/Видео/ Читатели непрекъснато питат „Какво се случва с БИО ТЕЦ „Рубин“ в Благоевград?

02 декември 2019 13:10   7 коментара   12142 прочита


Читатели непрекъснато питат „Какво се случва с БИО ТЕЦ „Рубин“ в Благоевград? Днес в групата „Благоевград - Ден и нощ“ отново бяха публикувани снимки и видео клипове на пушещите комини. Темата с мръсния въздух вълнува сериозно гражданите и бе основна точка в предизборната кампания на кандидати за кметове на града.

Отхвърлено бе предложението за провеждането на референдум. Бившата съветничка Злата Ризова активно се опитваше да намери решение на проблема, организирайки и петиции, които обаче не бяха активно подкрепени от благоевградчани. На първата официална сесия на Общински съвет - Благоевград темата бе припомнена, но за пореден път се оказа „ябълката на раздора“.

Общинската съветничка Гергана Муртова повдигна темата от трибуната, като предложи създаване на Комисия по екология. Тя поиска също в Бюджет 2020 на Общината да бъдат заложени средства за изготвяне на карта, за замърсяване, за да се анализират източниците на замърсяване в град да се предприемат действия, насочени конкретно към тези източници.

„В искането ми, входирано в деловодство на Общината, се подписаха над 200 граждани. В заключение, искам да се върна месец назад, като кандидати да влезем в тази зала, говорехме и обещавахме действия в посока по-чист въздух за града ни, изтъквахме го като приоритет, в момента се изготвя бюджета за следващата година, ако въздухът е приоритет, нека проличи в действията, които предприемаме още в началото на мандата.

Мерките, които предложих, смятам, че са добра отправна точка. Належащо е общинска администрация и Общински съвет да започнем заедно работа по този проблем“, каза в част от изказването си Муртова. Тя обаче беше репликирана от съветника Калоян Ханджийски, който прие като въпрос на чест кой е дал предложение за проблема с въздуха, а не толкова за неговата същина и ползата за гражданите.

"С цялото ми уважение към г-жа Муртова, но намирам изказването й за крайно лицемерно. Ще обясня защо. Всички тези констатации, които направи тя са изключително верни. Точно така е, замърсяване на въздуха, пушещи комини. Само че, нека върнем нещата в предния мандат.

И тогава тази тема, беше дъвкана поне 10 пъти в тези заседания, включително предложения лично аз съм правил за измервателни уреди, бяха сериозно неглижирани от управляващото тогава мнозинство, към което принадлежеше г-жа Муртова. Извинете, само пак да напомня, последната или предпоследната сесия, на предния Общински съвет, имаше тема затварянето на БИО ТЕЦ „Рубин“ с референдум, ами вие го саботирате, господа. Нека бъдем честни, към гражданите. Не върви да си приписвате тези заслуги. Тази подписка, която вкарвате 200 души, ами тя има една по- стара, която има 350 души.

Нека бъдем честни. Всички сме за това да се борим за чистия въздух, но коректността изисква да се назовават точно нещата“, засегна се Калоян Ханджийски.

В крайна сметка, извън кой колко подписа е внесъл по темата със замърсяването на въздуха, сесията продължи сякаш темата изобщо не бе повдигана. Ще се обединят ли съветниците в конкретни мерки или ще превърнат замърсяването на въздуха в повод да се спречкват стои като пореден въпрос, който ще следим по време на следващите сесии.

Припомняме, че кметът Томов в предизборната си кампания бе категоричен, че не е вярно, че решението на проблема с тец-а не е по силите на един кмет, визирайки предшественика си, е сега дойде неговото време да реши какво ще се случва с БИО ТЕЦ Рубин и да вземе необходимите меки. Да отговори, замърсител ли е наистина, или собствениците му са прави, че не замърсява въздуха в Благоевград, тъй като работи с модерни технологии.

К. Тодоров


Още за: читатели   Рубин   снимки   въздух   Още от: Общество

Принтирай статия
7 коментара
02 Декември 2019 15:24 | Струмчанин
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Нема страшно това бълва кислород не се косете, а за даняма проблем с тези пушеци трябва да има дървета и зеленина която за последните години б3ше заменена с бетон и красиви постройки


02 Декември 2019 15:32 | Сърфо
Оценка:
20
 (
20
 гласа)

Всяка вечер след 23:00 идете да снимате комина - ужас. Еленово и Ален мак не се виждат, ама .... кеша определя правилата за съжаление


02 Декември 2019 20:51 | Дедо Митко
Оценка:
-10
 (
20
 гласа)

Контингента който чете и коментира този сайт са безработни, невежи и некадърни негодници особено по такива теми които не са компетентни и запознати със законите на Р. България!!


02 Декември 2019 22:53 | гражданин
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Какво става? Къде е била тази подписка? Нали трябва да се затворят всички комини които замърсяват въздуха в Благоевград. Какво е това БИО? То е ясно? Няма ли вече глоба за тоя замърсител на въздуха?


03 Декември 2019 04:39 | BG reality
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

Дедо мите тези който коментират и четат изказват обективно в повечето случай мнение.... и същите тези знаят ЧЕ законите в България може да си ги навреш в гадният алчен задник.... защото се пишат и преписват по удобен за "бизнеса" начин.... по скоро ти си подкупена невежа която за пари ще продаде и душата си и не го интересуват деца майки татковци дядовци дали се тровят или не ....ти си нагло същество което иска да защити нечии частен интерес и отричаш това което всички виждаме ЕЖЕДНЕВНО а то е гнусният задушлив пушек от тоя гнусен завод това е истината глупако


03 Декември 2019 06:44 | мими
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Не се косете новия кмет ще оправи всичко.


03 Декември 2019 09:24 | СТЕФЧО
Оценка:
0
 (
8
 гласа)

новия кмет Маруся ще ви оправи прости душици
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар