Вековна светиня! Училището в село Микрево, община Струмяни, отпразнува 100- годишен юбилей

28 ноември 2023 10:47   1 коментар   10339 прочита


 
Преди 100 години денят 15 септември 1923 се превръща в един от най-светлите символи в историческия летопис на с. Микрево, а причината е откриването на местното училище, което приема името на летописеца от Атонския манастир, монахът от Банско – Отец Паисий, канонизиран за светец Св. Паисий Хилендарски. 
На 01 ноември 2023г, когато българският народ се прекланя пред народните будители, СУ „Св. Паисий Хилендарски” в с. Микрево отпразнува своите 100 години от създаването си. 
През далечната 1922 г. по инициатива на Христо Поптрендафилов, Костадин Митрев Чорбаджийски, Стоян Воденов, Ангел Божинов и други радетели на просвещението, се построява училищната сграда. Тя е паянтова, но разполага с две учебни стаи и мазе. До училищната сграда била построена по същия начин приземна двустайна постройка за жилище на учителя. Броят на учениците бил 20-25, а сред първите ученици са Тома Сандев Донев, Кирил Трендафилов, Люба Ангелова Петкова, Костадин Салмаджийски. Наред със строежа на училищната сграда бил намерен и учител в лицето на Ангел Христов Петков – бежанец от Македония. Той бил първият учител в Микрево и първата учебна година била 1923-1924. 
Училището в с. Микрево след 100-годишна история е превърнато в модерна образователна институция с обучени и квалифицирани кадри, под 30-годишното ръководство на директора г-жа Лиляна Велкова. 
На 24 ноември 2023г. бе кулминацията на честванията, когато бе отслужен водосвет за здраве и благоденствие на всички учители, ученици и персонал на учебното заведение. След това бяха наградени тези учители, които са дали най-много от себе си за развитието на образованието на нашето училище. По-късно всички гости, учители и ученици участваха във празнично шествие до площада в с. Микрево, а в салона на читалището бе подготвен концерт-спектакъл, посветен на юбилея. 
Тържеството бе открито с приветствени и благодарствени думи от директора на училището г-жа Лиляна Велкова, бяха поднесени цветя и поздравителни адреси от г-н Емил Илиев – кмет на община Струмяни, от г-жа Севделина Траянова – председател на Общински съвет Струмяни и др. На тържеството присъстваха бивши и настоящи преподаватели, ученици, общински съветници, представители на общинска администрация Струмяни и други институции, родители и общественост. Юбилейната програма на училището завърши с коктейл-среща на поколения ученици и учители. 
По повод прекрасната и достолепна 100-годишнина, пожелаваме на всички бивши и настоящи преподаватели на СУ “ Св. Паисий Хилендарски“, с. Микрево, на всички възпитаници, преди всичко да бъдат живи и здрави, одухотворени и все така с несекваща сила и плам да продължават да бъдат стожер на просвещението, мъдростта и знанието. 
 


Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
28 Ноември 2023 10:58 | Патриоти Петрич
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Честит юбилей !!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар