Важно! Каква ще е санкцията за всеки, ако не гласува днес

13 ноември 2016 09:20   3 коментара   38245 прочита


С промените в Изборния кодекс от тази година гласуването вече е задължително. Санкцията, която ни грози, ако не отидем до урните на две поредни гласувания от един и същи вид, като например президентските, е да бъдем заличени от избирателните списъци.

Това на практика означава, че ако пропуснем този и следващия избор на нов държавен глава, то за да можем да гласуваме отново за президент през 2026 година, ще трябва предварително да подадем заявление, че желаем отново да бъдем вписани и желаем отново да упражним правото си на вот, пише „Телеграф”.

Според Изборния кодекс вотът става задължителен и ако на два поредни избора от един и същ вид избирател не е гласувал, той ще бъде заличен. Ако след това той поиска да гласува, връщането му в списъците става след подаване на декларация.

Няма никакви финансови санкции.

За изпълнено задължение сега ще се брои и вот само в един от двата тура, тоест важи и гласуване само на първия тур или само тази неделя на балотажа.

Санкцията може да бъде избегната със служебна бележка до общината или документ, удостоверяващ, че човек е имал уважителни причини да не отиде до урните. В закона не е посочен срок, в който избирателят трябва да го подаде до общината, нито точен вид на документа. BLITZ. BG

3 коментара
13 Ноември 2016 09:44 | ДЖУМАЛИЯ
Оценка:
15
 (
19
 гласа)

Трудно, много трудно е да избираш при двама комунисти в листата.


13 Ноември 2016 16:24 | Дебелакова
Оценка:
-1
 (
9
 гласа)

Глупости!


13 Ноември 2016 19:55 | Слабаков
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Какво е "глупост"? Ачик се вижда, че са две комунистически листи-червена и синя. Вие коя предпочитате-ще се види след минути.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар