Вече са по-малко случаите на препариране на защитени животни

09 август 2012 16:00   4214 прочита


Намалели са случаите на препариране и излагане като трофеи на защитени животни у нас. Това е установено по време на съвместни проверки извършени от регионалните инспекции по околната среда и водите, неправителствените организации и органите на реда. Проверките са правени планово и по сигнали, подадени от фондация Биоразнообразие. От 51 проверени заведения са конфискувани 32 препарирани защитени видове от началото на годината. Те са били конфискувани от общо 8 заведения.

Седем проверки са направени през първото полугодие на 2012 година обясниха експертите. Конфискувани са около 40 препарирани екземпляри, а глобите са от 100 до 5000 лв. за физически лица и от 500 до 10 000 лв. за юридически лица. Проверките са направени на два етапа през март и юли. Те са били в Пампорово, Банско и Говедарци. Проверени са и заведения в Поморие, Пловдив Хасково и Стара Загора.

Основно се препарират защитени видове като диви котки, язовци, таралежи, червеногуши гъски. Конфискувани са и препарирани диви котки, мишелови, забулени сови, соколи.

Съставят се актове, а в последствие и наказателни протоколи, обясниха процедурата експертите. От неправителствените организации посочиха, че броят на нарушенията намалява за сметка на обществената нетърпимост към тези деяния. Досега един човек е осъден преди две години за престъпление срещу дивата природа, казаха еколозите. Планира се до септември да бъдат извършени проверки в два частни имота, за които има сигнали за притежание на колекция препарирани видове.

източник: dariknews.bg


Още за: случаи   трофеи   животни   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар