В международния ден за борба срещу насилието над жени да си спомним: Десетки преживяха истински ад в Пиринско! Ревнивец преби гаджето си с тухла в Благоевград, друг изби зъбите на любимата си

25 ноември 2019 10:59   2 коментара   15278 прочита


В Петрич Васил заби сатър в Невена, Ив. Терзийски - Веждата от Сандански подлуди съпругата си с непрекъснат терор и още и още. Кампания на Struma.com - Майки научете дъщерите си - един букет от рози не опрощава агресията.. защото цветя се носят и на гроба.....

25 ноември е обявен за международен ден срещу насилието над жените и момичетата. Това става официално през 1999г. по инициатива на ООН за премахване на насилието във всичките му форми, упражнявано върху жени.

На днешния ден се провеждат редица кампании, целящи да повишат общественото внимание към проблемите на жените, които са обект на насилие, като размера и истинския характер на този проблем, често остава скрит.

Десетки са случаите от началото на годината на жени, станали жертви на насилие в Пиринско. Всеки от тях сам по себе си е различен, но всички са тежки и за тях трябва да се говори.

Един от най-бруталните случаи, белязал Петрич, е от август, когато 54-годишният Васил Василев грабна сатър и наръга младата си половинка Невена по време на семеен скандал.

Оказа се, че невинният на пръв поглед инвалид Васил, е лежал в затвора дълги години отново заради опит за убийство - на бившата си съпруга. Тя е оцеляла и се е спасила, спаси се и Невена, след тежка операция в санданската болница. А Васил е под домашен арест. Окото му не трепна, докато разказваше подробности около инцидента, в който той се изкара жертвата в изповед пред репортер на struma.com. А истинската жертва е решена и ще търси правата си в съда с иск за обезщетение в размер на 40 000лв.

Припомняме и случай на домашно насилие от Сандански. Случай, при който не е имало директно посегателство срещу живота на жената, но и не по-малко тежък. Системният тормоз на Иван Терзийски - Веждата над съпругата му Розалия и семейството им. Многократни заплахи и посегателства срещу тъста и имуществото му.

Многобройни съдебни забрани да доближава жена си, които биваха нарушавани. Непрестанен физически и психически тормоз, като при един от последните опити на Иван да доближи съпругата си, се наложи да бяга от полиция и скочи през терасата. По последна информация изпотрошен, той лежи в Пирогов, а Розалия се бори с нанесените и травми - душевни и телесни.

В Благоевград една жена се размина на косъм от смъртта, след като бившият ѝ мъж грабна пистолета и стреля по нея. В момента Сергей Василев е в ареста, а оживялата по чудо Снежана все още трепери от страх, когато го види в съдебната зала. В ж. к Запад мъж изби с жесток побой зъбите на жена си, а ревнивец пак през август удря безжалостно приятелката си с тухла, момичето едва оцеля в болницата...

От началото на годината станахме свидетели и на няколко гнусни и извратени сексуални посегателства: Вуйчо блудства с племенницата си в село Микрево, мъж ограби и изнасили своя позната в разложкото село Баня. В момента вуйчото Кирчо Бележанов е пуснат под домашен арест, а Костадин Петров, насилил своята позната е в ареста.

Съвсем наскоро станахме свидетели и на заплахите от страна на Шабан Меймиш от гоцеделчевското село Лъжница. Чрез видеоклипове в социалните мрежи той отправи множество закани за убийство към директорката на детската градина в селото Нефсе Койнар. Мотивите за агресията му останаха неизвестни, а психичното му състояние се уточнява, докато Меймиш е в ареста.

Всякакви форми на насилие прилагат мъжете върху жертвите си. Потресаващи са данните на статистиката, според които всяка четвърта жена в България е подложена на насилие в ежедневието и дома си, а като най-честият мотив е сочена ревността. От началото на годината 7 жени загубиха живота си, а много други бяха жестоко пребити...

Все повече жени се осмеляват и търсят закрила от органите на реда, въпреки това насилието над жени у нас сякаш остава тема табу, а да си жертва на насилие се счита за нещо срамно... Тези жени не споделят, те търпят с риск да загубят живота си, но не са готови да предприемат стъпки за промяна, защото няма къде да отидат, за да се спасят от ежедневния ад, в който са попаднали. Нека подадем ръка на тях и децата им, да дадем съвет или да предложим покрива на своя защитен от насилие дом.

Нека бъдем съпричастни и да не забравяме, че никой не е застрахован. Нека да говорим по темата открито, да я изнесем от графата "табу" и да я поставим на дневен ред в общественото пространство, за да бъде прекратено насилието над жени и деца. Защото то има твърде висока цена, която плащаме всички...

В групата ни "Благоевград Ден и Нощ" повече от седмица вече говорим срещу насилието над жени, мотото на кампанията ни е "Майки научете дъщерите си.... Един букет от рози не опрощава агресията, защото цветя се носят и на гроба....

П. Пенева


Още за: ден   борба   насилие   жени   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
25 Ноември 2019 11:22 | Хаха
Оценка:
-5
 (
7
 гласа)

В същото време под статията се показа реклама с една надупена, а грижлив лекар я държи през кръста с наслов "Без болка до 7 дни"...


25 Ноември 2019 13:26 | ха-ха-ха
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

А има ли ден на борба срещу насилието над мъже? Те си траят, но има какво да разкажат. . .И не е рядко срещано явление, между другото. . . . . Въобщесъ срещу насилието - било то над жена, над мъж или над дете. . . . . За старците да не говорим - те какво търпят, не може да се опише.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар