(Видео) Христина Шопова на пресконференция: "Благоевградчани отново ще посрещнат най-хубавите празници в годината с изключително богата програма"

01 декември 2017 13:54   8 коментара   8351 прочита


Програмата за коледно-новогодишните празници бе представена на пресконференция в Община Благоевград, на която присъстваха Христина Шопова - заместник-кмет по култура и хуманитарни дейности, Борис Янев - дириент на Биг Бенд - Благоевград, Марина Кунгелова - директор на общински куклен театър Благоевград и Петър Радевски - директор на Камерна опера Благоевград.

Програмата е изключително богата и стартира на 5 декември със запалване на светлините в Благоевград. Целия месец ще е пълен с културни събития, на които благоевградчани ще могат да се насладят. Програмата завършва на 31 декември на пл. "Г. Измирлиев" с тържествено посрещане на Нова Година. На 7 януари пък ще се проведе X юбилеен фестивал на Сурвакарските игри.

Христина Шопова стартира пресконференцията в приповдигнато настроение и усмивка:

"Правим един своеобразен отчет на всичко, което вършим през годината. Всички културни институции са включени. Мотото на тазгодишната коледна програма е "Сподели любов, сподели добро... " и да си пожелаем наистина да споделяме повече тази прекрасни неща и да бъдем по-добри. Това е идеята на Коледа, надявам се да съумеем с програмата, която сме направили, наистина да ви заразим с коледен дух, колкото и времето да е сиво и мрачно, ние правейки всички тези красиви, културни неща, да внесем в живота на хората повече радост, хармония и усмивки. Това е нашата идея, надявам се да бъде оценена".

"Започваме с началото на коледната програма 5 декември, очакването на Дядо Коледа и запалването на коледните светлини. По традиция знаете за 6-та поредна година Благоевград запалва коледните си светлини много бляскаво, интересно, оригинално надяваме се. Всяка година имаме огромни затруднения да мислим как точно да дойде Дядо Коледа. Шегувахме се преди малко, че План А - със сняг и План Б - без сняг, така че имаме два варианта", каза Шопова.

Марина Кунгелова имаше призив към журналистите, който гласеше: "Културните усилия на една страна трябва да бъдат споделени и нека това, което правим, пишем, коментираме, рекламираме, да бъде в посоката на една обща добронамереност. Да се опитваме да накараме хората да станат малко по-позитивни. Това е изключително важно за всеобщата атмосфера, в която живеем, иначе е тъжно, негативно, страшно и обикновено".

"Догодина се навършват 25 години от създаването на Биг Бенд в Благоевград. В момента коментираме как да го направим и кои гости да поканим, защото не е тайна, че най-добрите наши изпълнители много пъти са гостували на бенда, затова трябва много внимателно да направим подбора и репертоара и мястото и времето, за да има успех. По инициатива на г-жа Шопова беше създаден Блус джаз фестивал и догодина ще бъде неговото 4-то издание. Така че това е една много сериозна проява за нашата община, която за сетен път утвърждава фестивалната насоченост на нашия град", разкри Борис Янев.

Петър Радевски заяви, че в Операта на Благоевград ще пристигнат страхотни музиканти:

"Гости на нашия оркестър ще бъдат първите от десятката музиканти. Най-хубавото е това, че независимо, че те са мои приятели и колеги, те предпочитат да дойдат да свирят с нашия оркестър, а не да свирят с оркестрите на Пловдив или София. Това е част от общата култура, която реално в момента ние всички градим в този град. Аз се гордея с това, което става и ако я няма тази подкрепа от страна на хората в общината, които да помагат, било то на Биг Бенд или на Операта, сиреч да отварят коридора, в който да продължава да живее културния институт, трудно се постига всичко. Операта си има проблеми, но в момента си намира място в културния живот на Благоевград и вече се говори за нея. "

Христина Шопова завърши пресконференцията, в празнично украсената зала, с пожелания месец декември да бъде прекрасен и всеки да си пожелае нещо, което да се сбъдне.

Кристиян Трифонов
Роси Митева

8 коментара
01 Декември 2017 15:03 | Кольо
Оценка:
25
 (
29
 гласа)

Но с бедна трапеза, заради липсата и гоненето на инвестиции и на дърпане от работещи предприятия.


01 Декември 2017 15:17 | До Кольо
Оценка:
-24
 (
28
 гласа)

Напротив, Кольо, това е стъпка към популяризиране на града, което от своя страна води и до интерес сред инвеститорите


01 Декември 2017 16:33 | Da
Оценка:
25
 (
25
 гласа)

Къде ги видя пък тези инвеститори.... или ти си избягал от Бл- град преди 20 години


01 Декември 2017 16:48 | обичам
Оценка:
-15
 (
15
 гласа)

Обичам Благоевград и всичко, което се прави!


01 Декември 2017 17:02 | в изгнание
Оценка:
20
 (
20
 гласа)

"План А - със сняг и План Б - без сняг" - аз предлагам план Г - без Дядо Коледа. По простата причина, че средствата са "УСВОЕНИ" или ще има повече за усвойтелите . А на връх Нова Година да не си помислите, че градоначалника ще ви поздрави! Той празнува на друго място ....


02 Декември 2017 10:33 | Не
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Няма по-необразовани и некадърен екип от Насо и Хриси!!!


02 Декември 2017 11:26 | Христов
Оценка:
-6
 (
6
 гласа)

Сигурен съм, че ни очаква красива Коледа, последните години, градът ни е приказен през декември. Браво!


02 Декември 2017 12:23 | ВЕЖДИ
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

За колко милиона ще бъде богатата музикална програма, излишно пръскане на грешни пари
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар