/ВИДЕО/ Благоевградският лекар д-р Мая Рабанова: Безплатни ваксини срещу грип на хората над 65-годишна възраст у нас от тази есен!

22 август 2019 11:01   7 коментара   24857 прочита


Личните лекари в Пиринско изготвят списъци с желаещите!

"За първи път от есента на тази година у нас ще стартира национална програма за безплатно ваксиниране срещу грип на хората над 65-годишна възраст", съобщи за struma.com д-р Мая Рабанова - общопрактикуващ лекар в МБАЛ Благоевград.

"Желаещите вече могат да се запишат при своя личен лекар, а през септември ще започне поставянето на ваксините", допълни още тя. Според лекарката с всяка изминала година броят на желаещите да се ваксинират срещу зимния грип расте. Най-добре е ваксината да се постави до края на ноември или поне месец преди грипната вълна, която обикновено връхлита в началото на годината, за да може организмът да изгради имунитет, разясни специалистът.

Препоръчително е хората, за които има опасност от усложнения след прекаран грип, да вземат мерки. В тази група попадат хората над 65-годишна възраст - тези с отслабена имунна система и хронични заболявания като астма, хронична обструктивна белодробна болест, сърдечни проблеми, диабет и тежко затлъстяване. При тях риска от усложнения, хоспитализации, както и смъртността в резултат на грип са най-високи, тъй като съпътстващите хронични състояния, които нарастват с годините, благоприятстват влошаването.

В аптечната мрежа ваксината струва между 25-30лв, а търсенето през есента е голямо. Миналата година четиривалентната ваксина се изчерпа бързо по всички аптеки и складове в страната поради рекордно високото търсене.

По настоящото обществено обсъждане за отпадане на част от задължителните ваксини от имунизационния календар на децата, д-р Рабанова коментира, че към момента общопрактикуващите лекари не са подробно запознати с причините за това искане.

Според нея, за да се стигне до подобно предложение, трябва да са направени сериозни проучвания от специалисти епидемиолози. Тя, както и други нейни колеги, не подкрепят, нито отхвърлят идеята за намаляване броя на ваксините, а настояват за подробна медицинска аргументация от страна на Министерство на здравеопазването, както и дългосрочна прогноза в случай на отпадането на ваксината за пневмококи и промяната в мантуто.

Екип struma.com

7 коментара
22 Август 2019 13:36 | Wasko
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Страхотна новина ! Призовавам хората да не се подават и плашат а да се възползват и да си сложат ваксини . Аз лично си слагам по 2 до 3 ваксини за грип в зимния сезон !


22 Август 2019 15:48 | ехее
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Абе Васко не са ли ти множко 3 ваксини :) За ракия не си ли чувал, върши по-добра работа


23 Август 2019 00:21 | П.Р
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Не си слагайте ваксини, ваксините ги правят от животни за да заразяват хората. Не се ваксинирайте хора! Ще бъдете заразени!


23 Август 2019 00:41 | desi
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Миналата година са продадени около 12 500 броя противогрипни ваксини. Лекарите у нас са над 30 000. Като прибавим към тези 30 хил. и семействата им... ми че те що така без ваксини ходят. То само за лекарската гилдия не стигат. Я бързо да ги задължите. Ама те знаят, на себе си и семейството си отрови не слагат... а на нас простосмъртните разправят каква манна небесна са!!! Ужас!


23 Август 2019 02:03 | Димитрова
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Стига бе, хора... единствения човек в офиса ни, който ВСЯКА година си слага ваксина против грип, боледува най-много от всички (тази зима за 3-4 месеца изпи сигурно 3-4 антибиотика). Пълна глупост!


23 Август 2019 13:50 | Tinkerbell
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

С тези ваксини само ще разболеят възрастните хора, които вече пият по една шепа хапчета на ден. Да не говорим за страничните ефекти на въпросните ваксини. Искам публично в парламента да им бият по една на всеки един!


23 Август 2019 16:33 | до Wasko
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

И от какъв зор си слагаш по 2-3 ваксини за сезон, след като и една е достатъчна?!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар