
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Дойчинов, стой този наглец Кръстев до теб, не те и погледна дори, защото лъже. Аре махай го този и сложи начело на криминалния отдел човек, който работи и разбира


20 Юни 2019 20:40 | Никола
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Защо на полицаите, които нараниха 3 деца в Силистра няма повдигнато обвинение? Защо на протест, на който имаше 200 граждани и двойно повече полицаи, пазители те на реда се самообгазиха? Защо бюджета на МВР е 1 милиард лева, а резултатите са плачевни? Защо в България има най много полицаи на глава от населението в ЕС?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар