/Видео/ Неврокопският митрополит Серафим пристига в Благоевград за храмовия празник на черквата „Въведение Богородично“, ще води тържествена вечерня днес

20 ноември 2019 12:35   1 коментар   5369 прочита


Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще пристигне в Благоевград за храмовия празник на черквата „Въведение Богородично“. За празника пред репортер на Struma. com разказа Отец Андон Шавулев. „Тази вечер от 17:30 часа започва Тържествената празнична вечерня, която ще бъде водена от Негово високопреосвещенство митрополит Серафим. Утре, в Деня на християнското семейство, започваме от 07:00 часа с утринна служба и литургия, отново водена от Дядо Серафим и Свещеници от благоевградска духовна околия“, сподели за празничната програма Отец Шавулев.

Той разказа и повече са самото възникване на празника Въведение Богородично. „Празникът започва още от древност и е в чест и памет на библейското събитие от Новия завет – представянето на Малката Дева- Св. Богородица, когато е била на 3 години в Йерусалимския храм, на Първосвещеника, защото такава е била традицията, когато едно дете е измолено от Бога, то е и обещано на храма и по този начин се изпълва обета, даден от родителите. Така е било и при родителите на Св. Богородица- Св. Йоаким и Анна“, каза Отец Шавулев.

На въпрос, благоевградчани повече ли вярват днес, отец Шавулев сподели, че вяра има. „За радост през годините, нашият Пирински край запази свещенства, запази църкви, вярата е останала здрава през годините и се предава от поколения- от старите на младите и в храма идват винаги хора. Народът е добър и се надява. Той винаги идва с надежда“, допълни Отец Шавулев.

Според православната традиция Въведение Богородично слага началото на Коледните пости и се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.

С решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът Въведение Богородично в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж.

Цвети Иванова

1 коментар
21 Ноември 2019 08:14 | Сара
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Освен Петрич, останалите нищо не са запазили, но и тук владиката ни се бърка в духовния живот. Погледнете кой ни сложи архиерейски - един доказан бандит ПОП ПАЛАВ
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар