Важно! Код Оранжев за опасно време! Предупреждение от Инспекция по труда Благоевград към работодателите

12 август 2019 11:10   3 коментара   8666 прочита


"Осигурете безопасни условия на труд и разхладителни напитки за служителите си в горещото време! Правим проверки!"

Оранжев код за горещо време е обявен за територията на област Благоевград. Това задължава работодателите да предприемат мерки, гарантиращи здравето на своите служители.

"При подаден червен или оранжев код за опасни температури, работодателите трябва да предприемат технически или организационни мерки, гарантиращи здравето и безопасността на работещите. Техническите се изразяват в намаляване на температурата в помещенията. Организационните включват промяна на работно време, въвеждане на повече почивки, полагане на труд в часове, когато температурите са по-ниски", каза за struma.com инж. Сл. Симидчийска - директор на Инспекция по труда Благоевград.

Всички тези мерки са описани в специална наребда за минималните изисквания за микроклимат на работните места. "Основно сигналите, които постъпват в дирекцията са за работа при високи температури на закрито. Нямаме подадени сигнали за работа на открито", коментира още инж. Симидчийска.

Важно е да се знае, че при работа на закрито, температурите, които трябва да се спазват са между 18 и 25 градуса в зависимост от това дали извършваната дейност е лека, средна или тежка, като допустимата температура не може да бъде повече от 28 градуса. Възможни са и изключения, които се допускат в зависимост от температурите навън.

При особено високи температури навън, температурата в работните помещения може да достигне до 33 градуса. "Техническите мерки имат по-добър ефект при работата на закрито, например въвеждане на климатизация в помещенията. А при работата на открито по-добър ефект имат организационните мерки. Работодателите задължително трябва да осигурят и разхладителни напитки", предупреди Симидчийска.

В момента Инспекция по труда извършва проверки както по сигнали във връзка с високите температури, така и в рамките на текущата си инспекционна дейност. Приоритетни са строителството и селското стопанство, където работата се извършва на открито.

От Инспекцията отчитат обаче, че най-много сигнали от страна на работещи има поради неизплатени заплати и командировъчни, както и за неоформяне на документи при прекратяване на трудови правоотношения.

П. Пенева


Още за: код   територия   област   Още от: Общество

Принтирай статия
3 коментара
12 Август 2019 12:23 | Иван
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Тая дали си вярва


12 Август 2019 13:51 | бре
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Да им осигурят разхладителни напитки. Може би кока кола, спрайт, фанта и подобни, а не искате ли и сладолед на клечка или без клечка, басейн с разхладителни коктейли...?! Що за неадекватно изразяване, достатъчно е да се подсигури студена вода, да се изтегли работния ден с 1 час по-рано на хлад и да се съкрати крайния горещ работен час, да се подсигури душ в тоалетните, за да разхлаждат краката си и др. открити части на тялото, и да се поставят вентилатори ако няма климатици в работните помещения. На управленски позиции в страната се поставят все повече тъпанари без адекватно мислене, интелект и изразяване! Хора които нямат понятие от организация на производство, а само се надуват с постовете си и заплашват с глоби. И без това вече затвориха толкова много фирми, няма къде да се работи, а тези които изобщо им се работи стават все по-малко. Като на длан вече виждаме как Благоевград умира... и не само той


12 Август 2019 14:47 | Росен
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

А полицаите по улиците кучета ги яли е те не са ли хора от майка не са ли раждани само ги използват политиците а никой нищо не казва че висът по жегите
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар