Важни теми на заседание на ОбС Благоевград днес! Ето какво решиха местните парламентаристи

30 август 2019 13:48   1 коментар   7466 прочита


Редовно заседание на Общински съвет Благоевград се проведе днес с леко оредели редици. Сесията започна с извънредна, но много важна точка. Съветниците приеха предложението на градоначалника Камбитов за сключване на меморандум за сътрудничество между Община Благоевград и "Национална компания индустриални зони" ЕАД за изграждане на индустриална зона на територията на Община Благоевград.

Държавната фирма ще търси да закупи частен имот, тъй като общината няма терен, който би могла да предостави. Предложението идва след разговор на Атанас Камбитов с премиера Бойко Борисов, министъра на икономиката Емил Караниколов и директора на компанията Антоанета Барес. То бе подкрепено с 30 гласа "ЗА".

С абсолютно мнозинство бе взето решение Община Благоевград да кандидатства по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 за финансиране на цялостен ремонт на сградата на Камерната опера и Народно читалище "Н. Вапцаров". Ремонтът предвижда цялостна реконструкция и модернизация на залите и фоайето, ремонт на покрива, подмяна на климатичната инсталация, дограмата и подовите настилки, както и осигуряване на достъп за хора с увреждания.

На днешната сесия бе взето и решение за закриване на Център за временно настаняване в кв. Еленово, подкрепено от 30 гласа "ЗА". Решено бе и Общината да иска авансово плащане по проектите „Обновяване и модернизация на образователната инфраструктура в Благоевград“ и „Благоустрояване на градската среда“.

Дебати предизвика предложението за отдаване под наем на Мощанската къща във Вароша на Надежда Червенкова, която иска да направи частно училище по мода там. Остро се изказа Гергана Янчева от групата на БСП: "Да лишаваме децата от място за творчество, за да удовлетворим частен интерес е недопустимо.

Призовавам ви да не подкрепяте това предложение, Благоевград не се раздава и продава", заяви тя. От своя страна Албина Анева изрази съмнение дали предложението е в съответствие със Закона за образованието и дали училището ще бъде лицензирано и акредитирано. Имаше и такива, които не се осъмниха в добрите намерения на дизайнерката и призоваха да се подкрепят идеите на младите, за да могат те да се развиват и да остават да живеят в града.

Кметът Камбитов успокои обстановката като обясни, че децата, които до момента са се помещавали в Мощанската къща ще бъдат преместени в други помещения - ремонтирани и с по-добри условия. Самата Червенкова заяви, че ще реализира идеята си, независимо къде, но нейното желание е първото подобно за страната ни училище да е в родния Благоевград. В крайна сметка 23-ма гласуваха "ЗА".

Заседанието на местните парламентаристи продължи и те разгледаха всички 39 точки, заложени в дневния ред.

Г. Георгиев


Още за: заседание   ОбС   терен   компания   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
30 Август 2019 14:01 | Бойко
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Друго решение: Комплекс плажа ще бъде отворен за изборите с минерална вода. Същата вече няма да се предоставя на хотелите
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар