Важно решение! И Петрич излиза от ВиК асоциацията, управителят на ВиК Ивайло Христов внесе предложение до ОБС

02 декември 2019 13:04   33 коментара   39211 прочита
Ивайло Христов
Ивайло Христов


Ивайло Христов

След Кресна, Сандански и Струмяни и Петрич няма да е част от асоциацията, Христов направи мотивирано обяснение на решението, ето какво заяви днес

Управителят на ВиК Петрич Ивайло Христов направи предложение до Общински съвет. Петрич за излизане на Община Петрич от Асоциация по ВиК на обособена територия обслужвана от „ВиК” – Благоевград. До момента то е подкрепено и с подписите на 20 общински съветници от различни групи, като най-важното в случая тук е, че то е подкрепено и от групата на ПП ГЕРБ, вносители през 2016 за преминаване на Община Петрич към Асоциация.. Ето какво заяви днес Ивайло Христов, който направи мотивирано обяснение на внесеното предложение.

Юни месец 2016 г. ОС-Петрич взе решение за присъединяване на община Петрич към Обособената територия. С Решение на Общото събрание от 09. 06. 2017 г. Община Петрич е член на Асоциация по ВиК, като с това решение е определено, че до 01. 01. 2020 г. дейностите по стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите, ще се извършват от действащия до момента оператор – „ВиК” Петрич. Обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ЕООД – Благоевград включва общините в област Благоевград без общините Кресна, Сандански, а вече и Струмяни. Това означава, че процеса на консолидация за Област Благоевград не е осъществен.

Именно идеята да се осъществи консолидация за цялата област с цел получаване на средства от Европейските фондове, за да се извърши жизнено необходимото подобрение на ВиК инфраструктурата бе водеща за членството на Община Петрич в Асоциацията по ВиК. С неучастието на три общини, съответно и неконсолидирането на Асоциацията по ВиК, губи тази възможност да се използва европейско финансиране.

Същевременно инвестициите във ВиК сектора са задължителни, защото състоянието на водопроводните мрежи в началото на предишния управленски мандат бе изключително лошо. Свидетели сме, че Общината вложи през изминалия манадат собствени средства, като и „В и К”.

Подобряването на ВиК инфраструктурата даде възможност и на общинското дружество „ВиК” да повиши капацитета си. Като цяло може да се каже, че спазваме оздравителна програма, дружеството се стабилизира и покриваме задълженията си. За подобряване на работата си, дружеството получи кредит в размер на 600 хил. лв, които изплащаме самостоятелно и без проблеми до момента. Община Петрич е гарант по този кредит. Ако дружеството загуби статута си на ВиК оператор, то ще загуби и възможностите си да изплаща кредита и да генерира печалби от дейността си.

В не един от репортажите сме казвали за състоянието в което заварих това дружество, 1 700 000 лв. задължения, прекъснато електрозахранване, запорирани сметки от НАП, раздута администрация. Сега Близо 1 милион е стопен, миналата година дружеството приключи с печалба от близо 300 хил. лв., тази година приключихме последното деветмесечие с 400 хил. лв печалба, събираемостта се подобри, тоест 2019 г. пак ще приключим на печалба. Защо пак повтарям това, за да се знае, че с общи усилия от страна на ОС, ОА, Кмет и ВиК, можем да работим и без да се преминава към Благоевград. Няма как да не засегна и цената на водата, всеки знае, че от 1 януари тя трябваше да скочи драстично след преминаването към ВиК-Благоевград. Разбира се, че трябва да има увеличение, но не такова. Ще се изготви един финансов анализ, на база, на който трябва да се подготви бизнес план с нужната цена. Цената на водата в община Петрич не е покачвана от 12 години. За пример ще дам, че преди 12 години минималната работна заплата е била в размер на 220 лв. От другата година тя ще е в размер на 610 лв. Точно на 12 години са и багерите с които обслужваме авариите, сами може да видите за 12 години, колко са се увеличили суровините и материалите.

Не на последно място трябва да се отбележат и технологичните пречки за поемане от „ВиК“ ЕООД – Благоевград на дейностите по стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите. Нечленуването на Община Сандански създава проблем защото ВиК оператор на Сандански е „УВЕКС” ЕООД гр. Сандански. Селата от полския район - Марикостиново, Долно Спанчево, Тополница, Кромидово, Капатово, Ново Кономлади, Генерал Тодоров се водоснабдяват от Водна група „Петрово”, чийто водовземни съоръжения са на територията на Община Сандански, експлоатират се и се стопанисват от „УВЕКС”. Организационно няма подготовка ВиК – Благоевград да поеме дейностите за водоснабдяване на тези населени места, което поставя в риск предоставянето на тази жизненоважна услуга за населението.

Накрая ще обобщя така:

неконсолидирането на Асоциацията за всички общини в област Благоевград, води до невъзможност за получаване на европейско финансиране;

трудно изпълнимо и свързано с пречки „ВиК” – Благоевград да поеме дейностите по стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите за селата от „полския” район на Община Петрич, водоснабдявани от ВС „Петрово”, стопанисвана от „УВЕКС” Сандански;

както и предпоставките общинското дружество „ВиК” да загуби финансова стабилност ако няма статут на ВиК оператор,

Възможност да развиваме дружеството със собствени средства и на по ниска цена на услугата.

Следва практичното и налагащо се обективно решение в тази ситуация да е- Община Петрич да излезе от на Асоциация по ВиК на обособена територия, обслужвана от „ВиК“ ЕООД – Благоевград и да търси самостоятелни варианти в изпълнение на разпоредбите на чл. 198б от Закона за водите.

П. Костадинов

33 коментара
02 Декември 2019 13:19 | анализатор
Оценка:
18
 (
22
 гласа)

Но Ви вдигнаха цената на водата, и да могат гробаджийте да крадат пари от Европа. Сега Ви дойде акъла, но късно.


02 Декември 2019 14:03 | agent08
Оценка:
16
 (
18
 гласа)

Нема европейско финансиране! Това е голема заблуда! Западните рептили искат да грабят отвсякъде!


02 Декември 2019 14:07 | Деведжиев
Оценка:
18
 (
18
 гласа)

Стига с тези платени публикации! Ненормалници и безсрамници! Съсипахте всичко и безсрамно лъжете! Какви печалби бе нехранимайковци, а това че общината всяка година година ви налива по близо 1 милион лева. Преди крадяхте с розите, сега сте си сами. А защо НЕ ИСКАТЕ ДА СЕ НАПРАВИ ОДИТ НА ВиК и тогава ще се разбере що значи АПАШЛЪК.


02 Декември 2019 14:16 | Питане
Оценка:
19
 (
19
 гласа)

Христов, като си толкова праведен защо не направи ревизия при встъпването на този пост. Ще кажещ ли кой не ти даде и защо? Та пред погледа на петричани предшественика ти си изплати борчовете и доизгради къщата си и за благодарност получи барчето в болницата.


02 Декември 2019 14:41 | старогражданин
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

Цветанов и компания блокираха преди години водната реформа. Те владеят и водните асоциации, които вместо образец за подражание се превърнаха в образец за подигравки. Европейската идея за водата е :национално богатство. Идеята на БСП е :местно богатство. Местните дерибеи да са на кранчето. През тях да минават и европейските средства. Тепърва ще са чудесата между Петрич и Сандански. Без държавно регулиране...


02 Декември 2019 15:14 | Кресна
Оценка:
13
 (
17
 гласа)

А Киро боклука от село Плоски бивш кмет на Сандански искаше да ни набута в тази асоциация и да направи водата 2, 80ле, добре че Кресна се вдигна иначе изгаряхме.


02 Декември 2019 15:45 | старогражданин
Оценка:
-6
 (
8
 гласа)

България върви към лимит на водата за всяко населено място. Пък вие пак си играйте на общински дружества. Без лев държавно и европейско финансиране. Достатъчно е да кърпите положението около 75% загуби по мрежата и да бъдете щастлифти.


02 Декември 2019 16:21 | старогражданин
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Дядо ви е на капково напояване върху три декара с дебит на изворна вода от половин тон на час.


02 Декември 2019 17:00 | Samuilovo
Оценка:
17
 (
17
 гласа)

Най голямите крадци лъжат и надписват само събират пари на готово и се правят на кои сме ние като по селата водата е изцяло на гравитация без помпи без ток какви разходи като за авария от един час работа изписват цяла машиносмяна боклуци крадци


02 Декември 2019 17:53 | Тодор Живков
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

Браво на общините по поречието на река Струма а тези по река Места : Разлог Банско Белица Якоруда Ще има още много години да плащате скъпа та вода от 2. 25лв. Та да има да плащате на администрацията в Благоевград на КРАДЛАТА РОСИЦА ДИМИТРОВА-КЕНЕДИ .ПРЕДАДОХА ВЕ УПРАВНИЦИТЕ ПО ДОЛИНАТА НА МЕСТА И СЕГА НАРОДА ТАМ ДА ПЛАЩА 2. 25 А ТЕЗИ ПО ДОЛИНАТА НА РЕКА СТРУМА КЪДЕТО НЯМА ТОЛКОВА МНОГО ПИТЕЙНА ВОДА ЩЕ ПЛАЩАТ ПО 1ЛВ. ВОДАТА . ДА ВИ Е ЧЕСТИТА ПО ДОЛИНАТА НА МЕСТА ДРУГАРКАТА КРАДЛА РОСИЦА ДИМИТРОВА-КЕНЕДИ.


02 Декември 2019 17:55 | Послушник
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Иво апашо


02 Декември 2019 18:35 | старогражданин
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

В нашия край селата зад Струма са обречени на вечна суша, а в гр. Рила са на по 5 лв. на къща. Асоциацията Кюстендилска вода е пълна порнография.
Ивайло Христов е много по-сложен от Росица Димитрова и не мога да приема това решение като негово. Дали има поне малко срам пред Бисер Михайлов.


02 Декември 2019 22:14 | 234
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Браво, Петрич. Осъзнали сте се. Водоноската Росица Димитрова Кенеди няма да дерибейства и в Петрич. Само така- кючек да играе на гола поляна, а не да папа паричките на народа.


02 Декември 2019 22:18 | старогражданин
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

При драстично намаляване на загубите на водата нейната себестойност ще падне под лев. Ако се уважава този народ!!!
Герб и днес нямат ясна идея какво да правят, а БСП даже и не желаят да мислят по въпроса. Така са вече 30години-режими, опашки и пълна деформация на обществото най-вече в малките градове и селата.
Давам Ви пример-воден цикъл на Перник и Радомир, а не на цялата област. Парите няма да им стигнат дори за това, което са си поставили за цел. Колко стигнаха на Кюстендил 70 милиона, та имат проект за още толкова, но не им ги дадоха заради злоупотреби. А колко пари се потрошиха по Банско и Сандански. С евросредства усигуриха минералната вода за хотелите, едрите, а го отнесоха дребните като Манолев и Котев. Това е България.


03 Декември 2019 05:50 | А.А.А
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Ей дойде ви акъла най сетне иначе сме били селяни провалили сме големите проекти, финансиране и тем подобни абе добре ли сте бе хора безплатен обят имали. На нас дедите ни са копали като луди да докарат една капка вода да се напием и да се измием тия гагузи и на нея слагат пръст.


03 Декември 2019 07:32 | Пострумец
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Сега кво ще прави г-жа Росица Димитрова -Кенеди ще има по малко да краде!!!! И жалко сигорно сега по малко поздравителни адреси ще има в "Пиринско ком" защото няма да има кой да ги плаща на медиите!!!! Поздрави на Петрич няма даплащате солените сметки на ВиК асоциацията и да храните администрацията в Благоевград и кражбите на Росица Димитрова -Кенеди!!!!! Щото знаете че тя си плати за поставянето си на този пост и сега ще трябва да краде за да си варне парите.


03 Декември 2019 07:50 | Петрич
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Този какви ги говори??!! Абсолютни небивалици, май се страхува, че ще го изритат от голямото ВиК, толко некъдърен и долен човек не се е раждал


03 Декември 2019 08:19 | Независим
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

До горният коментар: Не раждал се е по долен човек от горният и това е Росица Димитрова-Кенеди която иска заедно с партия ГЕРБ да направи Асоциацията на ВиК за да могът да привлекат Европейско финансиране и да има отново да крадът, за сметка на високата цена на водата за хората!!!


03 Декември 2019 08:24 | старогражданин
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Нищо не сте разбрали. Всеки си пее неговата песен, дори и на национално ниво. Кърпи се на парче и толкова.
А в Петрич вече тече втори рунд според Танев. Да видим кой ще захапе държавната машина.


03 Декември 2019 08:38 | Анти
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Който е влязъл във водната асоциация плаща по-висока цена на водата. Задължително. Джумалии плащат наад 2 лева а Кресна под лев. Сами преценете.


03 Декември 2019 09:04 | старогражданин
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Първи ще грохнат в Кресна, а в Благоевград ще кърпят както до сега без цялостно решение на проблема.


03 Декември 2019 11:33 | старогражданин
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

При това олевяване на областта на16-ти може и да разтурите асоциацията. Докато това правителство е на власт споразумението със ЕС си остава във вида от 2016г. Пари на найн. Аз ще продължавам да си разтилам при поливка 75 маркучи с всичките джунжурии към тях като първокласен пожарникар и да ги прибирам в 75чувала в къщи. А в София ще мислят как да разделят водата на язовирите за промишленоста и бита. Приятен ден.


03 Декември 2019 13:05 | Анти
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Асоциацията е за да се вземат едни пари от едни хора.
След като ще дойдат пари от Европа защо вдигнахте цената на водата над 2 кинта
бе дупета лакоми?


03 Декември 2019 13:23 | Петричанин
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Да се направи пълна ревизия от МС, София на ВиК Петрич, за 10 години назад. Много хора от там ще бъдат с повдигнати обвинения.


03 Декември 2019 13:31 | дс
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

факт е че на месец във ВиК се краде 50-100 хилки на МЕСЕЦ... касовите апарати са им вързани само в 220волта... комшията директор успя да си направи къща и да има и за розите... ВБож успя за малко време да стопи 100 000 лева кредит и т. н


03 Декември 2019 17:55 | старогражданин
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Кресна е град от селски тип и реалната изолация от техническия прогрес е по-очевадна от тая във водните асоциации. До 30 години общо изоставане. А може и повече. Дори тези, които имат по -специализирани устройства не знаят да ги ползват. И това го има покрай текучеството във ВиК.
При пролетното пълноводие Никито да си взима всички отпуски на куп и да бяга далече. Нещата отиват към пикови натоварвания на системата поне от промените в климата. Порой за половин час-5см попило в земята-другото в Струма. И така до следващото пришедствие. Готовност за противодействие-0.


03 Декември 2019 18:37 | старогражданин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Какво да Ви жаля. Вие си имате местен специалист Тодор Гикенски -национален експерт по водните дружества. И асоциации.


03 Декември 2019 21:05 | До старгражданин.
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Вие във водната асоциация или ВиК Благоевград ли работите и се боите за заплатата си?
В Кресна са изградили ВиК мрежата със собствените си ръце. Не ви я дадоха и в резултат на това плащат вода под един, повтарям един лев. А джумалии над 2 лева.
Евалла на кресненци.


03 Декември 2019 21:55 | старогражданин
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

С водната асоциация ме свързва само Бисер Михайлов като участник в моята дискусионна среда. Ако не беше Кръстилци нямаше и да го познавам.
Имам екстремни участия във водни проблеми но не във вашата област.

Лют студ всичко замръзнало, включително чешмите. Пристига едно трабанче и от него се изваждат два дълги кабела за електрожен и се връзват за канели от две съседни къщи. След един час водата потича и в двете къщи и аз си заминавам с домаджана вино.


04 Декември 2019 09:22 | старогражданин
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Когато е правена мрежата в Кресна съм бил между 10 и 20годишен. Сега съм на 71. Модерно е такива като Сапарева баня и Банско да искат излизане от асоциацията с решени с държавни или европейски средства проблеми. Е, от кумова срама може да подкокоросват такива като Вас да вдигат бирия. Чак като тръгнат потоците по перфорираните през два метъра улици ще ревнете на умряло. Прекрасен край с тъпунгери на власт.


04 Декември 2019 11:35 | гласувах за Кадев
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Време е да видим обещаната, Генерална промяна ". Достатъчно ВиК Благоевград ни сурвака .В Банско цената на водата е 2, 251 лв с ДДС/за кубик. Докога ???


04 Декември 2019 11:58 | до Старогражданина
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Взимай повече хапчета за атеросклерозата и оставете проблемите на по-младите.


05 Декември 2019 08:29 | старогражданин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Като гледам от форума младите даже и не знаят за какво става въпрос, а имат мнение
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар