/Видео/ Кметовете в областта гласуваха против излизането на Петрич и Струмяни от ВиК асоциацията, вижте първи коментари на градоначалниците Д. Бръчков и Емил Илиев

27 февруари 2020 15:44   11 коментара   7683 прочита


На Общото събрание на Асоциацията по ВиК Благоевград: Кметът на Петрич Д. Бръчков: "Ще продължим да отстояваме интересите на община Петрич"

Областният управител Бисер Михайлов даде началото днес на редовно заседание на Общото събрание на Асоциация по ВиК Благоевград, на което присъстваха кметовете на общините в Югозападна България. Точките, гледани на заседанието от дневния ред бяха 6. Като първите относно бюджета за 2020 година и анализа на работата на ВиК бяха приети единодушно. Областният управител Бисер Михайлов сподели пред медиите, че вчера се е провело заседание в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

На него била обсъдена възможност да има консолидирана територия, ако една от общините не членува в Асоциацията по ВиК, а към момента такава е община Кресна.. Стана ясно, че повечето кметовете са застанали зад позицията, че трябва да бъде продължен опиът да се извърши необходимата консолидация на територията на Югозападна България. Кметът на Община Петрич - Димитър Бръчков и кмета на Струмяни Емил Илиев обаче отстояват позицията си и желанието да се отделят от Асоциацията, за желанието им и гласуването на местните общински съвети ,подкрепящи отделянето на двете общини, писахме многократно . .

Гласуването относно отделянето на двете общини изглежда така: "За" това Петрич да напусне асоциацията на ВиК са 19, 94 процента, "Против" - 44, 22 процента и "Въздържали се" - 35, 85 процента. Относно Струмяни 19,99 процента са дали гласа си "За", Против - 44,22 процента и Въздържали се - 33, 34. За да бъде изпълнено желанието на двете общини, трябва да има единодушно съгласие. Бисер Михайлов, каза още, че ако това се случи общините ще бъдат изправени пред големи предизвикателства и че за един общински оператор може би ще бъде трудно да отговори на критериите, които се налагат.

След заседанието пред медиите говори кмета на Струмяни Емил Илиев и кмета на Община Петрич Димитър Бръчков. Бръчков заяви, че стои зад решението си и ще предстои да отстоява интересите на общината. "Предстоят срещи, на които ще бъдат поставени искания, които да бъдат най- благоприятни за Петрич", каза още градоначалника. Вижте целите изказвания по темата във видеата тук:

В. Иванова

 

 


Още за: ВиК   кметове   гласуване   Още от: Общество

Принтирай статия
11 коментара
27 Февруари 2020 16:29 | ������
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

абе на рашко снахата какво прави до областиня, и тази ли я наредихте по втория начин там да работи, ебати шуробаджанащината в тоя град, лелелел.....


27 Февруари 2020 16:38 | kefal
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Единствената причина да не се влиза в тази асоциация, е че няма да можете да КРАДЕТЕ..... / за Петрич 50- 100 БОНА на месец- колкото и невероятно да звучи/


27 Февруари 2020 22:51 | старогражданин
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Европейското решение е водни асоциации-решение прието на думи от Герб и винаги отричано от БСП. И днес ако ги питаш герберите какво се подписа с ЕК от правителството на Занзибар-оставям на Вас да си представяте какви глупости ще говорят... тяхна интерпретация. А истината е една-един воден оператор или пари на найн. Бенифициент пък на европейските пари е само областния управител. Кметовете са лишени от директен достъп до парите. По много стари заслуги. Дружествата извън асоциацията се лишават от европейска и държавна подкрепа. Те лишават от подкрепа пък и непълните асоциации. Уж бяха само четири пък май са повече.


27 Февруари 2020 23:22 | старогражданин
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

До 15-та година е работено по водните цикли предимно на курортите. При Вас Банско и Сандански, при нас Кюстендил и Сапарева баня. Дори и Паскалев е усвоявал лесни пари по крайните квартали на Благоевград, а е оставил стария град, т. е. Центъра на следващите поколения. А думанье сега... колкото щеш. Прехваления Икономов също е наблегнал на Курорта, а не на града Банско. А е един от виновниците за подписването на горното ултимативно споразумение с ЕС.
Водната тема ще стане все по-неприятна и ако разтурите асоциацията дори и в сегашния и вид се лишавате от европейски дебат по проблема. Както вътре в нея, така и между нея и държавата.


28 Февруари 2020 08:01 | Гбй
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Бръчков за нищо не ставаш наркоман продажна курво


28 Февруари 2020 09:30 | Разлог
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Явно Бръчков мисли за хората от общината, ама не мога да си обясня тези кметове, които накараха общинските си съвети да гласуват против излизането на Петрич и Струмяни от Асоциацията. Много просто - излизането на коя да е община от асоциацията щеше да е причина ВиК Благоевград да промени бизнес-плана си и съответно да намали цените, защото така ще се налага по-малко инвестиции да се правят. Росица Димитрова затова рипа толкова против излизането на Петрич, защото цените трябва да паднат драстично. Герчев, Поли и други подобни - мислите ли за хората си?????


28 Февруари 2020 10:08 | Гбй
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Бръчков никога не мисли за Петрич а за себе си и неговата крадлива шайка


28 Февруари 2020 10:51 | �����
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Фактите говорят друго - ако не мислеше за хората си, щеше като Поли и Герчев да подвие коляно на Росица Димитрова и да я остави да си прави каквото си иска. А сега тези прехвалени кметове хем реват за високите цени, хем не правят нищо за да коригират нещата. Най-лесно това щеше да стане ако имаше излизане от асоциацията на Петрич, което щеше да предизвика промяна на бизнес-плана и намаляне на цените. И Румен Томов ми е смешен - тази Димитрова утре ще се изправи срещу него в нови кметски избори, а пропусна възможността предварително да й натрие носа...


28 Февруари 2020 15:23 | старогражданин
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Аман от текезесарско поведение във форума. Драстично намаление на цената може да има само там, където загубите на водата са сведени до минимум, а и всички видове кражби. Тогава асоциациите могат да излязат на печалба и тя да се връща в тях за ...подобряване на цената. И това трябваше да се регламентира със закон.
Водата е национално богатство, а не местно. Живи умираме, ако това не се осъзнае.
София се пои с най-качествената вода, събирана от целия Югозапад, но са готови да отрежат Перник, ако "героичната" връзка през Мало Бучино има проблеми. Солидарност с половин уста. Истината за водата ще се разбере, когато я отнема.


28 Февруари 2020 15:50 | Разлог
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Така като чета - по-текезесарско изказване от това на старогражданина, няма сред другите коментари. Нещо от типа на: "Вся власт - советам! " Разбирай - вся власт - на асоциациите. За да паднат цените трябва да се промени бизнес-плана на оператора, като се махнат определени инвестиции. А за да се промени бизнес-плана, някоя от общините, най-добре втората по големина - Петрич, трябва да излезе от асоциацията. Всъщност Герчев и Поли гласуват против намалението на цените. Това е простия извод. Не им пука за хората от техните общини.


28 Февруари 2020 20:18 | старогражданин
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Срещу горният ултиматум на ЕК на Лиляна Павлова бяха отпуснати доста милиони за довършване на забатачени общински водни проекти. Включително и в Банско. Нищо повече не съм казал от това, което в годините 15-16-та се съобщаваше в медиите за онези вълнения около отпускането на трите милиарда за водното дело. Както виждате от тогава пари на найн. Иде следващият ултиматум.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар