Важно за всички на държавна служба: Трябва ли плащат осигуровки?

21 ноември 2023 10:12   6 коментара   10189 прочита


 

Бизнесът предлага държавата да спре да плаща 100% от осигуровките на чиновниците. Това е посочено в становище на Българската стопанска камара (БСК) по повод проектобюджетите за следващата година. Работодателската организация като цяло не одобрява рамката на Бюджет 2024 и твърди, че е „проинфлационен“, предаде economic.bg.

Предложението си за осигуровките на чиновниците бизнесът прави, за да е равнопоставен държавният сектор на частния“ и да се спести „значителен финансов ресурс“, който иначе се поема от държавата.

 

В момента всичките вноски на държавните служители за пенсия и безработица, както и за здравеопазване, са за сметка на държавния бюджет. В частния сектор осигуровките са разпределени в съотношение 60/40, като по-големият дял е за сметка на работодателя.

Допълнителното финансиране за по-високи заплати в обществения сектор следва да е обвързано с реформи и постигнато по-високо качество на публичните услуги“, се казва в позицията на БСК.

Припомняме, че в проектобюджета на Асен Василев са заделени около 2 млрд. лв. за увеличаване на заплатите на държавната администрация.

БСК също така не одобрява исканото вдигане на максималния осигурителен доход. То отново се случва без утвърден механизъм, за какъвто се говори от няколко години насам. Според плана на Асен Василев от 1 януари таванът на осигуровките трябва да се вдигне от 3400 на 3750 лв.

Размерът на максималния осигурителен доход следва да се разглежда в неговата взаимовръзка със средния осигурителен доход, автоматичното увеличаване на минималната работна заплата, размерите на минималната, средната и максималната пенсия“, допълва стопанската камара към позицията си.

Според БСК продължаващата експанзивна фискална политика може да постави под съмнение членството на България в еврозоната от началото на 2025 г. В тази връзка, БСК предлага акцентът на бюджета за експанзивна проинфлационна фискална политика да бъде преосмислен и ограничен в условията на нисък икономически растеж и ниска производителност.

Притеснение в БСК буди и предвиденото рязко нарастване на дълга, което поставя под съмнение темпа на икономически растеж и ефективността на публичните разходи.


Още от: Общество

Принтирай статия
6 коментара
21 Ноември 2023 10:20 | благоевград-b
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

Крайно време е


21 Ноември 2023 11:18 | Караваната на Ричи
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Трябва ли има грамотен редактор в СтруНа. ком?


21 Ноември 2023 14:19 | Агент Андреев, ДС-ЮЗУ
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Трябва, разбира се, да не са от шарената крава!


21 Ноември 2023 18:59 | Martin
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Напишете правилно поне заглавието!


21 Ноември 2023 19:20 | не на майтап
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Скоро май тук ще останат само политици, чиновници и пенсионери. Даже циганите напускат тази държава


21 Ноември 2023 21:22 | стоян джельов
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

да ви е.. и СКАПАНИЯ т. н. бизнес, само измамници и надценкаджии криещи доходи и ДДС, плащайки стотинки и осигуровки на 4 часа-АРЕ КЪШ СЕЛЯЦИ !!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар