Важно за учители и ученици! Посветното министерство обяви кога ще се премине към електронно обучение заради вируса

16 октомври 2020 06:48   7 коментара   30538 прочита


Шефът на РУО Ив. Златанов съобщи : Взехме решение за   присъствено провеждане на образователния процес в дневна форма на обучение за всички ученици и във всички училища.

Вече има правила, при които ще се преминава към електронно обучение в училищата. Просветното министерство с информация за промените, свързани с коронавируса. 

Ако 20 % от учениците в един клас или 15 на сто от цялото училище отсъстват, то ще се преминава към дистанционно обучение на отделни паралелки и цели училища в страната- 

Това е записано в новия план за действие на просветното министерство в условията на Covid-пандемия, предава Tvn. bg 

В него областите в България са разделени на 4 зони. Принципът на разделение е заболеваемостта за 14 дни на 100 000 население като се отчита седмичният ръст на заразените, засегнатите групи в обществото и процентът отсъстващи от училище. 

В червената зона ще попадат области, в които има над 120 заразени на 100 000 души. Там огнищата са големи, сливат се, увеличават се хоспитализираните и смъртните случаи. При този сценарий ако има 20 % отсъстващи от клас или 15 % от училището, ще се преминава към дистанционно обучение на цели учебни заведения. 

Една област ще попадне в оранжевата зона при заразени, които варират между 60 и 119 на 100 000 души. Ако разпространението на коронавируса е на огнища, има ограничено географско разпространение и няма устойчиво предаване на инфекцията, то може да се преминава към дистанционно обучение на отделни паралелки и цели училища от съответната област. 

В жълтата зона ще влизат областите, в които се достигне разпространение на коронавируса между 20 и 59 заразени на 100 000 души. Там наличието на коронавирус би било спорадично и няма да има установено устойчиво предаване на инфекцията. В тази зона няма или отсъстват само единични ученици, затова училищата ще продължат да работят присъствено. 

Зелената зона ще обеднява онези области, в които заразените с коронавирус са под 20 на 100 000 души. В тези райони няма устойчиво предаване на инфекцията, няма или отсъстват единични ученици, затова обучението ще продължи присъствено. 

Целта за тази учебна година е максимум присъствено обучение. В тази връзка от МОН препоръчват: 

– да се ограничат незадължителните дейности 

– родителските срещи да бъдат онлайн 

– екскурзиите да се отложат 

Вчера началникът на инспектората по образование в Благоевград Ивайло Златанов направи обръщение към учениците родителите и педагозите ,като им съобщи ,че е взето решение за   присъствено провеждане на образователния процес в дневна форма на обучение за всички ученици и във всички училища. Ето какво каза Ивайло Златанов : 

 

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ, 

Системата на училищното образование освен основните си задачи – да включи и приобщи всяко дете, да го подготви за пълноценен живот, като му даде възможност да придобие необходимия набор от знания и умения, да го възпита и да подкрепи личностното му развитие, в рамките на настоящата учебна година, добави още една голяма задача – да се опази здравето на децата, на работещите в системата, на семействата и на всички около нас в условията на продължаваща пандемична ситуация, обусловена от разпространението на COVID-19. Това прави настоящите и идните месеци трудни и изискващи повече усилия от обичайното. Всички заедно трябва да намерим и приложим формулата за баланса между предпазливостта и отговорността за здравето ни, от една страна, и необходимостта да учим, работим и живеем относително нормално, от друга. 

Водени от убеждението, че обучението в реалната класна стая и прякото взаимодействие с учителите и (съ) учениците са най-добрата и незаменима алтернатива, отчитайки мнението на различните заинтересовани страни и съобразявайки се със законовите изискванията, взехме решение за присъствено провеждане на образователния процес в дневна форма на обучение за всички ученици и във всички училища. От това решение произтичат конкретни предизвикателства, пред които сме изправени в хода на учебната 2020 – 2021 година във връзка с епидемията и особено след рязкото нарастване на броя на заразените през последната седмица в нашата област. 

В това изключително трудно за обществото ни и за цялото човечество изпитание връзката учител-ученик-родител е от първостепенно значение, жизненоважна! 

Педагогическите специалисти ще продължат да правят всичко необходимо, за да поддържат контактите си с Вас чрез електронните дневници, чрез родителските групи, в които сте включени, чрез електронни пощи и директни телефонни разговори и т. н. 

Разчитаме, че ще продължите да следите за здравословното състояние на Вашите деца, като им осигурите лични предпазни дезинфекционни средства и при най-малко съмнение за влошаване на здравословното им състояние и наличие на типична за вируса симптоматика, незабавно ще потърсите медицинска помощ. Отново апелираме да не допускате децата Ви да посещават обществени места и да осъществяват физически контакт с други хора след приключване на дейностите в образователните институции. 

Екипът на Регионалното управление на образованието – Благоевград, изказва искрените си благодарности за това, че продължавате да ни се доверявате, че ни подкрепяте в тази тежка ситуация. И най-вече Ви благодарим за това, че сме заедно и се надяваме, че именно обединени ще успеем! 

Пазете се, защото заедно сме нужни на бъдещето – нашите деца! 

 УВАЖАЕМИ ДИРЕКТОРИ И ПЕДАГОГИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТИ, 

Нека дадем всичко от себе си и да направим училищата максимално безрискова среда, като съзнаваме, че няма абсолютно безопасна среда в условията на епидемия. Да работим за формираме на нагласи за здравно и социално отговорно поведение на децата като част от възпитателната функция на образованието. Да реагираме своевременно и съгласно здравните правила при всеки един случай на установен или със съмнение за COVID-19. Да осигурим условия за непрекъснатост на обучението за учениците от рисковите групи. Да осигурим допълнително (компенсаторно) обучение и подкрепа за учениците, пропуснали учебни занятия поради здравословни причини, в т. ч. и заради карантиниране. Да поддържаме положителен психоклимат на работа и учене и да редуцираме ситуациите на напрежение, стрес и дезинформация. 

 УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ, 

Нека с общи усилия да намалим рисковете от предаване на инфекцията, да ограничим разпространението на вируса, като приложим онези модели за намаляване на средата на взаимодействие на всеки един от нас, които са най-адекватни и удачни за дадената образователна институция и конкретната ситуация. 

Отново и безкрайно Ви благодарим за отдадеността и усилията, за креативността, за силата и смелостта. 

В тези кризизисни дни екипът на РУО – Благоевград, ще продължи да работи интензивно, с грижа за всеки учител и директор, с отговорност за всеки ученик и родител. С всички възможни ресурси ще се стремим да Ви подпомагаме, консултираме, насочваме, подкрепяме и мотивираме. 

 

Убедихме се, че всички заедно успяваме! Нека продължим! 

Надяваме се отговорно и с общи усилия да преодолеем този труден период! 

Бъдете здрави, силни и мотивирани! 

 

ИВАЙЛО ЗЛАТАНОВ, 

Началник на Регионалното управление на образованието – Благоевград 


Още за: министерство   правила     Още от: Общество

Принтирай статия
7 коментара
16 Октомври 2020 10:56 | Нина Спасова
Оценка:
-1
 (
7
 гласа)

Приберете учениците поне за една седмица вкъщи за онлайн обучение, защото после ще прибирате учителите и възрастните близки на децата на едно друго място завинаги!


16 Октомври 2020 15:08 | Лошия
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Как така цяло лято всички "специалисти" казваха, че децата имат анти-тела, не са заплашени от вируса, нямаше нито едно заразено дете, а по цял ден децата бяха заедно в басейни, детски клубове, градини, площадки???


16 Октомври 2020 16:06 | Добрия
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Каква връзка има лятото? Очакваха вируса да изчезне в горещините, но той само намаля. Сега се завръща с пълна сила. И училището няма нищо общо - колко от тези заразени в благоевград са деца? и има ли огнища - не съм чул да има. Просто със застудяването се увеличават случаите, а оттам и риска да се срещннеш със заразен и да прихванеш.


16 Октомври 2020 20:45 | AAA
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Според мен целта на Министерството на образованието и на РУО - Благоевград е да измрат всички учители! Има ученици в града, които са БОЛНИ от ковит-19, но или директорите на училищата са инструктирани да крият информацията от учителите, които са в контакт със заразените, или просто всички управляващи в системата на образованието са еднакво безотговорни и .....!!! Като пиша това имам предвит Седмо училище в Благоевград! Там учителите разбират от родителите на заболелите деца, а не от тази от, която трябва т. е. от директорката си!!!


17 Октомври 2020 00:13 | ???
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Има, има в училищата, но данните не се съобщават, защото и директорите, и РЗИ ги крият!!!


18 Октомври 2020 16:35 | 1000
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Никога, никой не е твърдял, че децата не се разболяват, че не могат да се заразят и да бъдат заразоносители. Статистика и информация имаше още февруари месец. Това, което се твърди е, че смъртността при тях е в пъти по-малка, отколкото при възрастните и че боледуват по-леко, в повечето случаи безсимптомно.


18 Октомври 2020 16:39 | 1000
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Също така, заразени деца имаше и през лятото, макар и да са били по-малко, отколкото в момента. Просто не е едно и също 20-30 минути с различни приятели на открито и по 4-5 часа с 20-25 деца на закрито, при които ако има едно заразно, вероятността другите да се заразят е в пъти по-висока, отколкото в първия случай.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар