В Районен съд! Отмениха наказание от 5 000 лева на ВиК - Петрич

02 ноември 2016 11:17   1 коментар   4799 прочита


Районният съд в Петрич отмени наказателното постановление издадено от директора на РЗИ- Благоевград, с което на дружеството „В И К” - Петрич бе наложена „имуществена санкция” в размер на 5 000 лв. за нарушение на закона за качеството на водата, предназначена за питейно-битови нужди.

Поводът бе внесена в съда жалба от управителя на „ВиК" ЕООД Илиян Ушев срещу Директора на РЗИ - Благоевград, в която той изразява становище, че административно наказващият орган не е обсъдил всестранно всички факти и обстоятелства в конкретния случай. Става въпрос за извършени три последователни проверки в рамките на април месец 2015г. на водопроводната мрежа на централен водоизточник- гр. Петрич.

Съответно на три пункта в града е било установено отклонение спрямо изискванията. Изследваните от органите на РЗИ – гр. Благоевград проби от питейната вода са дали положителен резултат за „ешерихия коли“ и за „колиформи“, въпреки че, стойностите им е трябвало да бъдат изцяло отрицателни.

Следователно „В И К“ ЕООД, действайки в качеството си на „ВиК-оператор“ по смисъла на чл. 2 от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги и предоставяйки услугата„водоснабдяване за питейно-битови цели“, не е изпълнило задълженията си, произтичащи от разпоредба, а именно да предприеме всички необходими мерки, за да осигури безопасна и чиста питейна вода на потребителите.

Съдът като анализира събраните по делото писмени и гласни доказателства счете, че жалбата се явява основателна. За това реши да отмени наложената санкция на дружеството. Решението подлежи на касационно обжалване от страните по делото пред Административен съд – Благоевград в 14-дневен срок.

Ани Георгиева

1 коментар
02 Ноември 2016 15:51 | do
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

апаш....
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар