Важно! Проблем! Аптеките в Благоевград отказват да осигурят 24-часов достъп до медикаменти, очакват ги санкции

09 юли 2019 10:11   5 коментара   9587 прочита


Собствениците на аптеки в областния център нямат възможност да изпълнят новите мерки на Здравното министерство, които предвиждат осигуряване на 24-часов достъп до медикаменти. Идеята е в областните центрове без денонощни аптеки, съществуващите да дежурят и през нощта. За целта ще бъде изготвен график.

Аптеките, които откажат да работят и през нощта ще бъдат санкционирани. Голяма част от аптеките на територията на Благоевград нямат достатъчно квалифициран персонал и нужните условия за работа на 24-часов режим. Освен това те трябва да отговарят на определени изисквания. Трябва да има поне четирима магистър- фармацевти в аптеката. Трябва да има нощно гише, което да е със съответната охрана или ограничен достъп на пациентите до помещението на аптеката.

На следващо място - да има видеонаблюдение и паник бутон. Аптеките, които не отговарят на изникванията, трябва да ги пригодят, а това ще увеличи разходите им. В сметките не влизат допълнителните възнаграждения за нощен труд. А ако не спазват графика за дежурства през нощта ще бъдат санкционирани. Санкцията по отношение на това дали работят денонощно няма да бъде ефективна. Тоест може да се стигне до закриване на аптеки, което е недопустимо.

От фармацевтичния съюз подкрепят идеята, с уговорката че има много детайли за изясняване. Окончателният вариант на предложените промени ще бъде публикуван за обществено обсъждане следващата седмица. Без денонощна аптека са повечето областни градове на страната.

Такива има само в най-големите градове - София, Пловдив, Варна и на изолирани места, като например Враца. Затова от Здравното министерство предлагат съществуващите аптеки в областните центрове, като Благоевград да дежурят и през нощта по по предварително утвърден график.

П. Иванов


Още за: аптеки   мерки   достъп   Още от: Общество

Принтирай статия
5 коментара
09 Юли 2019 12:46 | Проблем 2
Оценка:
2
 (
10
 гласа)

Проблем № 2 : Аптеките отказват да дават лекарства без пари след полунощ!


10 Юли 2019 14:18 | до горния
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

На този свят няма безплатен обяд! А в случая явно имаш предвид лекарства по здравна каса. Дори и те не са напълно безплатни! А нощното дежурство на аптеките цели продажба на лекарства при спешни случаи, а не да си закупуваш лекарствата за хронични заболявания, които би трябвало да се сетиш да си купиш през деня. Никой не е длъжен да работи нощем заради забравили да си купят месечните лекарства за кръвно и диабет. Повечето българи са страшно недисциплинирани и вечно мрънкащи, и вечно не им угодили, и все някой им е длъжен


10 Юли 2019 14:38 | Петър
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

ПЪРВАТА СНИМКА Е РЕКЛАМНА ОТ ПЕТРИЧ .....А НА МАГАЗИНА ДО НЕЯ СЛЕД 18:00ч КЕБАБЧЕТАТА СВЪРШВАТ .....


10 Юли 2019 15:54 | МартинНикола
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

И ако през деня си на работа, а ако през ноща се разболееш ти или детето ти? Наистина има доста малоумни.


10 Юли 2019 23:59 | Нагличко, а...
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Значи няма проблем да работят денонощни магазинчета за цигари и алкохол, а една аптека няма как да работи в цял град?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар