Важни новини от съда за селата Кулата и Дамяница, където оспориха избора на кмет

16 ноември 2019 10:49   4 коментара   7760 прочита


Административен съд – Благоевград отхвърли като неоснователни жалбите на Вангел Вълков и Христо Паралинов – и двама кандидати за кмет на кметство село Дамяница, община Сандански. Те обжалваха решението на ОИК Сандански, с което е обявен за кмет на кметство Дамяница Атанас Ангелов.  С решение от вчера Административен съд – Благоевград потвърждава решениена ОИК – Сандански, с което е обявен за избран за Кмет на кметство Дамяница, община Сандански Атанас Ангелов.

 

В мотивите на решението се сочи, че изборите в Дамяница са протекли в спокойна обстановка, видно от протоколите на двете секционни комисии: между членовете на комисиите не са възникнали спорове при отчитане на резултатите, няма подписали ги с особено мнение членове на СИК, както и няма данни за възникнали спорове по отношение действителността или недействителността на някой глас. В хода на производството по оспорване истинността на протоколите на СИК № 014000042 и СИК № 014000043 в село Дамяница, както и истинността на протокола на ОИК Сандански не се представиха каквито и да било доказателства за неправилно отчитане действителността на подадените бюлетини за избор на кмет на кметство Дамяница. Поради което съдът не допусна повторно преброяване на бюлетините. Няма и разминаване в общия брой на недействителните бюлетини, отчетен в протокола на ОИК Сандански по оспореното решение, както сочат жалбоподателите.

Решението може да се обжалва в седемдневен срок пред Върховния административен съд.

 

Вчера Административен съд – Благоевград потвърди и решението  на ОИК – Петрич, с което  бе обявен за избран за Кмет на Кметство Кулата, община Петрич, област Благоевград на първи тур  Димитър Георгиев Дамянов, издигнат от  ПП „Българска това демокрация“.

Делото бе образувано по жалба на Стамен Панчев, кандидат за кмет на кметство Кулата, община Петрич, който оспори избора за кмет на кметство с доводи за неправилно отчитане на бюлетините. В производството по оспорване истинността на протоколите на СИК в село Кулата и протокола на ОИК Петрич не се установиха факти и обстоятелства, които да обосноват извод за извършени съществени нарушения на избирателния процес. В настоящото производство не са ангажирани доказателства, само изложеното твърдение от кандидата Панчев, не може да се приеме за нарушение, още по-малко съществено, е посочено в мотивите на съдебното решение.

 

При постановяване на решението съдът взе предвид и факта, че протоколите на СИК № 47 и СИК №48, както и протокола на ОИК Петрич, са подписани от членовете без възражения и особени мнения. В същите е отразено, че няма спорове за действителността или недействителността на гласовете и взетите решения, отразено е, че след откриването на изборния ден и при установяване на резултатите от гласуването в СИК не са постъпили жалби и възражения, като изборите са проведени при спокойна обстановка.

Решението на Административен съд – Благоевград подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Върховния административен съд.

 


Още от: Общество

Принтирай статия
4 коментара
16 Ноември 2019 11:31 | паяка буинов
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

наско ангелов щте сие кмет на дамияаница най сувесния кмет с 5 мандата той помага много за селото


16 Ноември 2019 11:44 | благо пижоко
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

наско ангелов нияама кой да го бутне той е най свесния селски кмет на ДАМЯНИЦА в община сандански същто така и кмета на Н. ДЕЛЧЕВО валентин апостолов е сувестен


16 Ноември 2019 16:24 | Марчето
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Абе незнам дали има кой да го бутне ама виж на тебе да не ти го набута некой


16 Ноември 2019 22:34 | Антон Миленков
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Българска това демокрация е като да кажем "това е сайт, та дрънка... ".
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар