Ќовините на югозападна Ѕългари€
“рагеди€: ÷€ло семейство повито в черно! ƒвама брат€ и бременна жена загинаха под свлачище  
   –егистрац舫абравена парола

/¬»ƒ≈ќ/ Ѕлагоевградски€т лекар д-р ћа€ –абанова: Ѕезплатни ваксини срещу грип на хората над 65-годишна възраст у нас от тази есен!


22 август 2019 11:01  7 коментара   23629 прочитаЋичните лекари в ѕиринско изготв€т списъци с желаещите!


"«а първи път от есента на тази година у нас ще стартира национална програма за безплатно ваксиниране срещу грип на хората над 65-годишна възраст", съобщи за struma.com д-р ћа€ –абанова - общопрактикуващ лекар в ћЅјЋ Ѕлагоевград.

"∆елаещите вече могат да се запишат при сво€ личен лекар, а през септември ще започне постав€нето на ваксините", допълни още т€. —поред лекарката с вс€ка изминала година бро€т на желаещите да се ваксинират срещу зимни€ грип расте. Ќай-добре е ваксината да се постави до кра€ на ноември или поне месец преди грипната вълна, ко€то обикновено връхлита в началото на годината, за да може организмът да изгради имунитет, раз€сни специалистът.

ѕрепоръчително е хората, за които има опасност от усложнени€ след прекаран грип, да вземат мерки. ¬ тази група попадат хората над 65-годишна възраст - тези с отслабена имунна система и хронични забол€вани€ като астма, хронична обструктивна белодробна болест, сърдечни проблеми, диабет и тежко затлъст€ване. ѕри т€х риска от усложнени€, хоспитализации, както и смъртността в резултат на грип са най-високи, тъй като съпътстващите хронични състо€ни€, които нарастват с годините, благопри€тстват влошаването.

¬ аптечната мрежа ваксината струва между 25-30лв, а търсенето през есента е гол€мо. ћиналата година четиривалентната ваксина се изчерпа бързо по всички аптеки и складове в страната поради рекордно високото търсене.

ѕо насто€щото обществено обсъждане за отпадане на част от задължителните ваксини от имунизационни€ календар на децата, д-р –абанова коментира, че към момента общопрактикуващите лекари не са подробно запознати с причините за това искане.

—поред не€, за да се стигне до подобно предложение, тр€бва да са направени сериозни проучвани€ от специалисти епидемиолози. “€, както и други нейни колеги, не подкреп€т, нито отхвърл€т иде€та за намал€ване бро€ на ваксините, а насто€ват за подробна медицинска аргументаци€ от страна на ћинистерство на здравеопазването, както и дългосрочна прогноза в случай на отпадането на ваксината за пневмококи и пром€ната в мантуто.

≈кип struma.com

ќще за: ваксиниране  грип  възраст  ћа€ –абанова ќще от: ќбщество

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат


7 коментара

22 август 2019 13:36 | Wasko
ќценка:
1
 (
3
 гласа)

—трахотна новина ! ѕризовавам хората да не се подават и плашат а да се възползват и да си сложат ваксини . јз лично си слагам по 2 до 3 ваксини за грип в зимни€ сезон !


22 август 2019 15:48 | ехее
ќценка:
3
 (
5
 гласа)

јбе ¬аско не са ли ти множко 3 ваксини :) «а раки€ не си ли чувал, върши по-добра работа


23 август 2019 00:21 | ѕ.–
ќценка:
1
 (
3
 гласа)

Ќе си слагайте ваксини, ваксините ги прав€т от животни за да зараз€ват хората. Ќе се ваксинирайте хора! ўе бъдете заразени!


23 август 2019 00:41 | desi
ќценка:
1
 (
3
 гласа)

ћиналата година са продадени около 12 500 бро€ противогрипни ваксини. Ћекарите у нас са над 30 000.  ато прибавим към тези 30 хил. и семействата им... ми че те що така без ваксини ход€т. “о само за лекарската гилди€ не стигат. я бързо да ги задължите. јма те зна€т, на себе си и семейството си отрови не слагат... а на нас простосмъртните разправ€т каква манна небесна са!!! ”жас!


23 август 2019 02:03 | ƒимитрова
ќценка:
2
 (
4
 гласа)

—тига бе, хора... единствени€ човек в офиса ни, който ¬—я ј година си слага ваксина против грип, боледува най-много от всички (тази зима за 3-4 месеца изпи сигурно 3-4 антибиотика). ѕълна глупост!


23 август 2019 13:50 | Tinkerbell
ќценка:
2
 (
2
 гласа)

— тези ваксини само ще разболе€т възрастните хора, които вече пи€т по една шепа хапчета на ден. ƒа не говорим за страничните ефекти на въпросните ваксини. »скам публично в парламента да им би€т по една на всеки един!


23 август 2019 16:33 | до Wasko
ќценка:
1
 (
1
 гласа)

» от какъв зор си слагаш по 2-3 ваксини за сезон, след като и една е достатъчна?!
¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.