Важно за родители! Правят задължително предучилищно образование и за четиригодишните

21 февруари 2018 15:42   4 коментара   7396 прочита


Задължителното предучилищно образование за 4-годишните малчугани трябва да е факт до 2020 г. Това са намеренията на управляващите, поне ако се съди по проекта на план за 2018-2020 г. за изпълнение на стратегията за намаляване на дела на преждевременно напусналите образователната система, съобщава Сега.

За финансирането на по-ранно влизане в образователната система ще се разчита на държавния бюджет, без да е уточнено каква ще е нужната сума.

От индикаторите става ясно още, че сега 86.5% от 4-годишните са записани в детска градина, а целта е обхватът им да се разшири до 90%. Няма план как ще се осигурят необходимите педагози и материална база за това – в последните дни изобилства от скандали за претъпканите групи в забавачките и самото министерство призна, че няма как да намали броя на децата в тях поради липса на помещения и възпитатели. Планът съдържа 21 мерки за превенция на преждевременното напускане на училище, повечето от които така или иначе влизат в задълженията на просветното министерство. Сред тях са например осигуряването на безплатни учебници за над 500 хил. деца и ученици от подготвителната група до учениците от 7-ми клас, за което за 2018/19 са предвидени 37 млн. лв., предоставянето на еднократни помощи за първолаци от бедни семейства – общо 34.5 млн. лв. за трите години и др.

В плана са намерили място още всякакви дейности, достъпът до които следва да се подобри – в ученическите игри за общообразователните училища например е планирано да се включат 90 хил. ученици при 80 хил. в момента, програмата “Спорт за децата в детските градини” на спортното ведомство пък следва да включи 11 хил. деца при 10 хил. сега. Проектът “Твоят час” по оперативната програма, по който училищата получават средства за извънкласни занимания и за допълнително обучение на децата с образователни дефицити, погрешно фигурира с бюджет от 140 млн. лв. – той вече бе намален на 105 млн. лв. заради установени от ЕК проблеми с управлението на програмата./bulnews.bg/

4 коментара
21 Февруари 2018 16:42 | Е Е Е
Оценка:
12
 (
18
 гласа)

Е Е Й ЗАГУБЕНИ ХОРА, АБЕ вИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ, ДАЙТЕ ОЩЕОТ ЯСЛИТЕ ДА ГИ ПОГНЕМ ДЕЦАТА, ЧУДИТЕ СЕ КАК НА ТИЯ ДАСКАЛИ НЕГРАМОТНИ ДА НАМЕРИТЕ РАБОТА, НИТО УЧТЕЛИТЕ СА КАТО ЕДНО ВРЕМЕ, НИТО СИСТЕМАТА, КАТО БЯХМЕ НИЕ 4 ГОДИШНИ И НЕ Е БИЛО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРЕДУЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ, ДА НЕ БИ ДА НЕ СЕ ИЗУЧИХА ХОРАТА И ТО КАКВИ СПЕЦАЛИСТИ, КАКВИ УНИВЕРСИТЕТИ, И ТУК И НАВЪН ГИ ТЪРСЕХА И ОБРАЗОВАНИЕТО БЕШЕ НА НИВО, СЕГА И ОТ БЕБЕТА ДА ГИ ПОДКАРАТЕ - НИЩО НЕМА ДА ИЗЛЕЗЕ..... СМЕШНИЦИ И НЕКАДЪРНИЦИ.....


21 Февруари 2018 16:44 | точно
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

абе що, циганетата тогава още от 4 годишни ще ги трилъгваме, нищо не става .. ще погубите децата ни.....


21 Февруари 2018 17:16 | Пепи
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

Всичко е за парите ще смукат от родителите, такси и други работи


21 Февруари 2018 21:08 | ???
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

Оставете децата да се наиграят!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар