В отговор на питане на STRUMA.COM ЮЗДП с позиция: Защо се сливат горските стопанства в Петрич и Първомай?

19 февруари 2020 12:04   5 коментара   9786 прочита


Във връзка с възникнало напрежение, около сливането на горските стопанства в Петрич и с. Първомай, за което ви съобщихме, попитахме днес ЮЗДП, кое налага това окрупняване и обединяване на двете стопанства. Благодарим на предприятието за бързата реакция и отговора им.

Ето какво казаха от ЮЗДП: На свое редовно заседание Управителният съвет на ЮЗДП ДП е направил предложение до Министъра на земеделието, храните и горите за сливане на двете териториални поделения на предприятието - "ДГС Първомай" и "ДГС Петрич". Мотивите за обединението са намаляване на административно-управленските разходи, подобряване организацията на работа, както и по-ефективно и качествено изпълнение на заложените горскостопански дейности.

На територията на Община Петрич в момента има две държавни горски стопанства. С обединението им ще бъде улеснено взаимодействието с останалите общински и държавни ведомства, както и се очаква да бъде подобрено осигуряването на местното население с дърва за огрев. С вливането на "ДГС Първомай" към „ДГС Петрич" ще бъде осигурена финансова стабилност, тъй като новосформираното поделение ще стопанисва общо 30878 хектара, а средногодишното ползване на дървесина ще бъде 38933 куб. метра.

Обемът и видът на горскостопанските мероприятия ще се запазят, като едновременно с това ще бъдат обезпечени с ресурс и дърводобивните, и дървопреработвателни фирми, регистрирани на територията на цялата община Петрич, в чийто обхват попадат и двете стопанства.

Припомняме, че със заповед на министъра на земеделието, храните и горите преди дни беше направено обединение на други две териториални поделения на ЮЗДП - "ДГС Костенец" и "ДГС Ихтиман"., отговориха от ЮЗДП. Припомняме, че това решение предизвика гневна реакция у служители на стопанствата и бизнеса в Петрич, които изпратиха писма до министър Танева, с искане това да не бъде позволено, тъй като двете стопанства имат огромни територии и след сливането им новото стопанство ще стане най-голямо в цяла Югозападна България, което ще доведе и до затормозяване на работата в Горските стопанства.

П. Иванов

5 коментара
19 Февруари 2020 13:04 | Петрич
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Несе накраде нужник


19 Февруари 2020 14:50 | Гбй
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Брадесал бандит скоро и ти ще паднеш от власт със Бойко Борисов


19 Февруари 2020 17:04 | xtz
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

ууу да ве е*а и апашите


19 Февруари 2020 19:35 | Ops
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Не те ли е срам бе уволни от твойте там
300 бр. Лежачи .Крадец на едро,
Милионерче старо и нагло.


19 Февруари 2020 23:55 | Баев
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Горско Стопанство Петрич е създадено преди близо 120 години от Цар Фердинанд със указ, беше разкъсвано от крадливи директори брулено от политици ползвано от болни мозъци и доносници за дивиденти, докато не дойде наскоро Христо Делин който със управленски качества оставя гора след себе си .За съжаление Дамамов е решил да сложи доказан крадец начело на 2 планини, човек който накара Първомайските горски да крадат .Тепърва започват проблемите за много хора
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар