/Видео/ Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов положи венец пред бюст- паметника на Васил Левски

19 февруари 2018 12:22   5 коментара   6794 прочита


Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов положи венец пред бюст- паметника на Васил Левски. Във възпоменателната церемонията по повод 145 години от обесването на Апостола се включиха още областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, заместник-областният управител Иван Стоянов, председателят на ОбС - Благоевград Радослав Тасков, заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова, представители на църквата, Военно формирование 26 400, представители на политически партии, културни институции, ученици, възпитаници на детски заведения и граждани. Венец бе положен и от името на евродепутатите от групата на ЕНП. Възпитаници на ПСАГ „Васил Левски“ припомниха знакови моменти от живота и делото на Дякона.

Борецът за „Чиста и свята” република Васил Иванов Кунчев, е роден на 18 юли 1837 г. Карлово. Той е популярен с прозвището Левски и е едно от най-светлите имена в българските национално-освободителни борби. Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.

На 27 декември1872 г. Левски е заловен от турската полиция в Къкринското ханче. Присъдата на Левски – смърт чрез обесване, е издадена на 14 януари 1873 г. и изпълнена на днешната дата през 1873 година в околностите на София. В последните си мигове се изповядва пред архиерейския наместник на София – отец Тодор Митов като в изповедта си казва: „Каквото съм правил, в полза народу е”.

5 коментара
19 Февруари 2018 12:41 | &&
Оценка:
14
 (
16
 гласа)

И той както и Тасков, отидоха до венците за да оправят лентите. Щяха да се уморят ако лично ги занесат. Явно са с ранг на Президенти.


19 Февруари 2018 13:02 | да o, да
Оценка:
19
 (
21
 гласа)

Свелите лицемерно глави пред паметта на Апостола знаете, че никога не сте имали и няма няма да имате нищо общо със заветите му. Скоро ще блъснете бюста и построите поредната кооперация върху градина.


19 Февруари 2018 14:10 | Do &&
Оценка:
-10
 (
16
 гласа)

Камбитов и Тасков не са с ранг на президенти, но поведението им е президентско. За твое сведение такъв е протокола. А другите със сватбарските букети какви са. Най смешен е Данчо Окото никой не го иска а той най отпред смешкото


19 Февруари 2018 16:52 | Христов
Оценка:
-10
 (
10
 гласа)

Хубаво е преди да коментират разни хора, да се образоват малко. Има доста учебници за етикет и протокол, всички те са достъпни! Да, венците се носят от военните, а официалните лица се покланят пред паметника на определената личност. В стремежа си да оплюят кмета, писачите тук се излагат!


19 Февруари 2018 18:09 | старогражданин
Оценка:
-7
 (
7
 гласа)

Днес е ден за поклон и нищо повече. Има си една агитка от чугунени глави, които винаги са готови да нарушат тишината и на този върховен миг. Трябва ли да им се обръща внимание?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар