/ВИДЕО/ Еврокомисия с добра оценка за работата на ОДБХ Благоевград по ограничаване на Африканската чума по свинете

08 октомври 2019 12:29   1 коментар   5439 прочита


Няма нови случаи на африканска чума по свинете, съобщи д-р Михаил Бащавелов от Областна дирекция по безопасност на храните Благоевград след редовното заседание на епизоотичната комисия. Във връзка с изпълнението на мерките по овладяване на африканската чума по свинете, експерти от Еврокомисия са дали добра оценка за работата на местните специалисти.

Инспектори от дирекцията са правили проверки на задните дворове, където вече бяха умъртвени прасета във връзка с информация, че стопаните са предприели репопулация. Според проверките обаче, не е открит двор, в който е започнато отглеждане на ново прасе. Според предприетите мерки, стопаните, чиито животни бяха умъртвени, а дворовете дезинфекцирани, една година нямат право да отглеждат прасе.

Днес бе съобщено, че е намалена цената за изследване за трихинелоза с 50% и тя вече е 6 лв. Изследването се препоръчва за сигурността на стопаните, отглеждащи свине за собствена консумация. Изследванията се правят в лаборатории на БАБХ в столицата, а при отрицателен резултат за трихинелоза, пробата се тества и за чума.

На 5 октомври официално бе открит ловният сезон. За два дни са отстреляни около 110-120 диви прасета, а ловците се отнасят изключително сериозно към проблема с чумата и спазват всички изисквания по дезинфекция и биосигурност, заложени от институциите, заявиха от ЮЗДП. Епизоотичната комисия ще заседава отново идната седмица.

Г. Георгиев


Още за: чума   случаи   М. Бащавелов   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
08 Октомври 2019 22:35 | Майко мила
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Майко мила
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар