Новините на югозападна България
Уникален скандал в чалгата! Емилия за Коко Динев: Някакъв мухльо ме предал!  
   РегистрацияЗабравена парола

/Видео/ Форум „Социално предприемачество“ представи добри примери и практики в Благоевград


19 септември 2019 15:29  1 коментар   2496 прочитаФорум „Социално предприемачество“ представи добри примери и практики в Благоевград. Той е по идея на Сдружение на Югозападните общини. Регионалната среща се проведе в зала „22 септември“ в областния център на Пиринско.

Чрез инициативата се цели да се популяризира концепция за социална икономика и да се подпомогне развитието на социално предприемачество в Югозападна България. За Struma. com изпълнителният директор на Сдружението на Югозападните общини Любица Томова обясни, че има ръст на развитието на социалните предприятия в област Благоевград.

„През 2015 г. при проучване, което направихме, в област Благоевград функционираха 5 малки общински социални предприятия със средна заетост между 3 и 5 човека. В момента само новосъздадените социални предприятия в област Благоевград са 19. Определено благодарение на възможностите за финансиране и това, че социалната икономика е във фокуса на европейските политики, дава отражение и се развива и този сектор“, обобщи Любица Томова.

По време на форума бяха обсъдени теми като подобряване на нормативната база, засягаща дейността на социалните предприятия, популяризиране на добрия европейски опит в областта на социалното предприемачество и възможностите му за прилагането му в България и други.

Представен бе и проектът „Моето хоби е моя професия“, който е насочен към осигуряване на заетост и условия за социално включване на уязвими групи, сред които и хора с увреждания и лица, в неравностойно положение на пазара на труда. Добри практики за развитие на социалното предприемачество представи Тома Мачев. Той даде за пример с Печ, Унгария, където се осигурява трудова заетост на хора с увреждания, които съдействат при създаването на облекло, обзавеждане, аксесоари за известен бранд.

„Във Виена пък има кафе- ресторант, предлагащ храна, приготвена от възрастни хора в пенсионна възраст. То се представя като интеграционно кафене в големия град, защото в него работят както възрастни, така и младежи, а интериорът е като дома на баба“, допълни примерите си Тома Мачев.

Цвети Иванова

Още за: форум  примери  практики Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


1 коментар

7 октомври 2019 08:08 | SamuelGow
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Приветик!
Необыкновенно охренеть какой сайт.

Масса приколов... Меф, Speed, Гердос, План, и т. д.
Заходи на сайт:

http://xudra. ziviwevyzafe. tk


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.