/ВИДЕО/ Ден на отворените врати в Съдебната палата в Благоевград: Ученици с бронежилетки и белезници в съдебна зала

10 декември 2019 12:37   1 коментар   5632 прочита


Днес вратите на сградата на Съдебната палата в Благоевград са широко отворени за посетители. Всеки желаещ ще има възможността да разгледа районния и окръжния съд отвътре през целия ден, както и да се запознае с работата на службите.

Представители на служба "Изпълнение на наказанията" нагледно демонстрираха как се използват гривните за електронно наблюдение, които бяха въведени на територията на областта през юли тази година пред съдии, журналисти и ученици. Те са с GPS система и се поставят на крака на лица с мярка за неотклонение "домашен арест". Презентацията на системата за електронно наблюдение предизвика голям интерес сред присъстващите гости.

В една от залите на Окръжен съд сътрудниците по охрана Веселин Петров и Красимир Митрев от ОЗ "Охрана" пък направиха презентация и демонстрация на пропускателния режим и способите за работа и помощните средства, с които си служат при изпълнение на задълженията си. Пред ученици от 9, 10 и 11 клас на благоевградската професионална гимназия "Ичко Бойчев" охранителите показаха и обясниха подробно как и в какви ситуации се използват палка, белезници, електрошок, боен пистолет, противошоков пистолет - тейзер и други. Учениците, водени от образователния медиатор по европрограмата "Превенция за отпадане от учебния процес" Радка Тодорова, проявиха най-голям интерес към бронежилетката, която повечето от тях облякоха и отчетоха колко е тежка. По-смелите от тях пък се оказаха оковани с белезници.

Учениците бяха запознати още с дейността на съда, като правораздавателен орган, с работата на магистратите, правната регламентация на материята за наказателната отговорност на непълнолетните и особените процесуални правила за нейното реализиране с основен акцент Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Г. Георгиев


Още за: ден   врати   палата   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
10 Декември 2019 13:25 | минчо
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Няма ли съдии там, та само съдебната охрана провежда нея на отворени врати
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар