/ВИДЕО/ Добри добиви на мед отчитат пчелари от Пиринско

22 август 2019 11:15   6 коментара   17780 прочита


На добри добиви на мед се радват пчелари от Пиринско - най-добрите от няколко години насам, това разказаха пред struma.com пчелари на кооперативния пазар в Благоевград. Катя Маркова се занимава с пчеларство от години, а кошерите ѝ са в Айдарово. Тя споделя, че реколтата тази година е отлична, а за това е важно да се полагат много грижи за пчелните семейства.

Задължително е да се спазва строга хигиена при досега с пчелите и не трябва да се допускат силни миризми, които да ги дразнят, споделя жената. Нейният колега Слави Благов също е дългогодишен пчелар. Кошерите му са в селата Горно Хърсово и Горно Хърсово.

"Тази година дохода е много добър, по-добър от миналата година. Медът е чист и с отлично качество", се похвали той пред репортер на struma.com и отрече да е имал проблеми с натравяния на пчелните семейства от препарати, с които се пръскат земеделските култури, за което алармираха пчелари в началото на пролетта. "В действителност малка част от меда на българския пазар е чист и истински", заявява пчеларят с

60-годишен стаж и допълва, че масово мед се внася от Турция и Украйна. Той разказва още, че от едно пчелно семейство добивът е малко над 20кг мед. Продавачите на благоевградския пазар гарантират за качеството на своите продукти и се радват на добри продажби.

Въпреки добрата година, която отчитат пчеларите в Югозапада, Североизточният район си остава лидер по добив на мед у нас. Наблюдава се и тенденция за намаление на броя на пчелните семейства във всички райони, въпреки помощта от Държавен фонд Земеделие, който отпуска субсидия за всяко пчелно семейство и подпомага над 4000 пчелари. Това е и една от причините средната цена на пчелния мед за крайните потребители да се увеличава с бавни темпове.

До скоро буркан мед в Пиринско се търгуваше директно от производителя на цена от 10лв за килограм, а сега цената му е скочила на 11-12лв.

Екип struma.com


Още за: добив   мед   пчелари   Пиринско   Още от: Общество

Принтирай статия
6 коментара
22 Август 2019 11:26 | 555
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Най-хубавия мед в града е на слави!!!


22 Август 2019 16:31 | иван иван
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

купувал съм от този човек меда му е много хубав


23 Август 2019 08:03 | Мед от захарно цвекло
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Алхимия


23 Август 2019 08:07 | Мечти
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Над 20 кг!?! А дали е така кой ще ни каже... Съмнително!


23 Август 2019 09:29 | пчелар
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

До коментар №3
Мед от захарно цвекло трудно ще намерите. Захарта у нас е от захарна тръстика.
В България е забранено да се отглежда захарно цвекло! ЕС?!


23 Август 2019 10:16 | Недев
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Нямало натравяне... я елате в североизточна където има много ниви много натравяния пръскат по кое време си искат. и 20 кила мед.... много мед.... аз от един кошер в хубава година за сезона дава 100 кг. сега от пръскане на рапица и всичко.... морят пчелите
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар