В Struma.com: Областна дирекция "Безопасност на храните" обобщи резултатите от засилените проверки покрай празниците: "Производителите и търговците са се научили да спазват изискванията, груби нарушения няма"

10 май 2019 13:36   5 коментара   5866 прочита


Няма драстични нарушения в търговските обекти, според проверките, извършени от инспекторите на Областна дирекция по безопасност на храните. С министерска заповед, инспектори от ОДБХ започнаха засилени проверки на търговската мрежа около Великденските празници и Гергьовден. Проверките започнаха на 15 април и приключиха на 6 май. За този период на територията на Област Благоевград бяха извършени общо 169 проверки. Инспектори от Благоевград, Петрич, Сандански, Гоце Делчев и Разлог посетиха обекти, през които преминават голям брой клиенти и проверяваха основно агнешкото месо, козунаците, яйцата и боите за яйца.

В хранителни магазини и супермаркети са извършени 46 проверки. Там сериозни нарушения не са констатирани. Основните несъответствия са свързани със сградния фонд, където са издадени 4 предписания. Инспекторите са проверили 11 фурни, в които се произвеждат козунаци. Там също не е имало груби нарушения. 12 магазина за месо също са станали обект на проверка. Никакви несъответствие в маркировката на месото не са открили служителите от Безопасност на храните. Издали са предписания и са изискали да бъдат поставени етикети с информация къде е отгледано и заклано агнето, тъй като такива е нямало. Тази година българското агнешко беше маркирано със син печат, а вносното - с червен. Най-големият вносител на агнешко за областта е Македония. Вносното агнешко е отговаряло на всички изисквания относно разфасовки, етикети и печати. Проверени са и кланиците на територията на благоевградска област. Те са общо 5 на брой, като във всички са се клали само български агнета.

Яйцата, предлагани по време на празниците също са отговаряли на изискванията - с необходимата маркировка и срок на годност. На територията на областта има един склад за внос и съхранение на македонски яйца, който също е бил изряден.

Инспекторите са проверявали и боите за яйца, като при тях също не са констатирани нарушения. Съобразно изискванията, на всички опаковки на багрилата е упоменато съдържанието и, че са безопасни за употреба.

Инспекторите са проверили и пазара в Благоевград. Груби нарушения не са установили, въпреки това "Не може да се отиде на пазара без да се състави акт!", заяви за Struma.com д-р Китанова от Областна дирекция по безопасност на храните. При тазгодишните засилени проверки, на пазара инспекторите установили нерегламентирана продажба на сурово краве мляко, което е иззето, а на продавача е съставен акт и предстои той да бъде глобен. Производителите на мляко и млечни продукти, които продават стоката си на пазара, са задължени да слагат етикети с нужната информация, както и да съхраняват продуктите си според изискванията, уточниха от Дирекцията.

"Производителите и търговците вече се научиха да спазват изискванията" - това обобщи за Struma.com представителя на Областна дирекция по безопасност на храните.

Припомняме, че репортер на Struma.com присъства на една от проверките, която се състоя в магазин "Стоми" в благоевградския квартал "Струмско". Тогава проверката установи, че предлаганата стока в магазина отговаря на всички изисквания и по никакъв начин не застрашава здравето и живота на потребителите. Станахме свидетели как инспекторите обстойно провериха всичко и направиха предписание с леки забележки.

Въпреки, че не могат да обхванат абсолютно всички търговски обекти, от ОДБХ съобщиха, че са щастливи, че с всяка изминала година нарушенията все повече намаляват, а търговците стават все по-коректни и изпълнителни.

П. Пенева

5 коментара
10 Май 2019 14:23 | Балона
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Лиз, близ, сладък сюрприз!


10 Май 2019 16:10 | Ромео
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Проверяват избирателно, спазва герберските разпоредби да са в услуга на картелите и монополистите.


10 Май 2019 18:09 | Зарзавата
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Този дядо на снимката проверяващ ли е? Вижда ми се поне на 78 години, а младите без работа.


11 Май 2019 22:55 | 11
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Пак ли тоя тъпунгер Янчев. Докога ще го търпим. Айде в пенсия и на село


12 Май 2019 00:03 | камата
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

какво проверяват един път в годината всеки ден трябва да правят проверки. и тогава да видим какво е положението.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар