Важни медикаменти в бробата с коронавируса изчезнаха от аптеки и складове в Благоевград

13 януари 2022 10:39   9 коментара   18396 прочита


Медикаментите "Вентолин" и "Пулмикорт" тотално се изчерпаха в аптечната мрежа в Благоевград и околността, научи struma. com. Препаратите, които се използват за инхалации при остри респираторни заболявания като инфекции по горните и долни дихателни пътища, както и в борбата срещу коронавирус, вече е невъзможно да бъдат открити.

По информация на фармацефти, по складовете също няма, а търсенето е голямо. Бързият ефект на инхалационната терапия, която всеки може да прилага в домашни условия, я прави предпочитан метод от лекари и пациенти. Благоевградските семейни лекари са запознати с недостига на "Вентолин" и "Пулмикорт" и масово предписват инхалации с физиологичен разтвор, които да съпътстват антибиотичното лечение на респираторните заболявания. 

Становището на Министерство на здравеопазването обаче коренно се различава от реалността. През декември от ведомството излязоха  с официална информация, която гласи: "Няма недостиг на лекарствените продукти "Вентолин" и "Пулмикорт". От МЗ казват още, че има налични количества от препаратите в складовете в страната и при тях не е постъпвала информация за преустановяване на доставките от фирмите-производители. В изпълнителната агенция по лекарствата има подадено уведомление за временно преустановяване на доставките единствено на Ventolin Solution 5 mg/ml nebuliser solution - 20ml, считано от 01. 11. 2021 г. поради непредвидени обстоятелства като все още в търговци на едро има налични количества.

Очаква се възстановяване на доставките през месец февруари 2022 г. 
От здарвното ведомство отчитат, че потреблението на двата медикамента е значително повишено през последните седмици, поради което не отхвърлят възможността снабдяването с тях да бъде затруднено, но не и преустановено. 
В действителност обаче проблем има и проверка на struma. com из аптеките в областния град потвърди това - "Вентолин" и "Пулмикорт" няма.

С повишаването на броя на заразени с коронавирус, търсенето на двата препарата, с които се лекуват предимно деца, все повече се увеличава. Въпреки това фармацефтите вдигат рамене и не се ангажират с евентуални дати за доставки. Дали количествата действително са изчерпани или става въпрос за спекулация не е ясно, но е факт, че проблем има, тъй като лекарствата нямат адекватен заместител. 

П. Пенева 


Още от: Общество

Принтирай статия
9 коментара
13 Януари 2022 10:50 | .
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Юруш овци. давайте


13 Януари 2022 11:01 | Блг
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Това правителство е тотално неподготвено за ситуацията в страната. В момента цари пълен хаос, а и решение не се вижда


13 Януари 2022 11:23 | До аматьорчетата
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Стършел, стига сте стресирали и паникьосвали хората.


13 Януари 2022 12:05 | �� ����
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

до Блг - напълно сте прав, коментара вие много точен. Защо допускате да изчезнат тези медикаменти идиоти, гаврите се с децата и техните родители, изроди. ДА ГОРИТЕ В АДА, БОГ ДА ВИ НАКАЖЕ.


13 Януари 2022 12:06 | �� ����
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

до февруари с какво ще ги лекуваме децата си, убийци.


13 Януари 2022 12:09 | Аптечно
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Нали няма лек за Ковид, кои лекарства са изчезнали?


13 Януари 2022 18:30 | Възмутен
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Проблем няма за момента! След като децата учат присъствено и майките си разполагат с лично време - всичко е наред! НЕ МОЖЕ ОБРАЗОВАНИЕТО ДА СТОИ ПРЕД ЗДРАВЕТО И НЕ МОЖЕ Към Днешна дата да има хора, които още не са разбрали, че физическото оцеляване на всеки е поставено под въпрос!


13 Януари 2022 22:34 | Чичо Том
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

СПОКОЙНО СДУХАНИ И НАПЛАШЕНИ ОВЦЕ ОМИКРОНА НЕ РАЗВИВА ПНЕВМОНИЯ, САМО ХРЕМА И КАШЛИЦА ЗА 1 СЕДМИЦА ПАНИКЬОРИ.


14 Януари 2022 12:34 | до струма.ком
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Защо е отрязана възможността за оценка... и то от доста време и под всички статии? Само единични случаи са допуснати за харесвам/не харесвам и до там!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар